Do Letňan dorazili dva syslíci na dvouplošníku
čtvrtek 03. března 2016

NOVINKA! Letci mají vlastní maskoty BULYho a PUKYho

Možná jste slyšeli, že letňanské letiště je více než 10 let Národní přírodní památkou. Proč? Protože je zároveň i rezervací s největším výskytem syslů ve střední Evropě. Časy, kdy jste velkým klubům záviděli maskoty, jsou u konce, i Letci už totiž dva takové mají. Do Ice Areny zabloudili tihle syslíci a hokej je uchvátil natolik, že se tu rozhodli zůstat. Seznamte se: BULY a PUKY jsou novými Letci.

Letiště v Letňanech skýtalo jedno tajemství, o němž dosud nikdo netušil: pod ranvejí totiž dlouhá léta žije svým životem městečko Syslín, připomínající rozlehlé bludiště ze syslích nor. Na podzim ulehá k dlouhému zimnímu spánku a do jara je téměř nehybné.

Tedy až na pár výjimek.

Letošní zimu moc často nemrzne a nadprůměrně teplé počasí probudilo BULYho a PUKYho o něco dříve. Kde vzali ta jména? Přece od letňanských Letců, ale pojďme pěkně popořádku...

Oba bráškové byli odmalička doslova posedlí letadly, která jim nad Syslínem vzlétávala do vzduchu, a při každé příležitosti je hltavě pozorovali ze svých skrýší.

Zatímco městečko pod letištěm se teprve začne pomalu probouzet, oni dva nedávno dostali bláznivý nápad. Vždycky totiž snili o tom, že se jednou také prolétnou na křídlech nějakého letadla, protože zvuk vrtule či motoru je doslova fascinuje. 

BULY a PUKY mají pro tuhle myšlenku dvě důležité vlastnosti. Jeden je nesmírně zvídavý a vynalézavost druhého nezná mezí. "Vklíníme se do jednoho hangáru a trochu to tam omrkneme," přemluvil PUKY staršího BULYho. Tam si z odložených součástek během pár dní sestavili svůj vlastní malý dvouplošník. 

A vida! Ten stroj opravdu létá...

"Hurá, a jsou z nás piloti!" zvolal nadšením BULY. První let v životě si hned namířili do pořádné výšky, aby toho pod sebou spatřili co nejvíce. Letěli nad Kbely, kroužili nad Prosekem, Ďáblicemi, dostali se nad Čakovice. A když už se chystali vrátit zpět směrem k letišti, namířili si to přes letňanský komplex sportovních areálů. 


Najednou zbystřili, když zahlédli malé děti s bágly a hokejkami. 

"Co to ta děcka nesou za divnou věc?" Tohle ani jeden ze syslů ještě nikdy neviděl. Zvědavost je donutila přistát na travnaté louce hned za hokejovou arénou. Nenápadně vnikli zadním vchodem do útrob Ice Areny a potají si prošlapávali její zázemí.

A v tom...

"HO- co? HOKEJ? Páni, to je ale zábavná hra!" plácli si malí nezbedové, když schováni za mantinelem potají sledovali trénink letňanských ratolestí. "Jééé, a vidíš, co mají na dresech?" zvolal PUKY na BULYho. Logo s dvouplošníkem na hrudi si oba zamilovali na první pohled. 

Počkali, až trénink skončí. Na střídačce našli zlomenou hokejku a rychle vlezli na led, aby si vše zkusili na vlastní kůži. 

To bylo zábavy!

Jenže po pár minutách jim kdosi zaklepal na ramena. Ha, ledař! Každého popadl do jedné ruky a už je nesl do kanceláře, kde pracuje vedení Letců. "Když nás tu necháte hrát hokej, budeme vám už navždy oddáni a budeme vás podporovat v časech dobrých i nelehkých," škemrali syslíci.

Majitelé klubu se krátce zamysleli. A pak kývli: No vlastně proč ne?

"Jsme hokejový klub zaměřený na mládež. Klub, který vychovává spoustu dětí, takže maskoti se sem hodí," souhlasí Tomáš Blažek, sportovní manažer, sekretář a trenér Letců v jedné osobě. A tak si se syslíky všichni plácli. "Chceme, aby se tu naši hráči cítili co nejlépe, a ztotožnění se s maskoty je dalším krokem, jak tento klub posunout zase o něco dál."

Stalo se tak v úterý 16. 02. 2016, kdy BULY a PUKY Ice Arenu objevili a poprvé navštívili. Od té doby byli nějaký čas drženi v utajení. I svá jména ale dostali až od Letců - a je vlastně jedno, jak se předtím jmenovali. Díky tomuto datu symbolicky vyfasovali dresy s dvacítkou a šestnáctkou na zádech. Také jejich malý dvouplošník jim byl přemalován do klubových barev a motivů hokejových Letňan.

"To je nááádhera!" děkovali nadšení maskoti. A už to zase mastili s pukem na ledě.

Konkrétní plány s nimi se rodí už i na marketingovém poli. V nejbližších měsících by klub rád rozjel výrobu maskotů v plyšové podobě tak, aby každý Letec mohl mít svého BULYho a PUKYho doma. BULY a PUKY budou od této chvíle letňanské hokejisty provázet a stanou se tak jejich dalším symbolem.

"Vítáme je u nás a jsme rádi, že chtějí být součástí naší hokejové rodiny," dodává Blažek. "Věříme, že se jim u nás bude líbit a že společně zažijeme další úspěšné sezony."

Odteď totiž #LITAMEVTOMSPOLU.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka