Letci se ujali vedení ve finále proti Hvězdě
neděle 21. února 2016

Drama zvratů se šťastným koncem! Muži zvládli nájezdy

Obrovské drama hodné finálových rozměrů. Copak Pražský přebor mohl zažít lepší pozvánku na hokej? V Letňanech odstartovala finálová série mezi dvěma nejlepšími týmy sezony a vypjatý souboj zvratů zvládli lépe domácí Letci. Rivala z Hvězdy porazili 5:4 po samostatných nájezdech, které rozhodl Jiří Mrázek. Finále hrané na dvě vítězná utkání pokračuje následující víkend, tentokrát na ledě Hvězdy.

Letci v cestě za postupem do kvalifikace o 2. národní ligu udělali v sobotu první veledůležitý krok. A to i přesto, že ještě v polovině utkání prohrávali 0:2 a do třetí části šli se ztrátou 1:3. "První třetinu byla Hvězda jednoznačně lepší, až ve druhé se to srovnávalo," uznal sportovně trenér Jan Doutnáč.

Ve třetí se to konečně všechno zlomilo.

"Hrozně jsme chtěli a nepřestali jsme věřit, že to můžeme otočit," viděl hlavní důvod obratu letňanský kapitán Jan Mišner. Jeho parta ve 44. minutě snížila na 2:3 a v polovině třetí třetiny srovnala. "Stříleli jsme, chodili jsme do soubojů a hráli týmově. Týmový výkon, ten tomu pomohl."

Finále provázela skvělá divácká kulisa, která zaplnila ochozy. "Diváci si zaslouží absolutorium," chválil Doutnáč. A Mišner jim ještě teď děkuje na dálku: "Všichni, kteří jste na ten zápas přišli, jste byli skvělí. Moc jste nám pomohli a my vám za to děkujeme."

Paradoxně ale jako by to Letce zpočátku svazovalo. Dobře věděli, že finále na dva vítězné zápasy není dlouhé, a proto si nemohou dovolit doma zaváhat. "Možná jsme byli přemotivovaní a uvědomovali jsme si, o co hrajeme. Pravda ale je, že Hvězda hrála zkušeně a za stavu 3:1 se nikam nehnala," řekl útočník Mišner.

Jenže narůstajícímu tlaku Letců hosté v závěru utkání jen těžko odolávali a vedení ztratili. 

To ovšem zdaleka nebylo všechno...

V 54. minutě totiž poslal domácí poprvé do vedení Bartoloměj Uhlíř a letňanská Ice Arena byla na nohou. O 50 vteřin později však hosté bleskově odpověděli a bylo znovu srovnáno. Týmy šly ve vypjaté bitvě za stavu 4:4 do samostatných nájezdů. 

Ty načal k radosti domácích proměněným pokusem Jiří Mrázek, a když soupeř dvakrát neproměnil, dal rozstřelu definitivní tečku posledním úspěšným nájezdem Ladislav Kadaně.

"Za třetí třetinu a za nájezdy si kluci zaslouží velké uznání," dodal trenér Doutnáč a ocenil v nich výkon gólmana Lukáše Havlína, jenž tentokrát dostal přednost před Matějem Olivou.

Letňanští se tak ujali vedení 1:0 v sérii a postup mohou potvrdit následující víkend. Všichni ale tuší, jak to bude na širokém kluzišti Hvězdy náročné. 

"Pořád nám ten jeden krůček chybí, ale určitě se nám po první výhře bude hrát líp," přemýšlí Mišner. "Teď je na řadě Hvězda. Teď je to ona, která nesmí zaváhat. My to tam celkově nemáme moc rádi, ale loni i v letošní základní části jsme si už potvrdili, že se tam vyhrát dá."

Tak nezapomeňte svůj oblíbený tým znovu podpořit.

Sobotní bitva na Praze 6 vypukne od 18.30. A Letci do ní opět vstoupí jako dosud neporazitelný tým s jasným cílem: obhájit titul pražských šampionů a postoupit do dalších bojů přibližující postup do celonárodní soutěže.

HC Letci - Hvězda Praha 5:4sn (0:1, 1:2, 3:1 - 0:0) 
Branky a nahrávky: 31. Mrázek (Valder), 44. Bílek (Mišner, Šulc), 50. Šramota (Štěpán, Šulc), 54. Uhlíř, rozh. nájezd Mrázek - 7. Fuks (Malý), 26. Veselý (Čermák, Nedvěd), 36. Veselý (Pečenka), 55. Hrubant (Křepelka).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka