Po prohře v Budějovicích přišel skalp z Kladna
sobota 27. února 2016

S dobrým pocitem na duši. Starší dorost se loučí výhrou

Tenhle tým si zasloužil sezonu zakončit vítězně. A také se mu to povedlo. Po páteční prohře 2:6 v Českých Budějovicích totiž uspěl na ledě Kladna, které porazil 6:5 po nájezdech. Starší dorostenci tak udělali hezkou tečku za nakonec vydařenou sezonou, protože hlavní cíl v podobě záchrany splnili se značným předstihem, než se původně očekávalo. S jednou symbolickou událostí na závěr.

Ještě na ni přijde řeč. Teď se ale sluší zmínit pár základních faktů... Letcům už sice o nic nešlo, ovšem s letošním ročníkem se chtěli loučit radostně. Prožívat radost si tato družina zaslouží, vždyť se vymanila z dlouhé krize a nakonec se bezpečně udržela v extralize.

Ve 12členné tabulce o udržení nakonec skončila na solidním 8. místě. Díky výhře na Kladně se totiž dorovnala se 40 body Vsetínu a s lepší vzájemnou bilanci ho v pořadí přeskočila.

Letci za sebou zanechali všechny čtyři moravské soupeře. Z extraligy sestupuje Opava s ostravskou Porubou, na kterou parta Martina Rouska získala 18bodový rozdíl.

"Kluci odvedli poctivou práci. Bylo na nich vidět, že soutěž chtějí zachránit, a dělali pro to maximum," ohlédl se zpět Rousek se svým asistentem Janem Zlatohlávkem. "Těší mě nasazení, které jsme u nich viděli v zápasech i v trénincích. Kolem Vánoc se dostali do klidu a pak hráli tak, jak jsem chtěl."

Ještě jedna věc ho hřeje: mužstvo převzal do nadstavby o udržení, v níž si Letci dokázali udržet pozitivní bilanci devíti vítězství a sedmi porážek. Starší dorost v této fázi sezony získal celkem 27 bodů. 

A tak Rouskovi vůbec nemusela vadit páteční porážka na jihu Čech, i když tam Pražané neodehráli špatné utkání. Domácí však trestali malý důraz hostů před letňanskou brankou a byli efektivnější v koncovce. 

"Zápas se odehrál spíš v poklidném duchu. Z obou stran to bylo uvolněné, protože ani Budějovice už neměly o co hrát. Skoro se nevylučovalo," popsal stručně trenér.

Končím s hokejem, oznámil autor rozhodujícího nájezdu

I následný duel v Kladně měl podobný průběh, týmy předváděly spíš útočný hokej. Letce nepoložila ani inkasovaná branka hned v první minutě, bylo vidět, jak moc chtějí vyhrát. Sice neudrželi dvoubrankové vedení po dvou třetinách a Kladenští v závěru srovnali na 5:5, ale bod navíc stejně zamířil do Letňan.

Kouč chtěl dát v nájezdech symbolicky slovo hráčům, kteří v této věkové kategorii končí - a obránci Tomáš Brabec i Michal Pařík pokusy proměnili. Druhý jmenovaný svou trefou rozhodl rozstřel v poslední sérii, a tak zaznamenal poslední gól Letců v právě skončené soutěži.

Jenže potom ohlásil kvůli studiu konec své kariéry. A zaskočil tím nejen trenéry.

V sobotu prý odehrál svůj poslední zápas. "Snažíme se to s Honzou Zlatohlávkem Pářovi ještě rozmluvit, ale zatím to vypadá, že to s ním nehne. Byla by to škoda," tvrdí Rousek. Kapitán Brabec i jeho asistent patřili k výrazným osobnostem nejen na ledě, ale také v letňanské kabině. Pokud Pařík opravdu skončí, s hokejem se dokázal rozloučit stylově.

Rousek jemu i celé partě ještě jednou děkuje. 

"Doufal jsem, že se zachráníme, ale nevěřil jsem, že tak brzy. Spíš jsem počítal s tím, že budeme bojovat do posledního kola," přiznal trenér. Podle něj se nakonec ukázala moravská skupina ve srovnání s ostatními jako o něco slabší. "Na druhou stranu i Moravané dokázali potrápit favority a sebrat jim body."

Skončenou soutěží sezona ještě zdaleka nekončí. Trénovat na ledě bude do 7. dubna, kdy letošní ročník zakončí přípravným utkáním s nejmenovaným finským týmem. Pak starší dorost dostane třítýdenní volno.

"Chtěl bych se hodně věnovat střelbě, protože tam máme velké problémy," plánuje si Rousek. Plány šéftrenéra Jiřího Vrby a vedení klubu naznačují, že by u mužstva měl zůstat i pro příští sezonu.

České Budějovice - HC Letci 6:2 (1:0, 4:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Sigmund (Pánek), 23. Sigmund (Pánek, Kašper), 24. Matys (Kondelík, Kašper), 26. Káník (Tejko), 30. Tejko (Matys), 42. Matys (Tejko, Kondelík) - 21. Brabec (Nedorost), 27. Kučera (Rousek). Rozhodčí: Malota - Vavruška, Vondráček. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 33. Střely na branku: 32:29.

Kladno - HC Letci 5:6sn (2:3, 1:2, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Smrž (Hrabík), 11. Husarik (Kouba), 26. M. Kučera (Pejchal), 46. Hrabík (Haspeklo), 55. Kubík (Kalaj) - 6. Gonos (Jelínek), 6. Hanuš, 10. Hanuš (Rousek, Mařík), 22. Fabiánek (Danov, Lytvynov), 37. Gebell (Kolenatý, Mařík), rozh. nájezd Pařík. Rozhodčí: Plachý - Hrubec, Marek. Vyloučení: 8:7 + Mařík (Let.) 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 85. Střely na branku: 35:34.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka