Startuje kvalifikace mužů o II. národní ligu
čtvrtek 10. března 2016

Máte náš respekt, ale i my jsme silní, tvrdí kouč soupeře

"Když nějaký tým ani jednou neprohraje, vyžaduje si respekt," říká o "áčku" Letců Rudolf Suchánek. To jméno vám jistě něco říká, sám kdysi jako ostřílený bek hrával extraligu za České Budějovice. Teď jiný českobudějovický tým od léta trénuje - David Servis, který má také postupové ambice do II. národní ligy. Právě tito dva soupeři v pátek odstartují na jihu Čech kvalifikaci. A první zápas leccos napoví.

David Servis vyhrál Jihočeský přebor a v základní části si připsal jen jedinou porážku. Ve dvoukolovém play-off zrovna tak. "Trénujeme dvakrát týdně hodinu a půl," vyprávěl kouč Suchánek po čtvrtečním večerním drilu. "Samozřejmě bychom vítali víc tréninků, ale hráči musí skloubit hokej s prací, takže to není lehké."

Zjišťovali jste si podrobné informace o Letňanech?
Samozřejmě, to by bylo špatně, kdybychom se neinformovali. Ptali jsme se na Hvězdě a vůbec přes známé, které v Praze máme. Víme, jakým způsobem hrajete a že máte velmi mladý, dravý tým. Zbytek si už nechám pro sebe.

Takže určitě znáte i letošní bilanci Letců...
Zatím jste ztratili jediný bod. Neviděli jsme ty zápasy, ale nepochybně si zasloužíte velký respekt. Na druhou stranu - nevíme, jak moc kvalitní vaše soutěž byla, to tady u nás na jihu je přebor hodně kvalitní. A my v něm během základní části prohráli jen jednou. 

Zatímco Letňany disponují hodně mladým kádrem, vy máte pro změnu tým s velkými extraligovými i prvoligovými zkušenostmi. Může tohle rozhodnout?
To se teprve uvidí. Trénuju tady od léta, mančaft jsme trochu obměnili. Nějací kluci odešli a nahradili je zase jiní. Je pravda, že tu jsou hráči, co za sebou mají extraligu nebo národní ligu, máme kvalitní tým a podle toho i některé zápasy vypadaly. Ale dobře vím, že tahle kvalifikace je úplně jiná soutěž. Půjdeme do ní s pokorou a budeme se držet při zemi, protože zatím neznáme sílu soupeřů.

Co byste na svém mužstvu nejvíce vyzdvihl?
Hlavně skvělý kolektiv. Máme opravdu dobrou partu, od gólmanů až po vedoucího mužstva. A máme i vysoké cíle. Do téhle sezony jsme šli s tím, že chceme vyhrát a postoupit, ale je za námi teprve první krok. Další krok bude nevyzpytatelný, tak ať vyhraje ten nejlepší.

Myslíte, že už se o postupujícím bude rozhodovat v prvním zápase?
To si netroufám odhadnout, ale hodně to napoví. Nechci se pouštět do spekulací. My začínáme s výhodou domácího hřiště, tak doufám, že ji využijeme. Všechno ostatní je zatím velká neznámá.

Na koho si dát v týmu David Servis pozor

  • Petr Zich - klíčový bek ovládl v základní části produktivitu týmu s 6 góly a 27 asistencemi v 19 duelech
  • David Nedorost - nejproduktivnější hráč vyřazovací fáze s 11 góly a 7 asistencemi
  • Jiří Hanzal a Zdeněk Šperger - oba si připsali 10 gólů a 21 přihrávek, první měl v play-off 10+3, druhý 6+9
  • Rudolf Suchánek mladší - trenérův syn si v základní části připsal jen o jednu asistenci méně než duo výše
  • Daniel Mikeš - se 13 vstřelenými góly se stal nejlepším střelcem mužstva v základní části
  • Tomáš Vojta a Jaroslav Jágr - první dostává v brance více prostoru, náhradník mu spolehlivě kryje záda

Čtěte také

Podcast hokej zblízka