Letce v play-off vyřadil Zlín po dvou zápasech
pátek 11. března 2016

Favorit nad síly. Cesta mladšího dorostu rychle skončila

Zlín byl až příliš silný na to, aby Letci mohli ve vyřazovací fázi setrvat o něco déle. Na mladším dorostu si ale pamatujte hlavně pozitiva. Parta, která před sezonou neměla velké ambice, nakonec vybojovala pro klub historicky první účast v play-off - a co na tom, že v něm vydržela pouhé dva zápasy. Po porážkách 0:6 a 2:6 v osmifinále končí, když byla vyřazena jedním z největších favoritů soutěže.

127. Tohle číslo znamená celkový počet střel ze zlínských hokejek, kterým musel brankář Lukáš Pařík ve dvou zápasech čelit. Sám přiznal: "Chytám rád, když jsem v zápřahu. Ale takové smršti jsem nikdy nečelil."

Inkasoval celkem dvanáctkrát, přesto mu lze těžko něco vyčíst. Zlín si šel prostě suverénně za postupem, který chtěl jako jednoznačný favorit série vybojovat co nejdříve. A to se mu také povedlo.

"Narazili jsme na soupeře obrovské kvality. Sám jsem zvědav, kam až to Zlín dotáhne," uznal sportovně trenér Tomáš Blažek. "Přesto si myslím, že jsme působili až příliš zakřiknutě. Hráli jsme hodně z obrany, ale měli jsme víc předvést v útoku."

Což dokazuje i fakt, že v sérii dokázali skórovat pouze dva obránci - Karel Klikorka a Michael Krutil. Pro útočníky bylo příliš těžké prosadit se přes urostlé žluto-modré obránce.

Možná je vlastně zbytečné pouštět se do nějakých podrobných rozborů. Proč také...

Rozdíl obou týmů vyjadřuje už jen třeba poměr střel. Ve středu vítěz základní části přestřílel Letce v poměru 72:18, v pátek to bylo 55:25. Moravané si dvanáctigólový nášup rozdělili rovnoměrně - ve všech šesti třetinách vždy skórovali dvakrát. 

Možná Pražany v prvním střetnutí poznamenalo dlouhé cestování zaviněné kolonou na dálnici, možná měli ze soupeře až přehnaný respekt. "U nich jsme se skoro nedostali z pásma," přiznal gólman Pařík. "Tam to opravdu bylo jen na jednu branku," potvrdil Blažek.

Obránce Ivan Lytvynov dokonce tvrdí: "Zlínští mají takovou kvalitu, že by se neztratili ani ve starším dorostu." Má s čím srovnávat, protože právě této kategorii během sezony střídavě vypomáhal. "Byli mnohem rychlejší než my, silovější. A byli na tom výborně i technicky. Ale tušili jsme, co nás čeká. A snažili jsme si to hlavně užít."

Však bylo co. 

Mladší dorostenci se na pár dní stali hlavními hrdiny letňanského klubu. V posledních letech, kdy extraliga dorosteneckých soutěžích zavedla tradiční play-off, to byly právě ročníky 2000 a 2001, jež Letce dostaly do klasické vyřazovací fáze jako první.

"Na začátku sezony jsme si všichni mysleli, že budeme mít velké problémy," připomněl znovu Blažek. Tým byl hodně podceňovaný. "Ale kluci ze sebe dostali maximum a pracovali na sto procent. Nepřekvapili mile pouze mě. Překvapili hodně lidí včetně nejužšího vedení klubu."

A tak vlastně byla tato sezona delší, než se původně očekávalo, třebaže play-off skončilo tak rychle.

Hráči navíc mluví o životním zážitku, což je jedna z důležitých věcí pro jejich další budoucnost. "Spoustě klukům před námi se to nepovedlo. Já jsem vděčný za to, že jsme si to mohli zkusit na vlastní kůži," říká Pařík. "Už to, že jsme se tam dostali na poslední chvíli, byla jízda."

Třeba se jízda do stanice PLAY-OFF bude za rok opakovat znovu. Letci už jím nejsou nepolíbeni.

Zlín - HC Letci 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Kowalczyk (Sedláček), 17. Kowalczyk (Kristek), 36. Sebera, 39. Sedláček (Kowalczyk), 46. Kowalczyk (Dluhoš, Dobiáš), 50. Zmeškal (Pröschl). Rozhodčí: Held - Kučera, Valentík. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 176. Střely na branku: 72:18.

HC Letci - Zlín 2:6 (0:2, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 21. Klikorka (Vlček), 40. Krutil (Lytvynov) - 1. Dobiáš (Pröschl), 5. Dluhoš (Sedláček, Dobiáš), 25. Kristek (Sebera), 26. Dobiáš (Sedláček), 43. Sebera, 44. Dobiáš (Sedláček, Pröschl). Rozhodčí: Knapík - Mašek, Sládek. Vyloučení: 3:5 + Sebera 10 min. Bez využití. Diváci:83. Střely na branku: 25:55. Konečný stav série: 0:2.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka