Žákovská sezona se už pomalu chýlí ke konci
úterý 15. března 2016

Neúspěšné derniéry, hra kočky s myší i vydařená odveta

Porážkami se rozloučili čtvrťáci i osmáci se soutěžní sezonou. Pětku, šestku a sedmičku ještě jedno mistrovské utkání čeká. Žákovské třídy v rozmezí čtyř dnů sehrály sedmizápasovou porci zápasů a úspěšné byly různě. Nutno podotknout, že takřka všechny výkony byly poznamenány týdnem jarních prázdnin, kdy se spousta hráčů rozutekla na zimní radovánky a týmy se scházely na poslední chvíli.

Prohraná derniéra v nové soutěži 

Čtvrťáci mají za sebou premiérový, byť krátký ročník na velkém kluzišti a v pětičlenné tabulce pražských týmů zatím dokázali porazit jen Zbraslav a Hvězdu. V posledním sobotním zápase doma podlehli Kobře 3:5.

"Bylo nás kvůli jarním prázdninám jen jedenáct, ale i tak jsme podali velmi dobrý výkon," ocenil trenér Ladislav Kadaně. "Bohužel nás neustále provází neproměňování šancí, což je naše hlavní slabina. Byli jsme lepší, ale Kobra nás trestala ze všeho. Vlastně to byl podobný zápas jako minule."

Za dva a půl měsíce, co čtyřka svoji žákovskou soutěž hrála, si letňanský kouč i přes sedm porážek všiml mnoha pozitivních věcí. "Tenhle tým má potenciál a je v něm hodně šikovných hráčů. V příštích měsících se ale bude muset pracovat na dalších činnostech a kluci už poznají i taktické věci."

Kadaně dodal, že v Praze je konkurence v tomto ročníku silná. "Na Slavii a Spartu jsme zatím neměli. Ale s ostatními jsme určitě odehráli vyrovnané zápasy a rozhodovaly maličkosti."

"Kluci nehrají špatný hokej, výsledky se zatím moc neřešily, důležité bylo, aby si to osahali. Taky jsme hráče hodně točili, protože kádr je ve čtyřce poměrně široký," uzavřel trenér mužstva.

4. třída: HC Letci - Kobra Praha 3:5 (0:0, 2:3, 1:2)
Branky domácích: Pešan 2, Vančura. Asistence: Porubský.

První ztráta bodů v letošním roce

Sérii osmi výher v řadě drželi páťáci a v letošním roce dosud ještě neprohráli. Minulý víkend se vše změnilo. V pátek totiž přišla dělba bodů za remízu 1:1 s Kralupy nad Vltavou a v neděli krutý debakl 2:11 od PZ Kladno.

"Ani jedno utkání nebylo dobré," přiznal trenér Jiří Nikl, jenž v poslední době mužstvo spíše chválil. "Oba týmy nás přejely bruslením," vysvětlil a o příčinách měl okamžitě jasno. 

Pětka totiž v uplynulém týdnu trénovala kvůli jarním prázdninám pouze v sedmi lidech, protože zbytek mužstva si užíval lyží. "A podle toho to taky vypadalo," posteskl si kouč. "Ti, co se vrátili z hor, byli proti Kladnu jako v Jiříkově vidění. Kladno sice nastoupilo se třemi o rok staršími kluky, ale my jsme nestačili bruslit. Já už se nerozčiluju," utrousil.

Proti Kralupům to pro změnu byla prý plejáda neproměněných šancí, Letci totiž nezužitkovali několik samostatných úniků. "Hráči se nesoustředí na koncovku, s tím nic nenadělám. Přestože to s nimi nacvičuju a nutím je v tréninku do zakončení. Minulý týden jsme mohli pilovat jen obratnost nebo herní činnosti jednotlivce. Se sedmi dětmi se toho moc nedá."

Cíl je teď jediný - zakončit sezonu vítězně. Pětku ve středu čeká poslední soutěžní utkání na domácím ledě se Zbraslaví. "Chceme to zakončit výhrou, ale nehraju to já, nýbrž kluci. Je to na nich, jak se k tomu postaví. Já jen uděluju pokyny," dodal Nikl.

5. třída: HC Letci - Kralupy nad Vltavou 1:1 (0:1, 1:0, 0:0)
Branka domácích: Svoboda. Asistence: Vašíček.

HC Letci - PZ Kladno 2:11 (0:3, 1:3, 1:5)
Branky domácích: Svoboda, Horáček. Asistence: Vašíček.

Týmový výkon a povedená odplata

Tři porážky v řadě utrpěli v posledních týdnech letňanští šesťáci a tuto šňůru chtěli odčinit s Hradcem Králové. Ze tří dosavadních pokusů však Letci dokázali svého nepříjemného soupeře porazit jen jednou.

V pondělní předehrávce navíc toužili po odplatě za poslední debakl 1:8 a svůj cíl nakonec splnili. V kvalitním utkání totiž porazili Východočechy 5:3.

"Jsem moc rád, že jsme oplatili silnému Hradci ostudnou porážku z posledního vzájemného utkání. Dobře jsme se na Hradec připravili a bylo to v utkání znát," pochválil své mužstvo trenér Jan Zlatohlávek.

Však se jeho svěřenci do protivníka pustili od samého začátku a obětavým týmovým výkonem si od druhé třetiny udržovali těsný náskok, který uhájili až do samého závěru. 

"Kluci makali na jedničku jako tým," těšilo kouče. "Skvělé individuální výkony navíc přidali brankář Kuba Hnízdil a čtyřgólový střelec Lukáš Strnad."

Letci bojují o třetí místo v tabulce a soutěžní ročník ve čtvrtek zakončí doma s Mladou Boleslaví.

6. třída: HC Letci - Hradec Králové 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Branky domácích: Strnad 4, Kudrna. Asistence: Vlasák 2, Šercl 2, Čech.

Povinné výhry s vloženou zábavou

Sedmáci v žákovské lize poznali naposledy hořkost porážky na konci října a od té doby neprohráli. O víkendu si díky dalším dvěma zápasům připsali už 18 vítězství v řadě a potvrdili postavení v čele tabulky. 

Ovšem páteční výhře 15:0 nad Sedlčany a sobotním triumfu 19:2 nad Kralupy nad Vltavou nepřikládal trenér Martin Uldrich příliš velkou váhu. "Pro nás jsou tato utkání o ničem a pro soupeře taky. Výkonnostní rozdíl tam je znatelný."

V jednom z utkání dokonce chtěli trenéři postavit do branky útočníka Marka Vlasáka, ale na zápas se kvůli jarním prázdninám sešlo málo hráčů, a tak tento nápad nevyšel. "Bylo to spíš z jeho iniciativy, už si to jednou zkusil na tréninku," vysvětloval Uldrich.

A tak se týmu snažil spolu s Michalem Brošem ztížit utkání různými vloženými "soutěžemi". "Snažili jsme se během hry hráče různě motivovat a zaváděli jsme příkazy, jako že se soupeř nesmí dostat na naší polovinu, že nesmí vystřelit na branku nebo že ho nenecháme vyhodit na icing," uvedl kouč s tím, že chtěli zápas odehrát naplno.

S letošním ročníkem žákovské ligy se tým ve středu rozloučí dohrávkou s PZ Kladno.

7. třída: HC Letci - Sedlčany 15:0 (3:0, 6:0, 6:0)
Branky domácích: Václavík 6, Broš 3, Dobrov 3, Vlasák, Pinkas, Bucek. Asistence: Bucek 5, Vlasák 3, Broš 2, Vojta 2, Horáková, Dobrov, Straka.

HC Letci - Kralupy nad Vltavou 19:2 (7:0, 8:0, 4:2)
Branka domácích: Václavík 4, Bucek 3, Pinkas 3, Broš 3, Straka 2, Dobrov, Vlasák, Vojta, Čech. Asistence: Bucek 6, Václavík 6, Pinkas 4, Vlasák 2, Straka 2, Broš 2, Dobrov 2, Čech, Vojta.

Loučení party prohraným zápasem

Rozlučkový soutěžní zápas s tímto ročníkem čekal letňanské osmáky a jeho trenéra Martina Rouska. Po návratu z jarních prázdnin se však na týmu podepsal herní výpadek a Letci podlehli Hradci Králové 2:5.

"O utkání rozhodla už první třetina, kdy klukům těžkly nohy a soupeř nás jasně přehrál," měl jasno kouč. "Hradec mohl vyhrát i větším rozdílem. Sice jsme si v dalším průběhu utkání vytvořili nějaké šance, ale nevyšlo to."

Rousek na hráčích chtěl, aby si derniéru užili. Někteří hráči už trénují s mladším dorostem a o víkendu bude mít tým poslední příležitost zahrát si spolu na turnaji v Kolíně.

Když má však kouč hodnotit celou sezonu, je z něj cítit i zklamání. Letci v devítičlenné tabulce skončili šestí. "Pokud mám být upřímný, někteří hráči poslouchali a plnili to, co jsem po nich chtěl. Ale u některých jsem měl pocit, jako když je trénuje někdo jiný, protože dělali pořád ty samé chyby. Zklamalo mě, že jsem je za dva roky neodnaučil některé špatné návyky. Hlavně v herních věcech."

Atmosféra v mužstvu podle něj byla dobrá. "Měli jsme úzký kádr, který opustili hráči z první, druhé lajny. Přišli noví kluci, kteří tým doplnili. Ale ty ztráty byly znát."

"Teď si chceme užít závěrečný turnaj. Budu rád, když tam uspějeme," dodal Rousek.

8. třída:  HC Letci - Hradec Králové 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)
Branky domácích: Hlaváč, Zrcek. Asistence: Adamec 2.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka