Tým Letců uspěl na prvním velkém turnaji
pondělí 14. března 2016

Jak si třeťáčci nechali od Petružálka pověsit na krk zlato

Když jim Jakub Petružálek nasazoval na krk zlaté medaile, někteří zprvu vůbec netušili, s kým mají tu čest. Jaké překvapení pak v jejich tvářích nastalo... Osobní setkání s mistrem světa ale nebylo pro letňanské třeťáčky jediným zážitkem. V sobotu si totiž poprvé zahráli turnaj na celé kluziště a týmovým výkonem celou akci nakonec i ovládli. V litvínovské líhni zlaté generace vyhráli všechna tři utkání.

Bez ztráty "kytičky". Tak zvládli svou cestu prvním turnajem na kluzišti běžných rozměrů. Jako by to ani nebyla jejich premiéra. "Chci klukům poděkovat za velké nasazení, zápal pro hru a bojovnost," vzkázal trenér Marek Horáček. Třeťáci Letců mu v sobotu udělali velkou radost.

Aby ne, když vyzráli na všechny tři soupeře. 

S Libercem si poradili 4:2, s domácím Litvínovem 5:3 a nakonec porazili těsně 3:2 i Ústí nad Labem, byť s ním prohrávali 0:2. "Všechno to byla vyrovnaná utkání," poznamenal Horáček.

Po svých svěřencích chtěl, aby se snažili co nejvíce hýřit pohybem. "Tady ještě nejde o poziční hru, to jsem jim ani nenařizoval. Já jsem spíš chtěl, aby naši kluci všude lítali. A oni opravdu lítali."

Na hráčích viděl to nejdůležitější - turnaj je bavil. "Měli z toho radost a to dělalo radost i mně." 

"Třeba náš pravý bek končil v levém rohu a náš útočník si v útočné třetině klepal o přihrávku, když už byl puk na naší polovině hřiště. Byla i situace, kdy jsme uháněli tři sami na branku a vjeli jsme si do ofsajdu," smál se kouč Horáček. "Ale kluci makali a navzájem si pomáhali, dobře si přihrávali. A když v posledním utkání hájili těsné vedení, dokonce už padali i do střel," ocenil. 

Letci si pro úzký kádr museli vypůjčit jednu lajnu z pražské Sparty, ale společně vytvořili týmový duch. 

Během celého turnaje inkasovali jen sedm branek, z toho hned pět ze samostatných nájezdů. Pravidla totiž trestala fauly trestným střílením. "Dobře zachytali i naši gólmani," nezapomněl letňanský lodivod zmínit.

"Jsem rád, že to takhle vyšlo. A doufám, že to kluky povzbudí do další práce."

Výsledky: HC Letci - Liberec 4:2, HC Letci - Litvínov 5:3, HC Letci - Ústí nad Labem 3:2.
Konečné pořadí: 1. HC Letci, 2. Liberec, 3. Ústí nad Labem, 4. Litvínov.

Krátká video reportáž z předávání medailí je ZDE.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka