Nové stanoviště bude otevřeno od května
středa 20. dubna 2016

Víc střílet. Letci budou mít za halou k dispozici střelnici

V poslední době se mezi Letci stále hlasitěji ozývaly hlasy po zavedení tréninkové střelnice. Tyto prosby budou už brzy vyslyšeny. S květnovým startem suché přípravy na novou sezonu totiž vedení klubu chystá jednu příjemnou novinku. Za zadní stěnou Ice Areny budou pro letňanské hráče připraveny prostory pro pilování střelby, kterou budou moci využívat jak týmy, tak jednotlivci.

K dispozici bude široká a téměř tři metry vysoká síť se dvěma kovovými konstrukcemi o reálných rozměrech hokejové branky. Před každou brankou by měly být tři mobilní stanoviště, takže hráči budou moci mířit z různých úhlů.

Letci střelnici nedávno otestovali, od začátku května by na asfaltu za halou měla být nainstalována dlouhodobě.

"Bereme to jako cvičební pomůcku, kterou mohou trenéři zapracovat do svých tréninkových jednotek na suchu," říká sportovní manažer a generální sekretář klubu Tomáš Blažek s tím, že z řad Letců bude střelnice dostupná kdykoliv a komukoliv.

Určitá pravidla to ale mít bude. 

To hlavní je kvůli bezpečnosti - bez přilby a rukavic bude vstup na střelnici přísně zákázán. Do branky se samozřejmě mohou postavit i gólmani, ale pouze pokud budou oblečeni do kompletní výstroje.

Podle zájmu bude případně zaveden rezervační plán s tím, že přednost dostanou vždy trenéři, kteří budou chtít se svými svěřenci střelbu nacvičovat v rámci týmové tréninkové přípravy. Blažek v současnosti shání ještě terče, které by suplovaly nepřítomnost brankářů.

Jednotliví trenéři v květnu předají podrobné informace svým týmům. 

Blažek je přesvědčen, že v českém mládežnickém hokeji hráči obecně zaostávají ve střelbě v porovnání se světovou špičkou. "Přitom tahle činnost se dá nacvičit, takže je to jen o tréninku," tvrdí.

"Když nemáte herní myšlení, je to zčásti vrozené, ale střelba je hokejová vlastnost, kterou může zdokonalit každý. Jde jen o to, kolik toho nastřílíte, jak moc se chcete zlepšovat a kolik času tomu tedy budete věnovat. U nás hráči tu možnost mít budou, protože kolikrát přijdou třeba dvě hodiny před tréninkem ze školy a nudí se. Teď už se nudit nemusí."

Zrovna střelba byla například označována za jednu ze slabin i v obou dorosteneckých kategoriích hrajících nejvyšší soutěž. Čas a chuť hráčů ukáže, jestli je nová střelnice v této dovednosti posune vpřed.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka