Dva odchody částečně nahradí jedna nová tvář
pátek 22. dubna 2016

Střídačky v pohybu. Týmy znovu čekají trenérské rošády

Je konec další sezony, a tak už tradičně dochází k přestavbě realizačních týmů. Trenérské rošády v hokejových Letňanech potkají většinu věkových kategorií. Letce nedávno postihly odchody zkušených koučů Jiřího Nikla a Milana Antoše, v "kamrlíku" naopak přibude nová výrazná tvář David Pojkar. V žákovských týmech došlo k trenérskému zemětřesení, zato oba dorosty zůstávají téměř beze změn.

Oba extraligové kádry povedou trenéři, kteří s nimi zakončili extraligovou sezonu. Tomáš Blažek s Ladislavem Kadaněm dovedli mladší dorost poprvé v historii klubu do play-off nejvyšší soutěže. Martin Rousek převzal starší dorost v prosinci a s Janem Zlatohlávkem pak rychle získali jistotu záchrany.

"Tady nebyl důvod něco měnit," tvrdí šéftrenér Jiří Vrba, jenž o přestavbě realizačních týmů rozhoduje především. "Obě mužstva splnila cíle, které jsme si v rámci našich možností stanovili."

Zatímco muži budou s lodivodem Janem Doutnáčem znovu usilovat o postup do II. národní ligy, letňanské juniorky už se trenérské změny týkají. A to výrazně. Kromě Antoše u mužstva nezůstává ani jeho asistent Jan Mišner, jenž se funkce kvůli pracovní vytíženosti vzdal na vlastní žádost.

Větší trenérské zkušenosti bude tedy poprvé sbírat dosavadní kouč obránců Michal Dobroň. Někdejšímu extraligovému zadákovi s reprezentačními starty bude nově vypomáhat Martin Uldrich.

Ten zůstává i u budoucích osmáků. V týmu tvoří sehraný tandem s Michalem Brošem, s nímž letošní sedmičku dovedli k prvnímu místu v žákovské soutěži. "Najednou se nám hlásí řada rodičů z jiných klubů, že by chtěli hrát taky v Letňanech," líčí šéftrenér Vrba. "Máme z toho radost, ale každá mince má dvě strany: pokud nebudou výrazně lepší než naši hráči, nebudeme je upřednostňovat."

Vrba přiznává, že mu loňské angažování Michala Broše dělá radost. "Vnesl do mužstva určitou vitalitu a modernější pohled na hokej. Má nové tréninkové metody a vlastní způsoby, které mi jsou sympatické."

S nadějí mluví i o 31letém Milanu Hluchém, který se v příští sezoně poprvé uvede v roli hlavního kouče. Převezme budoucí sedmičku. "Ještě tu samostatně nepracoval, ale hledá možnost seberealizace a my mu dáme příležitost. Předpoklady má, teď je musí potvrdit," dodal Vrba k držiteli titulu pro mistra republiky.

Ladislav Kadaně s Martinem Kotyrou tvoří novou trenérskou dvojici u nadcházejících šesťáků, které přebírá po odcházejícím Jiřím Niklovi. Jan Zlatohlávek si pro změnu vezme budoucí pětku, kterou měl tři roky Kadaně.

"Honza Zlatohlávek je v těchto kategoriích velmi zkušeným trenérem, který přesvědčuje o svých kvalitách. Už bylo potřeba, aby tenhle tým po Láďovi převzal někdo jiný, protože se začalo utvářet až moc velké kamarádství mezi rodiči a trenérem a to není dobře. I sám Láďa přiznal, že je změna potřeba."

Šesťáci dosud pod nikým jiným než pod Niklem netrénovali. "Což je dlouhá doba. Slibujeme si od toho, že poznají také jiný způsob tréninku a komunikace. Chtěli jsme to po sezoně oživit," dodává Vrba.

Letci sice přišli o dva zkušené trenéry, ale získávají také jednu zvučnou posilu. David Pojkar, juniorský mistr světa, ještě letos nastupoval v nižší zahraniční soutěži a do trenérského procesu se aktivně začleňuje.

Že mu je tohle řemeslo blízké, nakonec prokazoval už loni v létě, kdy vypomáhal coby trenér obránců. Této role se zhostí od příští sezony ve starším dorostu (Michal Dobroň v mladším) a pod svá křídla si navíc vezme tým budoucích třeťáků. 

"Kdo jiný by měl učit obránce, než hráči, kteří hrávali extraligu," zamýšlí se Vrba. "Třeba u Davida se mi líbí způsob jeho výkladu, umí věci ukázat, vysvětlit i vyžadovat. Každá činnost, kterou předvádí, je dokonalá, a děti se ty dovednosti chtějí učit kopírovat."

V Letňanech se pokračuje v nastaveném trendu mladých trenérů. Jan Mišner, Marek Horáček, Martin Kotyra, Michal Neuman a další - to jsou hráči, kteří za Letci hráli nebo ještě hrají v juniorské či dospělé kategorii.

Měnit se nic nebude. "Jsou to všechno trenéři etablovaní v Praze, kteří začínali na pozicích asistentů a postupně přecházejí nebo budou přecházet do funkcí hlavních trenérů. Je to běh na dlouhou trať a až čas ukáže, jestli jsou schopní se dále rozvíjet. Ale kdybychom jejich práci nehodnotili pozitivně, určitě by v klubu pro další sezonu nezůstali," ujišťuje Vrba.

Ještě jedno jméno je v trenérském kolektivu zajímavé. Teprve 17letý Michal Pařík se bude u 5. třídy učit novému řemeslu v roli druhého asistenta, protože nedávno ukončil hráčskou kariéru ve starším dorostu.

"Sám o tuto činnost projevil zájem a s Honzou Zlatohlávkem mají k sobě blízko," uzavírá Vrba. "Není důvod mu u pětky nedat šanci. Začleňujeme postupně i Michala Neumana, Jakuba Kučeru, Tomáše Honetschlägra nebo Krištofa Špičana. Prostě pokračujeme v tom nastaveném trendu."

Nové složení realizačních týmů u jednotlivých kategorií:

  • Muži - Jan Doutnáč
  • Juniorka - Michal Dobroň, Martin Uldrich
  • Starší dorost - Martin Rousek, Jan Zlatohlávek, David Pojkar
  • Mladší dorost - Tomáš Blažek, Ladislav Kadaně, Michal Dobroň
  • 8. třída - Martin Uldrich, Michal Broš
  • 7. třída - Milan Hluchý, Marek Horáček
  • 6. třída - Ladislav Kadaně, Martin Kotyra
  • 5. třída - Jan Zlatohlávek, Michal Neuman, Michal Pařík
  • 4. třída - Marek Horáček, Jan Mišner
  • 3. třída - David Pojkar, Martin Kotyra
  • 2. třída - Jan Mišner, Martin Rousek
  • 1. třída - Tomáš Blažek, Nikita Michejev, Lucie Arazimová
  • Trenérka bruslení - Lucie Arazimová + výpomoc
  • Trenér brankářů - Jiří Černoch 

Čtěte také

Podcast hokej zblízka