Letci mají skalp Kladna, Plzně byl na dosah
sobota 15. října 2016

Starší dorost byl blízko překvapení. I tak urval tři body

Mohl to být víkend snů, ale místo šesti bodů mají "pouze" tři. Pouze? I ty se samozřejmě berou jako zisk! Přesto mohla být v kabině staršího dorostu ještě lepší nálada... Letci totiž v pátek vybojovali cenné vítězství 6:3 na ledě Kladna a o den později byli doma blízko velkému překvapení. Jenže slibné dvougólové vedení po dvou třetinách neudrželi a favoritovi z Plzně nakonec podlehli těsně 3:4.

"Možná kluci dostali strach, že mohou Plzeň porazit," mrzelo v sobotu trenéra Martina Rouska. "Je to tvrdé, protože tahle prohra bolí víc, než kdybychom prohráli o tři, čtyři branky. Ale Plzeň má čtyři vyrovnané útoky. A to my úplně nemáme."

Pravda je taková, že Západočeši Letce výrazně přestříleli (31:55) a ve třetí třetině vystupňovali svůj tlak. V této části zaúřadoval plzeňský kapitán Josef Roubal, jenž během necelých deseti minut sám zařídil hattrick. A po obratu na konečných 4:3 se stal hrdinou zápasu.

Přitom jím na druhé straně mohl být i Lukáš Rousek, který už ve třetí minutě utkání podruhé skóroval. Jeho dánský parťák z formace Peter Eg Larsen si připsal 1+2. Ve formě hrající Rousek, jenž si připsal čtyři kanadské body i na Kladně, se s celkovými 11 góly a 13 asistencemi vyšvihl na 4. místo v produktivitě celé extraligy.

Jenže vedle dvou zmiňovaných jmen se už žádné jiné proti Plzni, třetímu týmu tabulky, neprosadilo.

"Dělali jsme žákovské chyby a znovu jsme nedali pár tutovek. Třetí gól jsme inkasovali ve vlastní přesilovce, kdy ujel jejich hráč a náš situaci neřešil dost obětavě. Navíc se zranil Milan Antoš a my měli jen pět beků," vyjmenovával příčiny porážky kouč Rousek. 

Tou další byly nevyužité přesilovky. Jaký rozdíl oproti předchozímu utkání, kdy právě v početní výhodě Letci třikrát ztrestali Kladno... 

Tam naopak mohli být trenéři se zápasem spokojeni. A to nejen díky tomu, že své svěřence viděli hrát nadoraz. "Dvě třetiny jsme hráli opravdu dobře, jen v té třetí jsme si zase zkomplikovali život a pustili soupeře na rozdíl jediné branky," dodal Rousek.

Pro připomenutí: Letci v Kladně vedli i po dvou trefách Lukáše Nedorosta 4:1, posléze už jen 4:3. Dvoubrankové vedení vrátil Letcům Rousek, jenž v pátek jednou skóroval a na další tři góly přihrál. Kladno v závěru hrálo přesilovku 6 proti 3, ale skóre při power-play soupeře pečetil Tomáš Fabiánek.

"Co rozhodlo? Právě využití přesilovek," srovnával Rousek obě utkání. 

Jeho parta je v tabulce skupiny Západ na předposledním místě. Důvod k panice ale není - Letci jsou s 12 body na kontakt Kladnu i pražské Slavii a s tříbodovým náskokem před posledním Litvínovem. 

Nezdá se to, ale polovinu 1. fáze základní části mají za sebou. Do té druhé vstoupí ve čtvrtek na Spartě a v pátek s Karlovými Vary. Oběma sokům mají co vracet.

Kladno - HC Letci 3:6 (0:1, 1:2, 2:3)
Branky a nahrávky: 30. Š. Jelínek (Penc), 53. Veber (Kalaj, Penc), 54. Kalaj (Penc, Veber) - 20. Danov (Fabiánek, Rousek), 33. Lytvynov (Rousek), 39. Nedorost (Rousek), 52. Nedorost (Lytvynov), 56. Rousek (Nárovec), 60. Fabiánek. Rozhodčí: Jílek - Krátký, Svoboda. Vyloučení: 7:8 + Bláha (Kla.) 10 min. a Rousek (Let.) 10 min. Využití: 0:3. Diváci: 78. Střely na branku: 44:30.

HC Letci - Plzeň 3:4 (3:1, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 1. Rousek (Eg Larsen, Nedorost), 3. Rousek (Eg Larsen), 15. Eg Larsen (Nedorost) - 10. Staněk (Váňa), 41. Roubal (Matiášek, Hajžman), 47. Roubal (Váňa), 51. Roubal (Lokajíček). Rozhodčí: Würtherle - Lhotský, Špůr. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 74. Střely na branku: 31:55.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka