Letci v derby prohráli na ledě hlavního rivala
neděle 16. října 2016

Neporazitelnost skončila... Na "áčko" si vyšlápla Hvězda

Budete-li počítat jen zápasy v základní části, trvala jejich neporazitelnost skoro na den přesně dva roky. Naposledy totiž letňanští muži prohráli v Pražském přeboru 18. října 2014 a katem jim i tehdy byla Hvězda. Ta samá Hvězda porazila Letce také v sobotu a vzala jim ambice zopakovat spanilou jízdu z minulé sezony. "Áčko" u ní prohrálo 4:7. A v šatně po zápase nastalo hrobové ticho...

Na jednu stranu se vlastně vůbec nic neděje, na druhou to tak trochu zamrzí. Dospělým Letcům totiž zachutnalo vyhrávat a pachuť porážky už zapomněli. Pravda, v loňské sezoně prohráli v kvalifikaci o II. národní ligu, ale tam nebyli favorité a mohli jen překvapit. 

"Je pravda, že tenhle pocit kluci už moc neznají," kýval kouč Jan Doutnáč, sám trochu zaskočený.

Jeho parta v tomto mezidobí prohrála s Hvězdou ještě jednou - v únoru 2015. Jenže to bylo v předminulé sezoně už v nadstavbové části, která následovala po té základní a nahrazovala play-off. Loni na podzim a letos v zimě Letci nenašli v Pražském přeboru přemožitele. "Trvalo to dva roky a my si vyhlásili cíl tu sérii natáhnout ještě dál. Všichni to obecně věděli a každý nás chtěl taky porazit."

Povedlo se to až tradičnímu rivalovi z Hvězdy. Nutno podotknout, že zaslouženě.

Letci v sobotní bitvě šli sice dvakrát do vedení, ale po rychlém obratu ve druhé třetině už jen marně dotahovali. Za stavu 4:5 odvolali necelé dvě minuty před koncem z branky Matěje Olivu a inkasovali na 4:6. V závěru už rezignovali na obranu a soupeř pečetil na konečných 4:7.

O branky Letců se podělili dvougólový Marek Horáček, Jan Mišner a Ladislav Kadaně - všechno trenéři letňanské mládeže. A jak už to tak u letňanského "áčka" bývá, nezapomnělo také inkasovat ve vlastní přesilovce.

"Dali jsme rychlý gól a Hvězda byla prvních pět minut naprosto odevzdaná. Pak ale najednou začala napadat, obsazovat střední pásmo a chodit si pro puky. Bylo jich všude plno a my si s tím nevěděli rady," hodnotil trenér Doutnáč. 

Na tak širokém kluzišti obzvlášť ne. Letci se často nedostávají do role, kdy musejí skóre dotahovat. Nepříznivý výsledek také nedobře snášeli a kromě zbytečného vylučování se pouštěli i do diskuzí s rozhodčími. Navíc nedohráli se třemi články stabilní sestavy - pro zlomený nůž, natažené tříslo nebo pohmožděná žebra...

"Hvězda byla bruslivější, o kousíček rychlejší a tentokrát výrazně ukázněnější," přiznal letňanský kouč. "Prohráli jsme si to svou nedisciplinovaností, po odstoupení Matěje Štěpána se nám rozpadl elitní útok. A nešli jsme vítězství naproti tak, jako jsme chodili jindy."

Je to paradox. Trenér Doutnáč se před sezonou vyjadřoval na adresu Hvězdy jako o týmu, který přebudovává svůj kádr a na úkor zkušenosti a kvality bude nejspíš více sázet na mládí. 

Jenže první duel sezony vyšel v neprospěch Letců.

Jednu výhodu to ale má. "Když už nic jiného, tak se nám zase může lépe dýchat. Nemusíme si už hlídat neporazitelnost a začínáme v soutěži novou kapitolu," snaží se Doutnáč najít pozitivum.

Třeba od této chvíle odstartuje nová série. A třeba podobně dlouhá.

Hvězda Praha - HC Letci 7:4 (1:1, 3:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 17. Fuks (Křepelka), 26. Herr (Abraham, Veselý), 27. Veselý (Nedvěd, Veselý), 33. Veselý (Klindera), 49. Novák (Němec), 59. Nedvěd (Veselý), 59. Fuks (Křepelka, Nacházel) - 2. Horáček (Kadaně, Mrázek), 26. Horáček (Mišner), 38. Mišner (Šramota, Šulc), 58. Kadaně.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka