Letec minulé sezony přijal nabídku velkoklubu
pondělí 10. dubna 2017

Budete mi chybět. Brankářský talent Pařík jde do Liberce

Mohl mít už dávno po sezoně, ale tu si prodloužil o vypjaté boje v dospělém hokeji. Talentovaný brankář Lukáš Pařík se v pouhých 16 letech přidal k "A" týmu, aby se pokusil vybojovat II. ligu. Navzdory sobotní porážce 2:3 obstál a byl jednou z hlavních postav utkání proti Dvoru Králové. "Užíval jsem si to. Byl to můj poslední zápas v letňanském dresu," potvrdil pak svůj odchod z Letňan.

Vytáhlý gólman patří k pýše letňanského klubu. V Ice Areně hokejově vyrůstal odmala, svou pílí a zápalem pro hokej to dotáhl až do výběrů mládežnické reprezentace. Jenže v březnu oslavil 16. narozeniny a cítí, že je čas se posunout zase o kus dál.

A tak kývl Bílým Tygrům z Liberce, kteří se ho budou snažit sportovně rozvíjet. 

V sobotu si Pařík za Letňany prožil svou osobní derniéru. V sezoně střídavě pomáhal v extralize mladšímu i staršímu dorostu, účastnil se kempů reprezentace do 16 let. Když dorostu skončila soutěž, přesunul se k "A" týmu usilujícímu o celostátní ligu. A rozloučil se parádně.

Hráče Dvora Králové občas přiváděl svými zákroky k zoufalství. Jako ostřílený mazák. "To víte, že jsem byl před utkáním nervózní, měl jsem trému a nevěděl jsem, jestli to zvládnu. Ale pak to ze mě opadlo. Spoluhráči mi moc pomohli, jednou tam zachránili jasný gól. A úžasní diváci nás hnali kupředu," vyprávěl.

Sám přiznal, že tenhle specifický zápas byl pro něj další cennou zkušeností. "Bylo to zase trochu něco nového. Plná hala, dospělý hokej, kde se hrálo o všechno - na to jsem nebyl zvyklý. Byl to velký zážitek."

Má i co srovnávat. "Třeba v mládežnické reprezentaci se víc bruslí, ale tady byly zase nesrovnatelně tvrdší střely. I tohle mi může pomoct do další sezony. Každý takový zápas se počítá," říká skromný klučina, jenž před rokem získal v klubové anketě titul nejlepšího Letce sezony.

Přitom do té letošní nevstoupil úplně dobře. V říjnu se mu příliš nedařilo, ztratil sebevědomí, přestal si věřit, prošel si mentálním úpadkem. A nevěděl, jak se z psychického srabu dostat. "Ale organizace se o mě postarala a já se postupem času cítil líp a líp. A teď ke konci jsem chytal ve formě. Jsem zpět tam, kde mám být."

Pomohli mu obzvlášť dva lidé: "Na ledě samozřejmě Čeče, se kterým všechno konzultuji," zmínil Pařík trenéra gólmanů Jiřího Černocha. I Černoch přiznává: "Jeho slabina byla v hlavě, nechával se zbytečně vylučovat ve starším dorostu i v reprezentaci. Ale zamakal na tom a je to pryč."

"Našel jsem totiž oporu v Lence Kro," vysvětluje Pařík při zmínce fyzioterapeutky z letňanského fitness centra. "Stala se mou psycholožkou. Musím říct, že mi v těžkých časech opravdu hodně pomohla."

Před Paříkem nyní stojí nová výzva - od května si jeho služby koupili v Liberci, kde v posledních letech vychovali hned několik dobrých gólmanů. V tamním klubu působí reprezentační kouč brankářů Martin Láska. Klub má farmu v prvoligových Benátkách, kde může Pařík brzy dostat prostor.

Pod Ještědem by měl navíc přeskočit starší dorost, kam svým ročníkem narození patří, a nastupovat rovnou v extraligové juniorce. "Není moc lepších možností, možná žádná. Já mu tenhle krok schvaluji a přeji mu jen to nejlepší," říká o něm kouč letňanských brankářů Černoch.

S Paříkem spolupracoval šest let a spolu si vytvořili blízký vztah. Zrovna v den vydání tohoto článku měli domluvený rozlučkový oběd. "Loučí se mi s ním hrozně těžko, ale vím, že musí dál. Bylo skvělé s ním pracovat," dodal Černoch.

Pařík má podle něj před sebou velmi nadějnou budoucnost. "Kromě fyzických parametrů je dnes jeho předností už i disciplína. Je vyrovnaný, cílevědomý, chce se bavit hokejem a neustále na sobě pracovat dál. A taky má obrovskou podporu v rodině," vyjmenovává trenér. "Už tím, jak zvládl poslední zápas za chlapy, všechno tohle potvrdil."

Slova chvály a uznání přidává i sportovní manažer Letňan Tomáš Blažek: "Lukáš je pracovitý kluk, velmi talentovaný brankář. My mu samozřejmě přejeme v novém klubu jen samé úspěchy. A děkujeme mu za služby, které odvedl pro nás."

Bude se Paříkovi po Letňanech stýskat? "To je neoddiskutovatelné," neváhá ani na vteřinu brankář. "Je tady parádní parta, spoustu lidí tu mám rád, vyrůstal jsem v Letňanech," zahledí se. "Věřte mi, neodchází se mi odsud vůbec lehce a bude se mi strašně stýskat. Ale nastal čas jít dál."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka