Trenérský tandem se po sezoně rozdělil
pátek 05. května 2017

PO STOPÁCH ŽÁKŮ: Osmáci bojovali i s fyzickou přesilou

Nejstarší žákovská kategorie má za sebou dobrou sezonu, vždyť svěřenci trenérů Martina Uldricha a Michala Broše nakonec brali hezké třetí místo. V sezoně byly nad jejich síly pouze týmy Hradce Králové a Liberce... Navzdory mládí a fyzickým parametrům se Letci rvali statečně a být na tom v těchto aspektech lépe, mohli pomýšlet i výš. Před sezonou si dávali za cíl účast na republikovém finále.

Tohle přání splněno nebylo, ale i tak se osmáci stali z žáků druhým nejúspěšnějším týmem. Nutno přiznat, že cesta na pomyslné stupně vítězů nebyla úplně jednoduchá. 

Do karet jim nehrál ani věkový průměr 13 let, ani fyzické parametry. Vždyť s průměrnými 159 centimetry a 50 kilogramy patřili Letci k těm méně urostlým v soutěži. "Pár hráčů by svým vzrůstem patřilo i do páté třídy," přiblížil kouč Uldrich.

Bylo tedy jasné, že i přes svoji šikovnost to jeho bojovníci nebudou mít snadné. "Před sezonou jsem očekával maličko víc. Když to ale vezmu zpětně, jen těžko se můžeme rovnat s Hradcem nebo Libercem. Ti mají většinu kluků ročníkově tak, jak tam mají být," uvědomoval si trenér osmáků.

Věk ale rozhodně nebyl jedinou překážkou, čehož si byl vědom i sám Uldrich. "Naše mužstvo na tom nebylo nejlépe ani co se týče fyzických parametrů a somatotypu."

Letci byli zručnější s hokejkou, jenže v rozhodujících zápasech jim chyběla síla v závěrečných fázích. Na vině byla i ne tak široká soupiska. "Nastoupili jsme třeba ve 13 lidech, a to ještě s mladšími kluky. Pak je těžké soupeře přetlačit ve třetí třetině, kdy se to utkání láme. Oni měli i tři pětky stejně starých hráčů," přiznal Uldrich.

S odstupem času tedy nelze brát výkony a umístění jako zklamání. Naopak Pražané prokázali, že i s hendikepem se dá hrát na špici, což je velkým pozitivem do nadcházejícího ročníku.

K tomu si připočtěte turnajové úspěchy - za zmínku určitě stojí triumf na turnaji v Ostravě, vítězství na mezinárodním Challenge Cupu v Letňanech nebo stříbro na akci v Šumperku. Mužstvo se v sezoně účastnilo i tour nejlepších celků v republice a na závěrečném turnaji skončilo v 16členné společnosti páté.

"Když si vezmu, v jakém jsme hráli složení, tak si myslím, že to byla relativně dobrá sezona," řekl letňanský kouč Uldrich. Spolu s Michalem Brošem, který už odešel do Sparty jako sportovní manažer, se přitom znovu snažili zavádět motivační prvky během utkání.

Příklad? Tým třeba musel vyhrát proti slabším soupeřům určitým gólovým rozdílem, aby se po víkendu vyhnul běhání. Nebo v určité pasáži utkání nesměl pustit outsidera do své třetiny. Jindy zase byli hráči povinni blokovat soupeřovy střely tak, aby žádná neprošla na jejich branku. V motivaci trenéři byli velmi kreativní.

Vůbec největší síla letňanské osmičky dřímala v útoku. Ve své soutěži nasázela 200 branek, což bylo suverénně nejvíc ze všech. Druzí Bílí Tygři z Liberce zaostali v této statistice o 18 gólů. "Nesvazovali jsme je taktickými pokyny, což se podepsalo na jejich potenci," těšilo Uldricha.

Naopak vzadu se tým občas trápil, a to i přesto, že hned sedmkrát udržel čisté konto - ovšem vždy jen proti výrazně slabším Pardubicím, Kolínu nebo Hvězdě Praha. "Měli jsme problémy to tam někdy zkorigovat. Museli jsme hodně zabrat, ale v rámci možností se ti kluci snažili," popisoval trenér Letců.

A co na závěr? "Chtěl bych poděkovat za spolupráci celému realizačnímu štábu i hráčům, kteří odvedli velmi slušnou práci." Martin Uldrich u osmé třídy zůstává, ovšem v nové sezoně s úplně jiným týmem.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka