Marek Horáček hodnotil sezonu svých svěřenců
čtvrtek 18. května 2017

PO STOPÁCH ŽÁKŮ: Čtvrťáci zvládli přechod na velký led

Pokud by byla řeč o tom, která z žákovských kategorií prožila nejpestřejší sezonu, pak je tu jeden žhavý kandidát. Čtvrťáci se totiž museli popasovat s nelehkou změnou, kterou ovšem bezpečně zvládli. V polovině sezony přešli z minihokeje na velké hřiště, ale na jejich odhodlání a nasazení to vůbec nic nezměnilo. I to byl jeden z faktorů, proč trenér mužstva Marek Horáček neskrýval nadšení.

Přestože tým první polovinu sezony odehrál na malém hřišti v rámci svazových turnajů, na předem avizovaný přechod se připravoval už delší dobu. "Od začátku sezony jsme se učili hrát na celé hřiště, abychom byli v ten pravý čas nachystaní," přiznal Horáček.

Jeho svěřenci neměli vůbec snadný úkol. Během pár týdnů najednou museli přepnout a zvykat si na to, že se zápasy hrají na zcela odlišných rozměrech hrací plochy. Příprava na tréninku je samozřejmě jedna věc, ale teprve až ostré starty ukázaly, jak se to mužstvu povedlo.

A nutno přiznat, že nad očekávání dobře. "Odehráli jsme tam spoustu kvalitních zápasů a turnajů. Mám radost z toho, jak se s tím kluci popasovali. Hra na velkém hřišti je proti té na malém úplně jiný sport," připomněl letňanský kouč.

Zásluhu na tom ale neměli jen samotní hráči. Právě trenéři vytvořili podmínky, které Letcům sedly, a dohromady vše skvěle klapalo. Čtvrťáci se prezentovali útočnou týmovou hrou. Hráči rotovali na jednotlivých postech, aby se učili modernímu hokeji. Také to vlastně udrželo jejich neutuchající nadšení a koncentraci.

"Většina pochopila, co jsme po nich chtěli. Střídali jsme je na pozicích, aby jim to šlo ze všech možných stran," vysvětlil trenér Letců. "Oceňuji jejich zaujetí a to, jak jdou postupnými krůčky pořád nahoru." 

Ano, ne vždy byli trenéři se vším spokojeni. Především na začátku sezony hra nebyla dle jejich představ, ovšem to se postupem času výrazně měnilo. "Byla to kolikrát jen plácaná a ježdění za pukem. Pak se ale začaly objevovat přihrávky a různé zajímavé varianty řešení situací," těšilo Horáčka.

A výsledky? O ty přeci u této kategorie nejde. Realita byla taková, že trenéři hráčům vysvětlili své priority a hodnotili výhradně předvedenou hru.
"Jen když bude hra dobrá a na hranici možností každého hráče, tak jedině pak se budou stále zlepšovat," popsal Horáček. 

Dobré výkony umocňovala i příjemná atmosféra v kabině. Ta se ostatně podepsala i na tréninkovém nasazení. Proto čtvrťáky hokej bavil a proto z něho měli dobrý pocit.

"Nejvíce si vážím té party a týmového pojetí, díky kterému dokážeme kohokoli porazit. Je zábava vidět, jak se každý rok posouvají po všech stránkách," vyzdvihl hlavní kouč.

Celosezonní práce pak byla oceněna i na posledním turnaji v Hradci Králové, kdy Letci dosáhli na stříbrné medaile. "Byl to dobře organizovaný turnaj, na kterém jsme uspěli díky úsilí a tvrdé práci. Mělo to dobrou úroveň," hodnotil šéf letňanské střídačky. "Líbil se mi na turnaji výkon všech hráčů, většina hrála na hranici svých možností a pracovali pro tým. Kdybych ale měl jmenovat, tak určitě brankáře Láďu Falladu nebo Vojtu Švece a Adama Svobodu - ostatně tihle dva udělali za sezonu největší pokrok."

Sezona by ale nemohla být taková, kdyby se na kompletním servisu a tvorbě zábavy nepodíleli další aktéři. "Chtěl bych poděkovat Mišákovi, Kůčovi, Čečemu, Verče, Lence, Honymu, Lucce, mladýmu Rousínovi a především všem rodičům za každodenní malou práci, která tvoří celý tento tým."

Horáček u svého týmu jako jeden z mála hlavních trenérů zůstává a na nový ročník už se těší. "Uvidíme, jaký pokrok společně uděláme, až společně okusíme i ligové zápasy," uzavřel mladý kouč.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka