Rozhovor s kondičním trenérem "A" mužstva
čtvrtek 13. července 2017

Hamršmíd: Budeme dělat výbušnost, rychlost, dynamiku

Má spoustu zkušeností, které se novému "áčku" mohou v přípravě náramně hodit. Kondiční trenér Michal Hamršmíd je pojem. Od poloviny července si dospělé Letce vezme do parády, aby jim ukázal cestu, kterou se mají dát. "Já je mohu někam nasměrovat, ale je jen na každém z nich, jestli se budou svému tělu věnovat poctivě dál," říká kouč, který pracuje pro slavné hráče i hokejovou reprezentaci.

Co bude na startu přípravy potřeba ze všeho nejdřív?
Nejdřív si musím všechny hráče prohlédnout, abych viděl, jak na tom kdo je. Slyšel jsem, že tým mají z většiny tvořit mladí kluci, takže je to materiál, se kterým se dá dobře pracovat. Pojedu podle nějaké své šablony, budeme se hodně zaměřovat na rychlost, výbušnost a dynamiku, což je dnes v tomhle sportu nejdůležitější. Hokej je sice kolektivní, ale plný individualit, takže podle potřeby můžeme pak upravovat program pro různé skupinky. Až zjistím, že ten potřebuje víc core, ten víc sílu a ten víc rychlost.

Se sparťany jste prý v minulosti rád chodil na letenské schody pod Kyvadlem. Mohou se v Letňanech těšit taky na nějakou specialitu?
Na schody určitě chodit nebudeme, chci využít hlavně zázemí Ice Areny. To znamená, že většinu času strávíme v rozcvičovně před ledem a v posilovně po ledu. Nepojedeme nic vytrvalostního, spíš budeme kondičním tréninkem reagovat na ten hokejový. Někdy v posilovně můžeme strávit 20 minut, někdy déle, ale určitě to není tak, že tam musíme pokaždé drtit hodinu. 

Takže vytrvalostních výběhů se hráči nemusejí bát?
Na co vytrvalost? Hokejisti jsou jako sprinteři, všechno se tam dělá ve velké rychlosti a na tom my budeme pracovat. Pokud se z týmu dostane pár lidí v budoucnu zase o něco výš, bude to super. Chci ale dopředu upozornit, že je to jen na nich. Můžeme v létě dělat, co chceme, ale když v tom nebudou během sezony pokračovat sami, je těchto šest týdnů úplně zbytečných. Z letní přípravy nevyžijete půl roku.

Na co ještě hráče upozorníte?
Třeba ať nepodceňují regeneraci, protože je to stejně důležitá složka jako samotný trénink. A že když budou jíst pořád knedlo-vepřo-zelo, pak je zbytečné trénovat. Já ale věřím, že hráči na této úrovni už vědí něco o životosprávě, neplánuju jim dávat přednášky. Když se budou chtít na něco zeptat, mohou přijít a můžeme to probrat, ale určitě je k ničemu přemlouvat nehodlám. Buď to budou brát vážně, anebo ne. Je to jejich volba.

Přinesete nějaké poznatky i z národního týmu, kde pracujete?
Víte, člověk si odnáší poznatky odkudkoliv, kde pracoval. A pokud chce jít s dobou, musí se vzdělávat celý život. Jsem teď na volné noze, takže si vedle reprezentace mohu dovolit spolupracovat i v Letňanech a určitě jim chci co nejvíc pomoct. Bylo by divné, kdybych s nimi pracoval a nefandil jim. Budu Letce v nové sezoně pravidelně sledovat a přát jim štěstí. Už se na to těším.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka