Letci zažívají nevšední přípravu na sezonu
pondělí 17. července 2017

Exkluzivita! Muže vedou dovednostní odborníci z Kanady

Letňanské áčko se může pochlubit jednou parádní vychytávkou - mužstvo v tomto týdnu exkluzivně vedou dovednostní specialisté z Kanady, kteří pořádají kempy legendárního týmu Montreal Canadiens. Iniciátorem celé akce je hlavní kouč mužů Aleš Totter, který s přesvědčením tvrdí: "Hráči se můžou zlepšovat v každém věku. A červenec je ideální čas právě na pilování techniky."

Nápad angažovat na týdenní intenzivní kemp právě Kanaďany probleskl Totterovi hlavou ve chvíli, kdy z vlastního zájmu různě po internetu sledoval nováčkovské kempy všech týmů NHL. A jelikož z vlastní zkušenosti ví, že největší nedostatky mají čeští hráči právě v dovednostech, zkoumal, kde se téhle činnosti věnují nejlépe.

Vítězem se stal Montreal. "Vycházel mi ze všech nejlíp, tak jsem začal zjišťovat a nakonec přišel na to, že se ti trenéři objeví v červenci v Česku. Oslovil jsem agenturu Sports Events, která dělá hokejové školy a kempy, a přes ní se dostal ke kanadským trenérům," popisuje Totter.

Dostat kanadskou trojici do Letňan přesto nebylo jednoduché vzhledem k jejich časové vytíženosti, nakonec se však všechno podařilo sladit a Letci absolvují týdenní dril, který je může hokejově pořádně posunout. Totter je o tom přesvědčený.

"Rafael Nadal vyhrával French Open, ale aby se dostal na první místo ATP a uspěl i na Wimbledonu, tak musel v roce 2007 změnit techniku podání, což je nejsložitější úder v tenisu. Hráči se můžou zlepšovat pořád. U nás mi přijde, že hokejista přijde v osmnácti mezi dospělé a neumíme u něj odstraňovat nedostatky a vypilovávat přednosti."

Pro Letce jde o výjimečnou událost, není běžné, že by se zámořské kapacity věnovaly v Česku týmům na takové úrovni. První z nich se jmenuje Joey Deliva. Stabilně jako hlavní kouč trénuje na soukromé škole Bourges, zároveň však se svou firmou North Ice pořádá dovednostní kempy a jeho hlavním zákazníkem jsou právě Montreal Canadiens.

Kromě toho však pořádá po celé Kanadě akce pro organizaci Hockey Canada. "V Česku je s jedním ze svých kolegů a Davem Parem, což je zase specialista na gólmany a také trenér na škole Chene Bleu," říká Viktor Lukáš, jenž sem celou trojici přivedl.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka