Letci uvažují o založení nového mužstva
pondělí 14. srpna 2017

Kádr bývalého "A" týmu končí. Klub ho odhlásí z přeboru

Několik let tahle parta usilovala o postup do II. národní ligy. Jenže zatímco soutěž od nové sezony v Letňanech bude, kádr bývalého "A" týmu končí. Vedení klubu se ho z důvodu nedostatku ledových ploch rozhodlo odhlásit z Pražského přeboru, kde původně měl startovat pod označením Letci "B". Hráči tak momentálně uvažují o založení nového mužstva a hledají novou domovskou arénu.

Letos by spolu v Letňanech rozehráli šestou sezonu. V těch předchozích pěti byli ozdobou Pražského přeboru. Po dvou stříbrech v prvních dvou letech poté usedli na mistrovský trůn, ze kterého je už nikdo nesesadil.

Letci letos na jaře dokonali zlatý hattrick. A stejně jako loni získali právo hrát kvalifikaci o II. národní ligu.

Teď je konec...

Po koupi druholigové licence se v Letňanech mnohé změnilo. Nový trenér začal budovat nový kádr, kvůli brzkým časům neměla převážná část dosavadních Letců možnost trénovat. Většina z nich totiž chodí do zaměstnání, které má logicky před hokejem přednost.

"Mrzí nás to, ale nedá se nic dělat. Bylo to téma, které jsme docela dlouho řešili," řekl sportovní manažer a sekretář klubu Tomáš Blažek. "Týmu jsme už přes Honzu Mišnera oznámili, že Letňany v Pražském přeboru nebudou. Nedá se s tím bohužel nic dělat," potvrdil.

Ten důvod je jasný... Může za to extrémní vytíženost ledových ploch, k níž v nové sezoně bezesporu dojde. I proto, že v extralize mladšího dorostu budou nově hrací dny soboty. V ty samé dny budou často hrát i mužstva "áčka" a staršího dorostu, k tomu si připočtěte žákovské soutěže. 

V soboty měl hrací dny i původní "A" tým v Pražském přeboru.

"Kapacita ledu je v Ice Areně omezená, nikde není místo. Tohle byl hlavní problém, proč jsme se nakonec takto rozhodli," vysvětlil Tomáš Blažek. V neděli odpoledne a večer totiž bývá aréna dlouhodobě obsazena pro komerční účely. A majitel František Kučera už před dvěma měsíci potvrdil, že komerce bude prioritou.

Pro původní partu letňanských mužů to znamená konec. Nikoliv však existenční. Chtějí totiž založit nový tým pod novým názvem a v současné době tak hledají novou domovskou arénu.

Jednou z variant by mohly být Říčany, kde bývalý profesionální brankář Martin Altrichter loni postavil novou halu. Letci s ním prý už zahájili jednání.

"Těch variant, kde bychom hráli a jak bychom se jmenovali, je víc, zatím monitorujeme možnosti a hledáme nejvhodnější řešení," tvrdí Jan Mišner, dlouholetý kapitán původní party. Sice se doteď připravoval na druholigovou sezonu v nově složeném "A" mužstvu, ale i jeho budoucnost v hráčské kariéře je značně nejistá. "Možná se vrátím ke staré partě," přitakal s tím, že důvody vysvětlí později.

Z původního kádru dospělých trénují v současném "áčku" ještě Ladislav Kadaně, Jan Valder, Bartoloměj Uhlíř nebo Jakub Kučera, který nastoupil až do jarní kvalifikace. I Martin Kotyra, jenž se vrátil po roční pauze.

Zbytek mužstva by rád zůstal pospolu a válel dál v přeboru. Však už má po odchodu trenéra Jana Doutnáče i náhradu na střídačce - tým by měl vést Lukáš Macháček, jenž u něj už loni občas působil.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka