Rozhovor s kapitánem mladšího dorostu
pondělí 04. září 2017

Je to zodpovědnost a nebráním se jí, říká o své roli Klatt

Do mladšího dorostu nakoukl už v předminulé sezoně, letos jej povede jako nový kapitán. Právě tuto důvěru Adam Klatt nedávno od trenérů dostal. "Je to zodpovědnost, ale myslím, že jsem na tu roli připraven," říká 15letý obránce Letců. Přitom ještě před pár lety hrával stabilně útočníka, než mu byly uděleny defenzivní úkoly. I když ne tak docela. "Často a rád při hře podporuju útok," přiznává.

To je styl hokeje, kterým se chceš na ledě prezentovat?
Ano, hraju v obraně, ale snažím se být ofenzivní bek, protože ti jsou dneska mnohem cennější. Tím nechci nikoho odrazovat od defenzivních pokynů... Mě podpora útoku taky dost baví, asi to mám trochu v krvi. Do sedmé třídy jsem totiž hrál útočníka, takže když mě dali dozadu, chvíli jsem zmatkoval a jezdil dopředu až moc často.

Zato dnes bys měl být jedním z lídrů týmu, což dokazuje i fakt, že ti trenéři svěřili kapitánské céčko.
V mladším dorostu jsem druhoročák, to bývá znát. Někteří kluci jsou oproti vám menší, méně zkušení, já naopak cítím, že jsem zase o něco silnější. Asi mám taky trochu víc toho zdravého sebevědomí na ledě, vím, že si toho můžu víc dovolit. A to je výhoda.

Co pro tebe znamená role kapitána?
Mně je jedno, kdo bude kapitán, já se budu snažit hrát co nejlíp, i kdybych céčko neměl. Ale když mě jím trenéři určili, tak je určitě nechci zklamat. Měl bych tým se dvěma třemi dalšími kluky vést, a když bude potřeba, promluvit v kabině. Už teď tam občas bývá hodně práce. Někteří kluci jsou trochu rozdovádění. Je to určitě zodpovědnost, ale nebráním se jí.

Co jsi stihl vyčíst z dosavadní přípravy mladšího dorostu?
Myslím si, že většinu zápasů jsme neodehráli špatně. Ale sezona bude mnohem těžší. Zatím těžíme z natrénovaných situací jako je založení útoku a podobně, na čem musíme ještě zapracovat, jsou určitě přesilovky a oslabení. Trenér nás v srpnu hodně nabádal, abychom hráli s nasazením a radostí, že nás hokej musí bavit. Ale taky musíme být disciplinovaní a nenechávat se zbytečně vylučovat.

Čeká vás náročná skupina Střed, kde bude i hodně cestování. Jak odhaduješ šance týmu?
V té skupině nebude jen hodně cestování, ale taky spousta kvalitních soupeřů. Podle mě to je nejtěžší skupina v extralize. Není to nic příjemného, ale musíme se s tím vypořádat. To je cíl nás všech.

Dají se zopakovat poslední dvě sezony, kdy Letci vybojovali účast v play-off?
Já věřím, že je to reálné, ale jedině v případě, že v mužstvu budou všichni naplno makat. Pak ano, ale opakuju - každý od prvního do posledního musí dřít. Kdybych měl srovnávat - loňské mužstvo mělo daleko větší kvalitu, protože v něm byla řada tahounů a individualit, které to uměly vzít na sebe. Letos budeme spoléhat na bojovnost a týmový výkon.

Máš i osobní motivaci nakouknout v průběhu sezony do staršího dorostu?
Lhal bych, kdybych říkal ne. V létě jsem se zaměřoval na nabírání síly, zpevnění středu těla. Snažil jsem se na sezonu dobře připravit. Tady v Letňanech dávají příležitost ve starších kategoriích, pokud se vám daří v té vaší. Doufám, že nějakou šanci dostanu. Je to jeden z mých osobních cílů.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka