V sobotu startuje nový ročník extraligy
pátek 08. září 2017

Z favorita do role outsidera. Mladší dorost čeká tuhý boj

Mladší dorost patřil v uplynulé sezoně k příjemných překvapením letňanského hokeje a nakonec to dotáhl až do play-off. Stejná meta bude letos s největší pravděpodobností ještě mnohem výš. Letce čeká krušný rok nejen kvůli tomu, že mají slabší ročník, ale i s ohledem na to, že byli nalosováni do těžké skupiny Střed. "Čeká nás hodně těžký rok, budeme za outsidera," ví trenér Tomáš Blažek.

Letňany ve skupině Střed čekají samé tradiční celky s širokou hráčskou základnou. Stačí se podívat na tabulku: České Budějovice, Pardubice, Hradec Králové, Kometa, Jihlava, Mladá Boleslav nebo Liberec. 

Takoví soupeři pochopitelně budí respekt, zvlášť když máte přehled o jejich síle.

Za všechno hovoří výsledek posledního přípravného zápasu proti Hradci, kde Letci utržili vysokou porážku 3:9. "Hradec je tým, který se podle mého odhadu bude pohybovat kolem čtvrtého, pátého místa. Na první příčky bych tipoval hlavně Pardubice a Liberec," vykládá Blažek.

Ročník 2002 zatím pracuje na sebedůvěře, situaci navíc komplikuje i několik odchodů. Za všechny útrapy hovoří většina výsledků v přípravě, v níž mladší dorostenci většinou prohrávali.

"Moc dobře víme, že budeme mít na čem pracovat. Půjde o to, jak na sobě budou chtít kluci makat a postupně se lepším týmům vyrovnávat. Budeme se s tím muset poprat. Neviděl jsem naživo všechny soupeře, ale sledoval jsem výsledky, mám i nějaké zprávy, takže vím, že nás čeká velký boj," tuší hlavní trenér.

Na co tedy bude muset mužstvo sázet? V první řadě to bude zcela jistě týmové a zodpovědné pojetí a také bojovnost. Hráči ze sebe budou muset v každém zápase vydat maximum.

"Máme v týmu i kluky z ročníku 2003. Jsou šikovní, ale bohužel fyzicky nestačí. I když bojují, fyzický rozdíl je veliký. Když je někdo o dvě hlavy větší a o čtyřicet kilo těžší, tak nemáte šanci, i když se snažíte," ví Blažek, jemuž bude pomáhat nový asistent.

Tím se stal David Pojkar, který nahradil Ladislava Kadaněho. Ten se totiž dostal do výběru "áčka", které bude hrát druhou ligu, navíc se teď rehabilituje po zlomenině čelisti. "Většinu zápasů hrají v sobotu jako my, navíc se nám kryjí tréninky, tak se nedalo nic dělat," popisuje Blažek.

Ten se s Pojkarem moc dobře zná už z extraligy, kde proti sobě nastupovali. A jelikož už bývalý obránce a juniorský mistr světa v Letňanech dva roky působí, tak k sobě mají ještě blíž. "Doufejme, že kluky společně vyburcujeme, aby byli schopni odevzdat sto procent," přeje si hlavní kouč.

V tomto ohledu bude mít jistě výborného parťáka, protože Pojkar je známý svou impulzivní povahou a schopností vyhecovat kolektiv. "Je to tak, tak doufejme, že nějaké přenese i na kluky," uzavírá Blažek.

Ostatně, přesvědčit se lze už v sobotu, kdy Letci do soutěže vstupují zápasem ve Žďáru nad Sázavou. 

Vrátí se domů s prvními body?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka