Áčko začíná v Jablonci, pak přivítá Kobru
úterý 12. září 2017

Historická chvíle. Letci v roli nováčka vstupují do II. ligy

Přes tři měsíce intenzivní práce zažila tahle parta během letošního léta. Za jediným účelem - vybudovat od základů nový tým, který bude v premiérové sezoně II. národní ligy hrát důstojnou roli. Období přípravy končí, už ve středu soutěž startuje naplno. A Letňany v prvních kolech čeká mimořádně těžký los. "Ať už ta sezona dopadne jakkoliv, pro mě jsou hráči vítězi už dnes," říká hlavní kouč Aleš Totter.

Na počátku se sešly zhruba čtyři desítky uchazečů, z nichž se postupně vykrystalizovala konečná podoba současného kádru. Je nový. S věkovým průměrem 21 let extrémně mladý. A má v sobě potenciál. 

Ale především: touží všem dokázat, že umí hrát hokej.

Zatímco moravská skupina Východ se rozjela o víkendu, skupiny Střed a Západ start teprve čeká. Ve středu to vypukne. Letňanské "A" mužstvo rozehraje historickou sezonu na ledě Jablonce nad Nisou, který patří k největším favoritům - letošní účast v baráži o postup do 1. ligy hovoří snad za vše...

Letce vůbec zastihne pekelně ostrý křest. Už v sobotu doma přivítají posledního vítěze základní části a pražského rivala Kobru. Pak vyjedou na led ambiciózního Vrchlabí, které zlákalo třeba Davida Pojkara. A ve 4. kole dorazí do Ice Areny rovněž silný Trutnov. Celý rozpis najdete ZDE.

"Vypadá to na docela vražedný začátek, kde budou role favoritů jasně rozdány. Ale právě bezstarostnost může být naší výhodou. Od nás se v těchto zápasech nic nečeká, můžeme jen překvapit," zůstává pozitivní Aleš Totter.

Ne, to není alibismus. Trenér se jen snaží pomoct setřást z mužstva nervozitu. 

Vždyť mezi Letci je drtivá většina hráčů, kteří ještě II. ligu nikdy nehráli. Chybějící zkušenosti chtějí nahradit rychlým pohybem, zdravou agresivitou, důrazem a dravostí. 

"Dravé mládí, spontánnost a aktivita, to by měly být naše zbraně," říká Totter. "Cítím z týmu natěšení. Kluci jsou nažhaveni a soustředěni zároveň, což bylo na posledním tréninku hodně znát."

Tým má za sebou sérii 11 přípravných utkání při bilanci šesti výher a pěti porážek, a to s různými protivníky z tuzemska i zahraničí. Zápasy ukázaly, na čem dál pracovat i stavět. 

"Byly to střídavé výsledky, stejně jako jsme podávali střídavé výkony, ale stále jsme v nějakém vývoji a ne všechno jde úplně rychle. Jiné věci jdou zase rychleji, než jsem čekal," líčí letňanský lodivod. 

Samotná soutěž bude však zase o level náročnější. Navíc soupeři už před blížícím se začátkem začali výrazně přidávat na tempu a ladit ideální formu, což bylo hned znát. "V trénincích se snažíme dělat hlavně to, co nám nejde a v čem jsme chybovali. Byla to náročná příprava, ale věřím, že si to sedne."

Kádr druholigového nováčka tvoří 27 jmen - 3 brankáři, 8 obránců a 16 útočníků (soupisku najdete ZDE). Pár drobných změn doznal ještě na poslední chvíli. Trenér Totter s asistentem Frankem Kučerou museli reagovat na zranění Ladislava Kadaněho, který kvůli zlomenině čelisti vynechá dva měsíce. A tak místo něj povolali Tomáše Brejchu, jenž se v zimě chystá do Spojených států, a proto už původně hrát neměl.

Boj o sestavu nakonec vzdal obránce Petr Janásek, kterého nahradil Václav Beran. Do Letňan ještě doporučili Adama Kellersteina, útočník během týdenní zkoušky přesvědčil, že si zaslouží své místo. 

Kabina si už před pár týdny zvolila za kapitána Martina Kotyru a asistenty Jana Valdera s Ladislavem Kadaněm. Všichni tři útočníci v minulých letech hájili barvy bývalého "A" mužstva Letců.

Teď však začíná nová éra. Druholigová.

Příští měsíce ukážou, jak bude úspěšná. "Lidé buď předpovídají, že se nám bude dařit, anebo totálně vyhoříme," nechal se slyšet kapitán Kotyra. "Já věřím, že to bude ta první varianta. Nechci vyhlašovat nějaké cíle, ale v mužstvu je vidět touha a odhodlání."

"Pro mě jsou všichni tihle kluci vítězové už nyní, ať to dopadne jakkoliv. Protože co obětují, jak pracují a jakou lásku k hokeji prokazují... Už to je prostě obdivuhodné," doplňuje trenér Totter. "Někteří rádoby profíci jen licitují o peníze. Tihle kluci jsou srdcaři a chtějí se o svou šanci poprat."

Však se o ni se vší vervou poperou. Tak držte palce, historická sezona začíná.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka