Letci zahájili II. ligu prohrou v Jablonci
čtvrtek 14. září 2017

Premiéra se nepovedla. "Áčko" už vyhlíží derby s Kobrou

Žádná senzace se v Jablonci nad Nisou nekonala, ale letňanský "A" tým neodešel z této bitvy se svěšenou hlavou. Navzdory porážce 2:6. "Ten výsledek vypadá krutě, ale náš herní projev tak špatný nebyl," myslí si kouč Aleš Totter. Letci ve středu rozehráli premiérovou sezonu ve II. národní lize a už v sobotu se poprvé představí svým fanouškům. Vyhlížené derby s Kobrou začne v Ice Areně od 18.40.

Zisk alespoň jednoho bodu by na ledě takového favorita byl ohromným překvapením. Když už nic jiného, Letci se mohou alespoň poučit z chyb a čerpat první nabrané zkušenosti. 

Na spoustě hráčích byla ve středu znát tréma z druholigového debutu. Letňany mají s věkovým průměrem 21 let suverénně nejmladší tým v soutěži a adaptace pochopitelně chvíli potrvá.

"Ano, bylo vidět, že řada kluků prožívá premiéru a jsou nervózní. Navíc na ledě tak silného soupeře," všiml si trenér Totter. "Myslím, že jsme Jablonec v některých věcech i překvapili, ale zkušenosti nejdou nahradit. Ty musíme trpělivě sbírat."

To jablonečtí Vlci mají plno ostřílených borců, kteří jsou sehraní z minulých sezon. Navíc je podpořily ještě dvě výrazné posily - v obraně Jan Holub, v útoku jmenovec Víšek. Oba hráči před patnácti lety pomáhali Bílým Tygrům z Liberce k postupu do extraligy. 

"Tady budou mít problémy všechny týmy. Nejen my," myslí si Totter.

Účastník letošní baráže o postup do 1. ligy držel otěže středečního zápasu ve svých rukou. Domácí Kamil Bříška se dokonce blýskl hattrickem. I Letci ovšem měli svého střelce, o oba jejich čestné úspěchy se postaral Jan Valder. Když ve 12. minutě vyrovnal na 1:1, inkasoval jeho tým hned nato druhou branku. Jaká škoda. Pak už to nešlo zastavit...

"Zklamala nás produktivita, taky se musíme vyvarovat zbytečných faulů. Navíc dva góly na 3:1 a 4:1 padly po čistě prohrané buly. Byly tam další chyby, ale pozitivní je, jak mužstvo v zápase žije," řekl letňanský kouč.

Jeho družina už se soustředí na sobotní derby s Kobrou, které slibuje další atraktivní podívanou. Soupeř v úvodním kole podlehl doma v bláznivé přestřelce Sokolovu 5:6 po prodloužení. 

Oba sobotní rivalové v přípravě sehráli dvě utkání - a vždy vyšlo jednoznačně pro jednu či druhou stranu. Poprvé uspěli Letci 7:3, podruhé Kobra 8:1. Teď se ovšem bude hrát na ostří nože.

"Oťukali jsme se navzájem, měření v přípravě mohlo dát něco oběma mužstvům, a jestli jsou hráči trochu inteligentní, určitě se z toho poučí," tuší Totter. "Jsem si jistý, že nás Kobra nepodcení."

Tým se těší, že bude v Ice Areně parádní atmosféra a vyzývá fanoušky o co největší podporu. Ostatně pořádně pikantní duel to bude i pro domácího asistenta trenéra Franka Kučeru, který ještě do minulé sezony za klub z Braníku hrál.

"Kobra patří k silnějším týmům, ne-li nejsilnějším," říká na adresu vítěze základní části uplynulého ročníku. Ale kudy může vést cesta k úspěchu? "Pohybem a bruslením. I když mají hodně zkušené beky, dělalo jim problémy, když je soupeř tvrdě napadal," vzpomíná na poslední angažmá.

Velkou zbraní Kobry jsou podle něj přesilovky, proto apeluje na velkou disciplinovanost letňanských hráčů. "A hlavně musíme proměňovat své šance." 

Kučera přiznává, že s blížícím se zápasem přibývá i nějaké to hecování s bývalými spoluhráči. "Bude se to stupňovat, ale je to v přátelském duchu," culí se. "Jen mi kluci říkali, že je jim líto, že už nehraju. Rádi by mě prý někde na hřišti sestřelili," směje se. 

Hlavní kouč Totter bude z Kučerových poznatků určitě čerpat. A už dopředu varuje: "Bude to další křest ohněm, podobný zápas jako v Jablonci. Kobra má podobně kvalitní kádr," tuší a věří, že nervozita z jeho svěřenců opadla. "Každé derby na jakékoliv úrovni je trochu jiný zápas. Kdo bude disciplinovanější a kdo bude hrát jednodušší hokej, má větší šanci na vítězství."

Budete u toho i vy?

1. kolo: Jablonec n. N. - HC Letci 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Homolka (Žalud), 12. L. Tondr (Žalud, Bříška), 23. M.Tondr (Holub), 24. Bříška (Žalud), 53. Bříška (Víšek), 58. Bříška - 12. Valder (Havlůj), 56. Valder (Svoboda).

2. kolo: HC Letci - Kobra Praha (sobota 16. 9., 18.40)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka