Po bodu s Hradcem Letci porazili Kometu
neděle 17. září 2017

Mladší dorost překvapuje. A Václavík už vede statistiky

Dobrovolně se pasovali do role outsidera, ale tyhle předsezónní prognózy nejsou úplně fér. Mladší dorost po třech kolech nevypadá, že bude hrát druhé housle... V extraligové skupině Střed zatím bodoval v každém zápase a v sobotu se na ledě Komety Brno dokonce dočkal i prvního vítězství. Po výsledku 4:0 je se ziskem pěti bodů ve středu tabulky. A v individuálních statistikách má dokonce lídra.

Tím lídrem je Tomáš Václavík, prvoročák, který minulou sezonu hrál ještě za osmou třídu. Po třech kolech v extralize mladšího dorostu má na kontě už šest branek a s jednou asistencí celkem sedm kanadských bodů.

Vede jak tabulku střelců, tak kanadského bodování. A statistiky si výrazně vylepšil ve čtvrtek i v sobotu.

Letci sice Hradci Králové podlehli 3:4 v prodloužení, ale dravý útočník se postaral alespoň o bod čistým hattrickem během necelých 12 minut třetí třetiny. Zápas se přitom nevyvíjel vůbec dobře.

"Prvních deset minut bylo vyrovnaných, pak soupeř začal přidávat na tempu," popsal trenér Tomáš Blažek. Vyústily z toho dvě branky do domácí sítě. Východočeši najednou kontrolovali.

Jenže v tomhle věku dokážete protivníka snadno podcenit. Navíc když ho ještě týden předtím porazíte na svém ledě vysoko 9:3... Přesně to se totiž stalo.

Trenéři Letňan přeházeli před třetí třetinou formace. Václavík nastupuje po boku Jana Hlaváče pravidelně, teď k nim do útoku posunuli reprezentačního obránce Michaela Krutila. A tento tah se v závěru čtvrteční bitvy náramně vyplatil. 

Václavík a spol. během pár střídání otočili zápas. "Jsem rád, že mu to tam padá, zatím ta koncovka vychází na něj," řekl kouč Blažek. "Umí si s ní poradit a vyhovět si se spoluhráči, ale vyplývá to z dobré práce celé lajny. Uvidíme, jak se jim bude dařit dál. Teď může střílet góly on, příště zase někdo jiný."

Jen škoda, že bláznivý obrat domácí nedotáhli do vítězného konce. Vedení totiž neudrželi a v 60. minutě inkasovali vyrovnávací gól na 3:3. A v 62. minutě padl i ten rozhodující.

Co se však nepovedlo ve čtvrtek, podařilo se v sobotu. Blažek svému týmu naordinoval trpělivou hru z dobře zajištěné obrany, kterou jeho svěřenci splnili na jedničku. Dokonce přestáli pětiminutové oslabení. A připsali si díky tomu první vítězství v soutěži.

Na ledě Komety Brno vyhráli po bezchybném výkonu 4:0 a postarali se tak o první porážku Moravanů.

"Předvedli jsme přesně to, na co máme - hráli jsme bojovně a zodpovědně dozadu, podali jsme komplexně dobrý výkon z obrany. S tím, že pomůžeme gólmanovi a gólman zase pomůže nám. Na tomhle postu byl tentokrát asi největší rozdíl."

I v sobotu Václavík skóroval, připsal si také asistenci. Střelecky se k němu přidali Jan Skorčík, Mikuláš Černý a Jan Hlaváč. "Výsledek 4:0 se zdá jednoznačný, ale tak to vůbec nebylo, jen jsme byli produktivnější než Brno," hodnotil Blažek. "V brance nás hodně podržel Olda Cichoň," zmínil posilu z pražské Kobry.

Mladší dorost má nyní týden na odpočinek. Liberec ve 4. kole přivítají až v sobotu.

HC Letci - Hradec Králové 3:4p (0:2, 0:0, 3:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 47. Václavík (Krutil, Klatt), 49. Václavík (Krutil, Hlaváč), 59. Václavík (Němec) - 11. Lang, 13. Peřička (Kašpar), 60. Kašpar (Lang), 62. Šedivý (Pelda). Rozhodčí: Beránek - Ondráček, Svobodová. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 67. Střely na branku: 18:34.

Kometa Brno - HC Letci 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 19. Václavík (Krutil, Hlaváč), 23. Skorčík (Tůma, Zrcek), 49. Černý, 58. Hlaváč (Václavík). Rozhodčí: Cik - Kříž, Zapletal. Vyloučení: 7:4 + Hebek (Let.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 63. Střely na branku: 31:28.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka