Letci o víkendu prohráli dvakrát o jediný gól
neděle 01. října 2017

Ach, ta koncentrace... Starší dorost trápí stejný nešvar

Že bude letošní sezona pro starší dorost obzvlášť náročná, to se vědělo už dopředu. A začátek soutěže to jenom potvrzuje. Z předchozích šesti duelů se Letci radovali jedinkrát a teď přidali další dvě prohry. V pátek tahali za kratší konec v Edenu, kde nakonec těsně podlehli Slavii 1:2. O den později zase ztratili slibně rozjetý domácí zápas s Mladou Boleslaví. I tady museli po prohře 3:4 sklonit hlavy.

Bez bodu to ale nemuselo končit. Vždyť v obou případech se prohrálo jen o gól, byť byl průběh zápasů odlišný. Slavia se v úvodní třetině ujala dvoubrankového vedení, které dlouho držela. "Do půlky zápasu to byla hra na jednu branku, a to byla ta naše," přiznal jeden z trenérů Martin Rousek.

Obraz hry se paradoxně změnil na konci druhé části, kdy sešívání dostali příležitost v podobě přesilovky 5 na 3. Letcům se povedlo oslabení ubránit a najednou byli na koni. "Nakoplo nás to a oni naopak polevili," všiml si Rousek. 

Třetí dvacetiminutovka tak byla nejvyrovnanější, k čemuž pomohl i gól Letňan čtyři minuty před koncem. Slávisté se tak do poslední chvíle museli strachovat o výsledek, přestože nakonec vyhráli zaslouženě. 

"My jsme si celkově vytvořili málo šancí. Problém je, že si s pukem hrajeme v naší třetině a ne na místech, kde to bolí. U nás v pásmu chce každý kličkovat a u nich to odhazujeme, což je chyba," mrzelo letňanského kouče.

Do souboje s Mladou Boleslaví vlétli Letci jako uragán. Odměnou jim byly dvě branky během sedmi minut. Bruslaři sice ještě do konce třetiny snížili. ale Pražané měli na čem stavět. 

Zlom však nastal právě ve druhém dějství, kdy Letci inkasovali ve dvojnásobné početní převaze. Od té chvíle bylo zle. "Sehráli jsme to hodně špatně a dovolili soupeři vyrovnat. Tady jsme mohli odskočit, ale místo toho jsme ztratili vedení. To se nesmí stávat," popsal Rousek klíčový moment.

Najednou jeho tým začal tahat za kratší konec a soupeře už jen doháněl. A ani tentokrát se to nepovedlo. 

Je to vlastně pořád ta stejná píseň. Letci se dokáží ostatním vyrovnat vždy jen v určité fázi utkání. Pak ale najednou ztratí koncentraci, čímž přijdou i o celý zápas. "My bohužel nevydržíme hrát zodpovědně celých šedesát minut. Máme výpadky, které nás stojí body," uvědomuje si trenér Letců.

A jak se tohoto nešvaru zbavit? "Pracujeme na tom. Je vidět mírnější posun, utkání jsou vyrovnanější. Kluci si ale musejí nechat říct, že to začíná od obrany. Vím, že každý chce útočit, ale my musíme být zodpovědní vzadu a pak teprve něco vymýšlet v útoku," uzavřel Rousek.

Slavia Praha - HC Letci 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Klapka, 17. Hradil (Brož, Štibingr) - 56. D. Vlček (Srbek, Vojinovič). Rozhodčí: Velčovský - Komárek, Vodák. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 42. Střely na branku: 51:14.

HC Letci - Mladá Boleslav 3:4 (2:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Kalina (Kyclt), 7. Soukup (Valdhans, Lytvynov), 42. Srbek (Zedek) - 13. Grim (Šípek, Houška), 29. Dotter, 37. Jelínek (Jindra, Houška), 47. Jelínek (Jindra, Dobša). Rozhodčí: Beránek - J. Svoboda, Nekvapil. Střely na branku: 18:42. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:1 Diváci: 150.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka