Letci podlehli Dvoru, Valder se loučil s týmem
neděle 08. října 2017

Vše se v dobré obrátí... Muži prohráli, ale hlavy neklopí

Ještě odehrát jeden zápas a pak konečně volno. Letňanský "A" tým ho jistě vřele uvítá. S předstihem vyhlíží přestávku, která Letcům může pomoct zmobilizovat síly a vyčistit hráčům hlavu. V Ice Areně totiž prohráli 4:7 souboj nováčků s královédvorským Rodosem... Ovšem ještě ve středu je čeká cesta na led silného Sokolova, kam už nepojede útočník Jan Valder. Pro něj byl sobotní zápas posledním.

Ano, to je ten muž na fotografii. V Letňanech patřil ke známým tvářím, ještě s dřívějším kádrem "A" mužstva bojoval řadu sezonu v Pražském přeboru. Teď chtěl prorazit ve II. národní lize, ale nakonec dal přednost lákavé pracovní nabídce.

Jan Valder toužil po vítězné rozlučce. Stejně jako celé mužstvo, které v souboji nováčků cítilo další šanci na výhru. Jenže utkání mělo divoký průběh od samého začátku a Letci v něm znovu ztráceli. 

Herně ne, gólově však ano.

"Za stavu 2:3 a 2:4 jsme neproměnili řadu šancí, naopak oni nás z těch svých okamžitě trestali," opakoval trenér Aleš Totter. "Zachování klidu v koncovce a finální řešení gólových příležitostí, to je náš největší problém."

Tým se na něj zaměřuje v trénincích, ale potřebný efekt zatím nepřenáší do zápasů. I to je daň za to, když máte nezkušený kádr a jste ve poloprofesionální soutěži nováčkem. Ne vše hned šlape tak, jak si dopředu narýsujete...

Možná přichází velký test psychické odolnosti. Období, kdy se projeví, jak je tenhle tým silný po morální stránce. Zachová chladnou hlavu a nebude panikařit? Anebo přijdou rozpaky a vytratí se trpělivost?

"Asi si tyhle chvíle musíme prožít. Buď si zvykneme na prohry a postupně nás to zlomí, anebo s tím budeme bojovat a všechno se v dobré obrátí," přemítá pozitivně naladěný trenér Totter. "Já z mužstva cítím, že je silné a chce se s tím vypořádat. Třeba to, čím si teď procházíme, se později projeví v náš prospěch. Jsem přesvědčen, že se nám to vrátí v pravou chvíli."

Jeho slova jsou logická, jen blázen by chtěl do kabiny vnášet nervozitu. Pár aspektů mu ale dávají za pravdu. 

Třeba v tom, že byť je kádr mladý, neztrácí na dravosti a v utkáních se bije do poslední vteřiny - i v těch rozhodnutých. Sobota byla důkazem, když Letci prohrávali 2:6 a stejně zápas v závěru ještě dvěma góly zdramatizovali. "Většina týmů by to vzdala, ale tihle kluci ne," upozornil kouč.

V šatně zůstala pozitivní energie i po této porážce. Hráči naslouchají svému kouči a kouč věří hráčům. Navzdory šesti porážkám z osmi odehraných kol a devátému místu v 11členné tabulce skupiny Západ.

Bodové rozdíly jsou v ní malé, stačí dvě výhry a vše se může rychle změnit. 

Zavelet by k tomu mělo i pár lídrů, od nichž to jejich trenér čeká. "Máme tu několik osobností, které mužstvo povedou," doufá Totter. "Taky u nich není všechno optimální, ale učí se každým dnem. Udělali jsme jim prostor v kádru. Postupem času se projeví."

Měl na mysli kapitána Martina Kotyru, Dominika Volka, Josefa Saňu či Ladislava Kadaněho. U toho se přitom ještě před pár dny mluvilo o možném konci kariéry, ale letňanský srdcař se rychle zotavil a i přes zdravotní trable zase hraje.

V sobotu poprvé hrál i asistent trenéra Frank Kučera, který chtěl dát mužstvu impuls. "Dostal pár střídání, bylo vidět, že má tréninkový deficit. Ale na kotouči je dobrý. Záleží jen na něm, zda odhodí pohodlnost a vrhne se pořádně do tréninku. Může být pro nás velkým přínosem i na ledě," hodnotil Totter.

Ještě jeden comeback měl tenhle večer... Po pár měsících se do Letňan vrátil talentovaný brankář Lukáš Pařík, který nahradil unaveného Davida Pírse. Liberec by ho v případě potřeby měl půjčovat častěji. V Letňanech mu chtěli dát prostor i proto, že se jejich odchovanec chystá na kemp v mládežnické reprezentaci a okusit dospělý hokej není od věci. Říká se tomu vzájemná výpomoc.

Ve středu však "áčko" opět nastoupí se svou stálou jedničkou. Potom si muži dají tolik toužené několikadenní volno. "Ve čtvrtek jsme si naplánovali týmovou akci. V pátek, v sobotu a v neděli si dáme od hokeje pauzu, protože to bylo dlouhé a už je to potřeba," plánuje kouč.

Teď je však potřeba soustředit se na nejbližší zápas. Navzdory tomu, že Sokolov patří k favoritům ligy, ze tří dosavadních duelů na domácím hřišti vyhrál jediné. Bilance Letců v letošní sezoně však napovídá, že je čas vyhrát - po dvou porážkách vždy přišlo jedno vítězství (výsledky ZDE).

Může to být pro Letňany šance? Snad. 

V sezoně už k překvapením došlo a zcela jistě k nim může dojít znovu. 

8. kolo: HC Letci - Dvůr Králové nad Labem 4:7 (2:3, 0:2, 2:2)
Branky a nahrávky: 3. Lojka (Beran), 16. Havlůj (Volek, Lytvynov), 58. Saňa (Havlůj, Novák), 59. Beran (Kučera) - 2. Petira (Kocián), 14. Valášek (Ďurač), 15. Valášek (Kocián), 22. Kocián (Petira, Luštinec), 36. Luštinec (Petira, Kocián), 54. Hamerský (Luštinec, Kocián), 60. Luštinec (Valášek). Rozhodčí: Vokřál - Tasch, Gabriel.

9. kolo: Sokolov - HC Letci (středa 11. 10. od 18.00)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka