Letci podlehli Jablonci, ztráta se zvětšuje
čtvrtek 26. října 2017

Výzva Kobra. "Áčko" je pozitivní i po hezké bitvě s lídrem

Už v sobotu "A" tým podruhé v sezoně nastoupí do pražského derby. S touhou oplatit rivalovi z Kobry porážku z 2. kola. V tom dvanáctém sice zaváhal popáté v řadě, přesto půjde do víkendu se vztyčenou hlavou. Lídrovi z Jablonce totiž byl ve středu důstojným soupeřem... "Podali jsme výborný výkon, za který se nemusíme stydět. A v tom musíme pokračovat," burcuje po prohře 2:4 trenér Aleš Totter.

Na ledě to rozhodně nevypadalo jako bitva prvního celku s posledním. Letci se papírovému favoritovi herně vyrovnali a krok s ním dvě třetiny drželi i gólově. "Nakonec jsme znovu nezískali ani bod, ale já pozoruju herní progres," zůstává optimistický kouč Totter. "A takový zápas nás zase posune o něco dál."

I s ním ovšem cloumaly během utkání emoce...

Třeba když za stavu 2:2 ujel Dominik Volek sám na branku a letňanský trenér viděl soupeřův nepotrestaný faul, za který mělo být trestné střílení. Nebo když Letci zkraje třetí části inkasovali rozhodující gól na 2:3. I v power-play byl vidět sporný moment - to se domácí opět domáhali vyloučení.

"Nechci se vymlouvat. Jen připomínám, že jsme hráli za poslední dva zápasy jedinou přesilovku. A kdo si projede záznamy utkání, nevěřím, že tam fauly nenajde," stěžoval si Totter. "Z výkonu rozhodčích jsem měl poslední týden hodně špatný pocit." Ve středu na střídačce létaly vzduchem i některé věci, jak byl chvílemi vytočený...

Přesto Letci šance měli. I v první třetině, kdy nevyužili jiné trestné střílení ke zvýšení na 2:0. Místo toho ve 13. minutě dostali dva rychlé góly a 1:2 prohrávali. Rozdíl 21 bodů mezi oběma týmy však znát nebyl. Domácí spíš doplatili na méně zkušenosti. 

Jestli se tenhle zápas z letňanského pohledu obzvlášť někomu vydařil, pak to byl hlavně Frank Kučera. Vstřelil dva góly a hlavně ten druhý byl velkou pastvou pro oči. I bez rychlosti se prosmýkl jabloneckou obranou a tváří v tvář pak "vykoupal" také bezmocného brankáře.

Přitom sezonu začínal z pozice nehrajícího asistenta trenéra a bez letní přípravy odehrál sotva pár zápasů. S přáním pomoct mužstvu v době, kdy hledalo noty pro ofenzivní vzpruhu. 

"V koncovce a držení puku je vidět jeho velká zkušenost. Už teď je pro nás velkým přínosem, ale pokud shodí nějaké to kilo a mákne na své kondici, může být ještě lepší," tvrdí o 26letém útočníkovi Totter. "Frank má velký potenciál, už teď je lepší každý další zápas. Ale zdaleka není u svého stropu. Záleží jen na jeho přístupu."

Ostatně Letci na něj budou spoléhat i v sobotní bitvě. A důvod je jasný.

Právě z Kobry do Letňan před sezonou přišel, takže soupeře z Braníku velmi podrobně zná. Teď proti němu poprvé nastoupí. A tak má o motivaci postaráno.

Přitom Kobra zatím nemá nijak zázračnou sezonu, byť v posledním kole rozstřílela 8:2 Sokolov na jeho ledě a v tabulce před něj poskočila už na čtvrté místo. "Ale když zopakujeme výkon ze středy, tak šanci určitě máme," věří Totter. "Musíme se však přizpůsobit jejich specifickému prostředí."

Na Kobře je kluziště s menšími rozměry, tamní tým je doma velmi nepříjemný a hraje nátlakový hokej do brankoviště. Oba soupeři se v součtu s letní přípravou utkali spolu už třikrát.

Letci se od čtvrtka na tento duel pečlivě připravují, do tréninku se třeba vrací zraněný kapitán Martin Kotyra. S velkou pravděpodobností by v sobotu měl nastoupit i letňanský odchovanec Lukáš Rousek, jehož by Letňanům měla poněkolikáté zapůjčit pražská Sparta.

Totter ví, co mužstvo trápí ze všeho nejvíc: "Dokážeme držet krok i se silnými soupeři, umíme je dostat do úzkých. Zápasy ale kvůli silovým dispozicím prohráváme v předbrankovém prostoru, a to jak v obraně, tak v útočné činnosti. Chce to víc důrazu a pohotovosti. A trpělivosti samozřejmě taky."

Poslední Letci ztrácí na předposlední místo už čtyři body, Řisuty totiž ve středu překvapivě urvaly dva body nad Děčínem. Přesto se v Letňanech snaží pesimismus z Ice Areny vyhnat. 

"Vidím, jak tým šlape, každý den se s těmi kluky těším na trénink, je radost s nimi pracovat," přiznává pozitivní Totter. "Kdyby člověk nevěřil, že to jednoho dne zlomíme, nemusíme chodit ani na zimák. Ale já tomu věřím a věří tomu i všichni ostatní."

V sobotu na Kobře se může znovu ukázat, jak moc. Duel startuje od 18 hodin a fanoušků bude potřeba.

12. kolo: HC Letci - Jablonec n. N. 2:4 (1:2, 1:0, 0:2) 
Branky a nahrávky: 3. F. Kučera, 36. F. Kučera (Soukup) - 13. Babec (Brokeš), 13. Bříška (L. Tondr, Moravec), 44. L. Tondr (Bříška, Pavlů), 58. L. Tondr (Bříška). Rozhodčí: Pilný - Laczko, Tasch.

13. kolo: Kobra Praha - HC Letci (sobota 28. 10. od 18.00)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka