Letci porazili Dvůr, v sobotu přivítají Sokolov
pátek 05. ledna 2018

Velkolepý obrat, nejcennější triumf. "A" tým ukázal sílu

Může to být odrazový můstek do dalších bojů o play-off. A rozhodně pořádná porce do džbánu sebedůvěry, který se na konci minulého roku rozlil. Letňanský "A" tým do toho nového vykročil mimořádně cenným vítězstvím. V zápase "o šest bodů" totiž otočil ztrátu 0:3 a nakonec Dvůr Králové nad Labem porazil 6:4. Už v sobotu Letci přivítají v Ice Areně dalšího soupeře - druhý Sokolov.

Zpět však ke čtvrteční bitvě, protože ta rozhodně stojí za připomenutí a hlubší rozbor. Letňanům se v ní podařil velkolepý obrat, jaký v této druholigové sezoně ještě nezažily. 

Málokdo v něj věřil, když Rodos ve 34. minutě zvyšoval už na 3:0. Letci ve druhé třetině zvýšili tempo a hnali se do útoku, jenže znovu doplatili na trestuhodnou chybu, když zapomněli bránit.

A pak se to stalo...

Čas 37:00 - snížení na 1:3. Minutu a půl nato - 2:3. A 43 vteřin před druhou sirénou - 3:3.

"Tohle nám vlilo spoustu krve do žil," neskrýval nadšení trenér Aleš Totter. "Výkon odpovídal výsledku, my jsme si ten zápas zasloužili vyhrát. Byli jsme lepší a chtěli jsme víc."

Když Letci přečkali v poslední třetině oslabení a velkou šanci soupeře, sami dvakrát udeřili. Hosté sice z power-play snížili na 5:4, ale Dominik Volek pak do prázdné branky uzavřel konečné skóre. 

"Byla to týmová, zodpovědná práce, za kterou jsme byli odměněni třemi body. V posledních zápasech začínáme zbrkle, ale my věřili v sebe sama i za stavu 0:3. Cítili jsme, že pořád můžeme uspět. Já tuhle výhru považuju za možná nejcennější v sezoně," těší letňanského kouče.

Přitom jeho parta do zápasu nevstoupila vůbec špatně. Rychle ztrácela o dva góly, ale ubránila oslabení 3 na 5, což mohl být první zlom utkání. O tom druhém padla zmínka už v úvodu článku. 

Tyto tři body jsou obzvlášť důležité. Letňanské na konci roku zastihla série porážek a v případě dalšího neúspěchu by rázem spadli na předposlední místo II. ligy, zatímco nyní se vrátili zpět na sedmé. Spodní část tabulky je extrémně vyrovnaná - 7. až 10. příčku dělí čtyři body, do play-off přitom postoupí jen nejlepších osm.

Celou situaci ještě víc zdramatizovalo nedávné překvapení v Jablonci, kde vyhrály Řisuty, hlavní konkurent Letňan. "Kdybychom ve čtvrtek prohráli, bylo by to už hodně složité," uvědomuje si Totter.

Už teď je hodně pravděpodobné, že sezona neskončí vůbec špatně. Letci ukázali, že mají konkurenceschopný tým, který se v nováčkovské sezoně dokáže důstojně bít se všemi soupeři.

Včetně druhého Sokolova, který do Ice Areny přijede v sobotu.

"Já osobně řadím Sokolov hodně vysoko," polichotil Totter Západočechům. Přesto se Baník zdá být docela oblíbeným sokem Letců - na jeho ledě sehráli dva povedené zápasy a v listopadu dokonce uspěli 3:1.

Ovšem pozor. "Ten zápas bych přirovnal ke čtvrtfinále dvacítky proti Finsku. Oni nás tehdy přehrávali, ale my v pravý čas dokázali využít své šance a ubojovali jsme to," uznává letňanský trenér. 

Bude střetnutí na domácím ledě v něčem jiné? 

"Uvidíme. Oni jsou hodně siloví na velkém hřišti a ještě víc můžou být na našem. Záleží, jak se jim vyrovnáme v osobních soubojích a jak budeme dodržovat systém. Od nás se ale teď tolik nečeká."

Totter však zároveň věří: "Takové vítězství nad Dvorem nás může posunout. Můžeme z něj těžit i do budoucna, protože klukům ukázal, že se nemají vzdát, i když nás má soupeř skoro na lopatě."

Sobotní bitva startuje od 18.40. 

Vstupné je 60 Kč pro dospělé, 30 Kč pro děti do 15 let a zdarma pro děti, které přijdou v letňanském dresu.

30. kolo: HC Letci - Dvůr Králové n. L. 6:4 (0:2, 3:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 37. Prchal Václav (Novák), 39. Novák (Saňa, Honetschläger), 40. Uhlíř (Lytvynov, Volek), 47. Dyrynk (Kotyra), 54. Volek, 60. Volek (Hozák, Lytvynov) - 5. Filip (Kmošek, Zmítko), 9. Ukhin (Luštinec, Karlík), 34. Luštinec (Hrazdira, Valášek), 58. Vitebský (Filip). Rozhodčí: Beránek - Schopf, Horažďovský. Diváci: 220.

31. kolo: HC Letci - Sokolov (sobota 6. 1. od 18:40)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka