Žákovské kategorie měly náročný program
úterý 23. ledna 2018

Pět týmů, 7 bitev, jediný bod. Čest zachraňovali sedmáci

Tohle byl velmi náročný víkend a výsledkově pro žáky nevyšel příliš růžově. Možná se to dalo trochu očekávat, protože těžký los se s nimi nemazlil. Herně už to ovšem tak zlé nebylo, alespoň co se chuti a nasazení týče. V případě čtyřky a pětky byla katem Hvězda, šestka s osmičkou zase narazily na silnou Plzeň a Slavii - a ve všech případech padly. Jediný bod tak zachránili houževnatí sedmáci.

Čtyřka si zvyká na velké hřiště 

Ve třetím utkání sezony přivítali čtvrťáci silnou Hvězdu, která byla jasným favoritem. A to potvrzovala už od začátku, když ovládla první třetinu 4:0. Na výsledkové tabuli svítilo na konci zápasu skóre 0:8. 

"Oni mají celkově výhodu v tom, že mají silnější kluky, kteří mají víc natrénováno. Zlepšují se na individuálech. Mají tam silnou pětku a jeden hráč je vyloženě rozdílový. To my nemáme," přiznal trenér Martin Uldrich. 

Podle jeho slov však není dobře, že Hvězda jde cestou, kdy v brzkém věku přetěžuje děti. Jejich elán a nadšení se může později vytratit. "My chceme z našich kluků udělat hokejisty do budoucna. Musíme být trpěliví. Chceme ale začít víc trénovat celoplošně a víc cvičit rozehrávky. Pak se to zlepší," věří Uldrich.

Vysoká porážka ho sice trošku mrzela, ale na druhou stranu z toho není třeba dělat vědu. "Je to jen sport a jsou to malé děti. Od prosince hrajeme na celé hřiště, takže by bylo unáhlené dělat závěry. Herní situace jsme ještě neřešili, na to si myslím, že je čas," uzavřel kouč Letců.

4. třída: HC Letci - Hvězda Praha 0:8 (0:4, 0:0, 0:4)

Křest ohněm posouvá páťáky dál 

Souboje s pražskou Hvězdou si trenér Marek Horáček letos vychvaloval a nejinak tomu bylo i tentokrát. O výhře rivala 7:3 rozhodla především úvodní část, ve které Letci tahali za kratší konec.

"Měli jsme špatný vstup do utkání. Hvězda hrála hezky a nám se ji ani napotřetí nepovedlo pokořit. Soupeři gratuluji k výhře v naší lize," uznal Horáček kvalitu soupeře.  

I přes prohru kouče těší především fakt, že se jeho svěřenci po takto těžkých zápasech posouvají dále. "Má to vysokou úroveň a nám to pomáhá se zlepšovat. S prckama budeme dále pracovat."

Den nato si páťáci střihli ještě přátelák s Libercem, který skončil těsnou prohrou 8:10. "Takhle by měly končit zápasy mladších žáků. Za nadšení a radost ze hry si všichni zasluhují pochvalu. Kéž by bylo víc takových víkendů v sezoně," dodal jedním dechem Horáček.

5. třída: Hvězda Praha - HC Letci 7:3 (4:1, 2:1, 1:1)
Branky hostů: Surkov 2, Merenus. Asistence: Kurka, Walter, Topol.

Šestka zahrála dva odlišné zápasy    

Šesťáci měli těžký program. V sobotu se utkali s Plzní, které po dobrém výkonu a vyrovnaném boji podlehli 2:4. Jenže o den později nedokázali na své vystoupení kloudně navázat. A co víc, Slavii nevstřelili ani branku. Nakonec prohráli 0:12.

Souboj s Plzní musel trenér David Pojkar hodnotit kladně. Se silným soupeřem se hrálo dlouho vyrovnaně. "Byl to super zápas. Do poslední chvíle jsme prohrávali 2:3. Rozhodly vlastně první dvě minuty, kdy jsme o dva góly ztráceli. Způsobila to špatná koncentrace. Naše hra mě však potěšila," vyzdvihl. 

V neděli to ale byla bohužel jiná káva. Letcům se nevedlo vůbec nic, a tak museli skousnout nepříjemný výprask a nejtěžší porážku v sezoně. "Těžko se to komentuje. Gólmani si nevybrali svůj den a hráči také ne. Po první části jsme prohrávali 0:5, tam už bylo rozhodnuto," mrzelo Pojkara.

"Slavia hrála dobře, využila šance a pak byla na koni. Když se vyhrává o tři a více branek, je to samozřejmě snazší. Teď na to musíme rychle zapomenout a připravit se na Strakonice. Tam by se kluci mohli chytit," velí letňanský trenér.

6. třída: HC Letci - Plzeň 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Branky domácích: Hynek, Porubský. Asistence: Porubský.

Slavia - HC Letci 12:0 (5:0, 4:0, 3:0)
Branky domácích: Hynek, Porubský. Asistence: Porubský.

Početná marodka oslabila sedmičku   

Jako jediní z žáků drželi sedmáci dlouho naději na vítězství. Utkání s Hvězdou, ve kterém byli o chlup lepší a ve kterém dlouho drželi vedení, nakonec vyústilo v remízu 3:3.

Tempo zápasu si pochvaloval kouč Ladislav Kadaně, který musel po první třetině mužstvo opustit kvůli povinnostem u "áčka". Pomyslné kormidlo tak na lavičce převzal asistent Martin Rousek.

"Byli jsme mírně lepší. Nedali jsme některé šance, ale přehrávali jsme je. Rychle nám to lítalo od hokejky. Škoda, že nepadlo víc gólů," hodnotil Kadaně.

Po druhé periodě vedli Letci 3:1 a vypadalo to velice slibně. Jenže v závěru utkání už došly síly, a tak se Hvězdě povedlo srovnat. "Bohužel nás bylo málo, máme marodku. Rozhodčí nás na konci poslal do oslabení a oni vyrovnali tři minuty před poslední sirénou," řekl trenér.

"Hodnotíme to pozitivně. Klukům děkujeme za bojovnost a Martinu Rouskovi děkuji, že mě zastoupil po zbytek zápasu," dodal Kadaně.

7. třída: Hvězda - HC Letci 3:3 (0:1, 1:2, 2:0)
Branky hostů: Mišovic, Vosmík, Brytski. Asistence: Mišovic 2, Brytski, Merenus.

Skvělý brankář osmákům body nezachránil    

Stejně jako šesťáci, měli i osmáci náročný víkend. Ačkoliv byly chvíle, kdy se herně vyrovnali svým sokům, celkově to nestačilo. Letci nejprve v Ice Areně padli s Plzní 1:7, den poté prohráli na ledě pražské Slavie 3:6.

"Čelili jsme dvěma nejlepším soupeřům ve skupině. Výsledky odpovídaly tomu, co se očekávalo. Když kluci zapnuli, měli jsme dobré pasáže. Když ale vypnuli, rychle jsme inkasovali," popsal obraz hry obou duelů kouč Frank Kučera.

Přesto ale musel chválit brankáře Jakuba Hnízdila, který zabránil tomu, aby byl rozdíl ve skóre ještě výraznější. "Nebýt jeho, tak jsme v obou zápasech dostali přes 10 branek. Chytal opravdu výborně."

Nevyrovnaný výkon týmu Kučera přisuzuje nevyzrálosti svých svěřenců. Po druhé třetině zápasu se Slavií totiž hráčům vyhrožoval, že se bude na tréninku bruslit. A najednou to na ledě šlo. "Měli za úkol posledních pět minut vyhrát. Hned dali dva góly a začali je přehrávat. Asi jsem to měl zkusit dřív," prozradil.

8. třída: HC Letci - Plzeň 1:7 (0:0, 1:5, 0:2)
Branka domácích: Kalista. Asistence: Kudrna, Blažek.

Slavia - HC Letci 6:3 (0:0, 4:0, 2:3)
Branky hostů: Šíba, Křišťan, Strnad. Asistence: Štípek 2, Strnad.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka