V nové sezoně bude jen dorost a junioři
čtvrtek 08. března 2018

Mládežnický hokej čeká změna. Sníží se počet kategorií

Výkonný výbor ČSLH schválil novou strukturu a věkové kategorie mládežnických soutěží, změny vstoupí v platnost od sezony 2018/19. Stávající model se třemi nejvyššími soutěžemi - extraligou mladšího dorostu, extraligou staršího dorostu a extraligou juniorů - nahradí model se dvěma soutěžemi, dvouročníkovou extraligou dorostu a tříročníkovou extraligou juniorů.

Budoucnost staršího dorostu Letců v příští extraligové sezoně je tak stále nejistá. Věkově bude patřit do juniorské kategorie, složení týmů se ale bude ještě řešit. "Vše se teprve dozvíme. Salzburg by neměl hrát, ale nevím, jak to teď bude. Vysvětlení by mělo brzy dorazit," řekl sportovní manažer klubu Tomáš Blažek.

Celkový počet mužstev, která v nejvyšších mládežnických soutěžích nastupují, se tak sníží ze 72 na 54, tj. o čtvrtinu. Při stejném počtu hráčů v těchto věkových kategoriích bude důsledkem mimo jiné větší důraz na jejich výkonnostní růst, vyšší vnitřní konkurenci v týmech a s tím související zkvalitnění soutěží.

Obě soutěže - extraliga dorostu, stejně jako extraliga juniorů - budou otevřené, se sestupy a postupy.

V extralize dorostu bude nastupovat třicet a v extralize juniorů čtyřiadvacet mužstev, která si účast vybojovala sportovní cestou. V extralize dorostu budou v sezoně 2018/19 nastupovat hráči ročníků 2003 a 2004, v extralize juniorů hokejisté ročníků 2000, 2001 a 2002.

Co přinesou změny v mládežnických soutěžích? Novinky vysvětluje Slavomír Lener

Pro žactvo a dosavadní mladší dorost se struktura ani věkové kategorie soutěží nemění, kategorie staršího dorostu byla sloučena s kategorií juniorů a byla upravena věková hranice. V nejvyšších věkových kategoriích navazuje nový model na změny provedené v uplynulých sezonách v nejvyšších soutěžích dospělých a zaměřené na širší uplatnění mladých hráčů v Tipsport extralize a WSM Lize.

Přijetí nového modelu předcházela roční příprava a diskuse na všech úrovních hokejového prostředí. Různé varianty diskutovaly v tomto období všechny odborné komise ČSLH - sportovně-technická komise, trenérsko-metodická komise, komise mládeže, reprezentační komise i poradní výbor, složených ze zástupců krajských svazů.

Diskuse se zúčastnili také zástupci Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a Akademií ČSLH, všechny členské kluby mohly své návrhy, týkající se organizace soutěží, předkládat do poloviny ledna 2018.

Zdroj: hokej.cz

Čtěte také

Podcast hokej zblízka