Anketa o nejlepšího Letce pořádá 5. ročník
středa 18. dubna 2018

LETEC SEZONY: Pět adeptů opět útočí na prestižní trofej

Na křišťálovou putovní trofej pro nejužitečnějšího hráče sezony bude letos vyryto další jméno. Čí? Odpověď na tuto otázku vzejde z pětice nominovaných, kteří byli v uplynulém ročníku výrazně vidět. Prestižní klubová anketa Letec sezony vyhlašuje už svůj pátý ročník a o vítězi opět rozhodne hlasování všech trenérů působících v klubu během poslední sezony. Výsledky budou známy na začátku května.

Dominik Mišovic, útočník sedmé třídy


Do letňanského týmu přišel před letošní sezonou z Chomutova. A byla to vskutku vydařená posila. Stal se vůdčí osobností, svým herním přehledem a hokejovým myšlením zvedl hru celého mužstva a do nového prostředí skvěle zapadl i povahově. Výraznou měrou tak pomohl k tomu, že sedmáci bojovali do posledního zápasu o vítězství ve své žákovské skupině a nakonec se mohou pyšnit alespoň stříbrem. "Má skvělou vlastnost - je neuvěřitelně hokejově chytrý," vyzdvihuje obzvlášť jednu přednost trenér Ladislav Kadaně. "Ví, kdy odebrat puk, ví, kdy zaútočit. Možná mu ještě chybí hlad do koncovky a někdy udělá kličku navíc, ale vymýšlí vážně krásné přihrávky." Těch gólových tento 12letý klučina připravil rovných 30, za stejný počet mistrovských zápasů sám 20 branek vstřelil. Paradoxně tak těžil ze své samostatnosti, které byl po příchodu do Prahy vystaven. Ani na svůj věk to s ním ale nezamávalo a v týmu se skvěle adaptoval.  


Petr Hamalčík, brankář staršího dorostu a "A" týmu


Za poslední rok zažil neuvěřitelný progres, hokeji už obětuje všechno. V sezoně bojoval rovnou na dvou frontách - věkově za starší dorost, výkonnostně za druholigový "A" tým. "Je výborný na brankové čáře a svým stylem chytá hodně aktivně. Poctivý kluk, který si to srovnal v hlavě," vyzdvihuje šéftrenér brankářů Jiří Černoch. Ve starším dorostu měl Hamalčík těžkou práci - chytal za druhou nejhorší obranou v extralize a pustil v průměru 4,19 branek na zápas, ale díky vysoké permanenci střel si i tak udržel úspěšnost zásahů nad 91 %. Mezi muži odchytal celkem 12 utkání a vychytal tři vítězství. "Především tam vytvořil zdravou konkurenci Davidu Pírsovi, který i díky tomu šel výrazně nahoru." Sedmnáctiletý gólman se navíc několikrát zúčastnil reprezentačních výběrů a na konci sezony byl dokonce povolán na přípravný kemp české "osmnáctky" před MS. I tam udělal dobrý dojem. A tak nad ním opět krouží zájemci z větších klubů.


Dominik Volek, útočník "A" týmu


V létě absolvoval přípravný kemp nově se rodícího "A" mužstva, na začátku druholigové sezony se k němu vrátil. A s postupem času začal dokazovat, jaký talent v něm dřímá. O Volkovi se vědělo, že je synem někdejšího hráče NHL a přítelem světové tenistky Kristýny Plíškové, 24letý útočník ovšem na sebe upozorňoval především skvělými výkony na ledové ploše. Neustále se zlepšoval a jeho forma gradovala se závěrem sezony - přesně jak to u týmového lídra má být. "Slušný bruslař, má šikovné ruce, je silný na buly a dobře čte hru. Umí dát gól," charakterizuje ho Aleš Totter, dnes už bývalý kouč týmu. Volek se za 18 branek a 24 asistencí ve 31 zápasech stal nejproduktivnějším Letcem, což ho v druholigové skupině Západ zařadilo na 12. příčku celkové produktivity. "Srovnal si to v hlavě, a kdyby to udělal dřív, hraje už úplně jinou soutěž, protože má na lepší. Záleží, zda mu někdo dá šanci a jak ji případně uchopí," dodal Totter.

Michael Krutil, obránce mladšího a staršího dorostu


Stal se pravidelným účastníkem reprezentačních akcí do 16 let a opravňovaly ho k tomu stabilně nadstandardní výkony. Také už od začátku sezony působil jak v kádru mladšího dorostu, tak i toho staršího. A to je přitom vytáhlému obránci stále pouhých 15 let! "Chytrý hráč, který ví, co chce, a neustále na sobě pracuje," popisuje ho Tomáš Blažek, dosavadní trenér mladšího dorostu. "Jako jeden z mála se nebál hrát s kotoučem, dokázal tým vést a byl hodně vidět." Právě v mladším dorostu byl občas využíván i k ofenzivním úkolům. Za 23 zápasů v této kategorii si připsal 5 gólů a 13 asistencí, ve starším dorostu dokonce odehrál o pět utkání víc, v nichž jako bek zaznamenal 3 branky a 6 gólových přihrávek. Svým talentem a prací si říkal i o šanci v dospělém "A" týmu, kde občas alespoň absolvoval tréninky. Nominace v této klubové anketě se už jednou dočkal, a to hned v pilotním ročníku. Což dokazuje, že jeho výkonnost rozhodně nestagnuje.

Ivan Lytvynov, obránce staršího dorostu a "A" týmu

Do sezony nastoupil s velkým sebevědomím a téměř okamžitě si řekl o místo v dospělém kádru. Talentovaný obránce tak válčil jak v extralize staršího dorostu, tak ve II. národní lize. Martin Rousek, trenér dorostenecké kategorie, o něm prohlásil: "Na ledě si dovolí někdy až nečekané věci." A slova chvály na něj pěli hlavně v letňanském "A" mužstvu. Tam se rychle rozkoukal a sbíral cenné zkušenosti. A také úctyhodných 20 kanadských bodů za 1 gól a 19 asistencí ve 32 zápasech, což 17letého Letce v "áčku" řadí na pozici nejproduktivnějšího obránce. Za zmínku stojí i statistiky ve starším dorostu, kde nastřádal 7 branek a 10 asistencí ve 35 startech. "Začíná to už od tréninku, kde vzorně pracuje, nic neošidí a jde příkladem všem ostatním spoluhráčům," dodává na jeho adresu Rousek. Ofenzivně laděný zadák rád podpoří útok a v poslední sezoně zapracoval na střelbě. V klubové anketě mezi pěti kandidáty figuroval už v roce 2016.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka