Lytvynov je ve Slavii, Krutil zamířil do Sparty
úterý 22. května 2018

Pražská "S" si rozdělila dvě naděje. Letci trénují bez nich

Jeden bojuje o angažmá ve Slavii, druhý se rozhodl přestoupit do Sparty. Zmiňovaným tématem jsou Ivan Lytvynov a Michael Krutil, dva talentovaní obránci, kteří o sobě v uplynulé sezoně dávali výrazně vědět. Jenže klub je po jarním sestupu z dorostenecké extraligy neudržel, a tak se na nový ročník připravuje bez nich. "Je ale možné, že se u nás ještě objeví," říká sportovní manažer Tomáš Blažek.

Lytvynov s Krutilem byli výraznými postavami minulé sezony. A tak - jak už to v posledních letech bývá - neunikli pozornosti větších klubů. První jmenovaný se už za Letňany adaptoval v dospělém hokeji, když kromě staršího dorostu působil i v druholigovém "áčku". 

Stále ještě 17letý Lytvynov však věří, že má i na WSM ligu. A tak zkouší štěstí v Edenu. "Ve druhé lize hrál parádně, tak snad mu to vyjde i v té první," přeje mu Blažek.

To mládežnický reprezentant Krutil naopak skončil u rivala v Holešovicích, za druhé pražské "S" by měl pravidelně nastupovat v juniorské extralize. Přitom na začátku června oslaví teprve své 16. narozeniny.

"Tím, že nově nemáme mládežnické kategorie v extralize, jsme teď vlastně Lytvynovovi neměli co nabídnout," přibližuje Blažek nedávná jednání. "Krutilovi jsme nabídli příležitost v áčku, ale nakonec se rozhodl jít jinou cestou."

Přesto není vyloučeno, že by se některý z nich v průběhu sezony mohl v Letňanech objevit. 

Letci rozšířili spolupráci se Spartou i Slavií právě díky druholigovému "A" mužstvu, kam jim pražské velkokluby mohou hráče posílat na střídavé starty. V případě nutnosti či potřeby se tak může jednat i o Lytvynova s Krutilem.

"Jsou to dobří hráči a vesměs naši odchovanci, kteří se rozhodli vydat se dál. To ale neznamená, že tu mají dveře zavřené," dodává manažer i trenér v jedné osobě. 

Mimochodem - právě tihle dva bojovali o korunu letošní ankety Letec sezony.

V Letňanech se vlastně potýkají každý rok s odchody svých největších opor. Kdo zazáří, má většinou hozené laso z větších organizací. A bývá těžké je potom v mládežnickém klubu udržet. 

V něčem to může být výhoda, v něčem zase nevýhoda. "Těžko říct, co je lepší. Inkasujeme peníze za naše odchovance, ale zase je pak pro nás těžší udržet soutěž, což se projevilo právě letos, kdy jsme na to doplatili," přemítá Blažek.

Ten má startu letní přípravy na starosti juniorku, s níž se bude snažit o postup do extraligy. Stejný cíl a možná o něco reálnější šance má pak dorost pod vedením Martina Rouska - v obou případech ale bude konkurence silná.

Juniorka, jejíž věkové rozpětí se rozšířilo do tří ročníků, tak udržela většinu ostatních hráčů z předchozí sezony a přibírá navíc i ročník 2002. Někteří se budou snažit získat místo v extraligových klubech, hostování však potrvá jen do konce letošního roku, aby pak Letci mohli bojovat o postup.

Možnou inspirací do nové sezony budiž například letošní mistrovství světa, na kterém podceňovaní Švýcaři získali senzační stříbro. Cestou do finále vyřazovali favority a od titulu je dělily jen samostatné nájezdy.

"Je to kolektivní sport, kde musí fungovat chemie v týmu. Švédové šampionát vyhráli zaslouženě, ale Švýcaři ostatní týmy poráželi díky skvělému gólmanovi, bojovnosti, obětavosti a extrémnímu nasazení," uvažuje Tomáš Blažek. "I my bychom chtěli vidět kombinaci nejen dovedností, ale hlavně bojovnosti a vůle. Aby se tu chtěl každý posouvat na své maximum. Aby měl v sobě právě tu obětavost a nasazení."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka