Letce během přípravy trápí příliš úzký kádr
úterý 14. srpna 2018

Dorost prozřel... Je nás málo a bojíme se, láteří Rousek

Tahle sezona bude tuhý oříšek. Trenér letňanského dorostu Martin Rousek to tuší už měsíc před jejím začátkem. A ve svém přesvědčení se utvrdil po úterním přípravném zápase, kdy Letci doma podlehli 1:7 Ústí nad Labem. Přitom tým, který opustí nejvyšší soutěž, má mít ambici se do ní co nejdříve vrátit. "Jenže my ani nemáme dostatek hráčů. A proti Ústí stačila sotva jedna pětka," kabonil se kouč.

Letci přitom vstoupili do přípravy sobotní výhrou 3:2 po samostatných nájezdech právě na ledě úterního soupeře. V odvetě ale neměli takřka šanci na výhru. Severočeši byli pohyblivější, efektivnější i nebojácnější. A přesvědčivě Letňanům oplatili předchozí výsledek i s úroky.

"Musíme do startu soutěže zapracovat hlavně na defenzivě, protože spousta kluků nevěděla, jak a kde se pohybovat," všiml si Rousek. "Musíme začít od obrany. A nebát se hrát v předbrankovém prostoru."

Jenže problém dorostu začíná už od základu - tedy od skladby kádru. Hráčů je málo, někteří totiž po sestupu z extraligy odešli na hostování do konkurenčních klubů, aby v nejvyšší soutěži zůstali. Příkladem je pražská Kobra, kde je hned několik Letců. Ti tam mohou "vypůjčeni" hrát do konce kalendářního roku. 

Nemilým faktem tak zůstává, že dorost bojuje s docházkou celou letní přípravu a do úterního zápasu šel s 15 hokejisty. Z toho však byli čtyři vypůjčeni z osmé třídy, která Rouskovi poskytla ještě dva brankáře. Je také možné, že osmáci v brance budou dorostu vypomáhat po celou sezonu. "Jeden z našeho ročníku se možná v září vrátí, ale to není jisté. Má zdravotní problémy," objasnil kouč Rousek.

Shánění "last minute" posil už je pár týdnů před startem sezony spíše zbožným přáním. Není totiž odkud brát. Extraligové týmy si většinu kádru ponechají. A o pár "nepotřebných" hráčů se s Letňany budou přetahovat jejich ligoví konkurenti - jestli vůbec některý nějakou posilu získá.

Rousek se vrací ještě k úternímu utkání: "Je smutné, když soupeři stačí jen pět našich lidí. Ti možná vypadali docela dobře a Ústí mírně přehrávali, ale třeba na loňských osmácích bylo vidět, že se bojí hrát." 

Nadále také zastává názor, že dorostenci, kteří byli v minulé sezoně u sestupu z nejvyšší soutěže, by se měli pokusit vybojovat ji pro letňanskou organizaci zpátky. A to hned od začátku nového ročníku.

"Ale místo toho zvolili snahu ucházet se o místo jinde. Jenže za rok jdou do juniorky a tam si většina z nich extraligu nezahraje," věští letňanský trenér a na rovinu dodává: "Mrzí mě, že řada hráčů odcházela už v osmé třídě nebo v mladším dorostu, i když se tu extraliga ještě hrála. Většina z nich se stejně hokejem neuživí."

Během srpna současný dorost odehraje ještě pět přípravných duelů. Ten nejbližší v pátek na ledě Kobry.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka