Ve středu Letcům startuje II. národní liga
pondělí 10. září 2018

Druhá ligová sezona. "A" tým je opět velkou neznámou

Doba příprav je u konce, letňanský "A" tým čeká ostrý start do nového ročníku. Už brzy totiž rozjede svou historicky druhou sezonu ve II. národní lize. Kádr se během léta značně obměnil a ke změně došlo i na postech trenérů. A tak je blížící se premiéra velkým očekáváním i pro mužstvo samotné. To ve středu rozehraje soutěž od 18.00 na ledě Trutnova, v sobotu ho zase čeká výjezd do Dvora Králové.

Poprvé muži nastoupí doma až příští sobotu, kdy přivítají Kolín, ale do toho zápasu je ještě daleko. Nejdříve se chtějí pokusit vyloupit soupeře na venkovním ledě. Příležitosti budou mít hned dvě, v obou případech je čeká papírový favorit. "Ale hrát se tu dá s každým," tvrdí trenér Jiří Seidl.

Ten mužstvo převzal už na konci minulé sezony po odchodu Aleše Tottera. Během léta ho připravoval se svým asistentem Davidem Pojkarem, jenže věci se poněkud změnily. Pojkar se své role z časových důvodů vzdal, a tak ho nahradil Martin Kotyra. Ano, ten, jenž loňský tým vedl jako kapitán.

Nyní se sžívá s novou funkcí, byť už má trenérské zkušenosti z mládežnických kategorií. Hráčskou kariéru přerušil. "Je to mladý trenér, zná perfektně všechny hráče, kteří tu z loňska zůstali. Třeba nám to může v něčem do sezony pomoct," uvažuje Seidl.

I tak je letňanský kádr, v němž zůstalo jen osm hráčů z minulé sezony, velkou neznámou. 

Podobně jako před rokem, kdy se tvořil od základů. 

Trenéři ho v létě krkolomně skládali až do poslední chvíle. Ne snad z důvodu, že by neměli dostatek hráčů, ale hlavně proto, že dlouho nevěděli, jaké mladíky jim půjčí prvoligová Slavia, případně extraligová Sparta.

Právě na mladících totiž chtějí Letci znovu stavět. 

Do Letňan se vrátilo několik odchovanců, kteří před pár lety hráli extraligu za dorostenecké kategorie. Mužstvo má momentálně 2 brankáře, 10 obránců a 13 útočníků s průměrným věkem pouhých 21 let. Nejstarším hráčem je 27letý útočník Filip Kejdana, jedna z nových posil. Tedy oficiálně ještě ne. 

"Několik let strávil v zámoří a musíme mu vyřídit transfer kartu. Je otázka, jestli se vše stihne do začátku sezony," vysvětluje trenér s tím, že ve hře je ještě příchod dvou jmen.

Letňany v přípravě sehrály devět přátelských utkání s bilancí tří výher a šesti porážek. Tu poslední 5:6 si připsaly doma s Pískem, dva dny předtím uspěly 3:1 v Rakovníku.

"Hlavně se sobotním výkonem jsem byl spokojený, byl to druhý zápas ve skoro stejné sestavě a tým už působil kompaktněji," chválil i přes prohru Jiří Seidl. "Těšila mě kolektivní práce. Srážely nás spíš individuální chyby."

Těch je však třeba se vyvarovat. Každý zkušenější mančaft je ve třetí nejvyšší soutěži umí trestat. A druholigová skupina Střed má takových soupeřů dostatek.

Letňanský celek zatím nedisponuje výraznou personou, o kterou se chce dopředu opírat. Měl by především stavět na poctivé týmové práci a rovnoměrně rozdělit díl odpovědnosti mezi všechny formace. Ale kdoví, třeba se v průběhu základní části projeví nějaký kanonýr.

"My chceme hlavně stavět na bojovnosti a nadšení mladých kluků, protože lídra, který rozhoduje zápasy, alespoň prozatím nemáme," přiznává Seidl. "Ale uvidíme. Vždyť sezona ještě nezačala."

Los přitom jeho týmu přidělil první dva zápasy venku. 

"Samozřejmě je lepší hrát doma, ale zase můžeme jedině získat," uzavírá kouč, jenž si myslí, že mladý kádr má i jednu výhodu. "Ti kluci si porážky tak neberou a jsou schopni je druhý den hodit za hlavu. Takže i kdyby nám první dvě kola nevyšla, půjdeme dál s čistou myslí. A to je dobře."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka