"A" tým po úvodní prohře vyhlíží další bitvu
pátek 14. září 2018

Dobře se známe. Jen musíme být trpěliví, říká Fabiánek

V letňanském "A" týmu otevřel střelecký účet nového ročníku. Ani jeho gól však na body v úvodním kole nestačil. "Ale ukázali jsme si, že jsme konkurenceschopní a můžeme se soupeřům vyrovnat," hledal Tomáš Fabiánek i přes prohru 2:3 v Trutnově pozitiva. Letci musejí zůstat pozitivní. Vždyť je teprve start sezony... A další příležitost bodovat mají už v sobotu, tentokrát na ledě Dvora Králové.

A Fabiánek se na ni stejně jako celý tým těší. I on totiž ve srovnání s přípravou zaznamenal ve středu jeden důležitý rozdíl: "Zatímco během léta se tak nějak hrálo o místo v základu, teď už dýcháme jako jeden tým. A ze všech kluků je cítit, jak chtějí vyhrávat."

Ostatně projevilo se to i v Trutnově. Letci se díky Fabiánkově trefě dostali do vedení, ve třetí třetině naopak srovnával stav na 2:2 jiný Tomáš - Dyrynk. Jenže v závěru se nakonec projevila větší zkušenost soupeře. A domácí v 54. minutě vstřelili rozhodující gól.

"Ale i tenhle zápas nás může povzbudit, protože jsme nebyli bodům daleko. Věřím, že se budeme stále zlepšovat. Všechno si teprve postupně sedá," tvrdí letňanský forvard.

Sám zažil na vlastní kůži neustále míchání útoků a hledání vhodných variant. 

"S Jardou Chloubou jsme sice hráli pořád spolu, ale neustále se u nás točil někdo třetí. Chvíli trvá, než si na někoho zvyknete. Musíme být v tomhle směru trpěliví."

Devatenáctiletý odchovanec klubu se přitom vrátil do Letňan po ročním angažmá v pražské Spartě. Předloni vedl starší dorost Letců jako kapitán, pak už se ročníkově přesouval do juniorky a musel hledat jiný klub.

Jenže po změně struktur v mládežnických kategoriích byl ročník 1999 zrušen, a tak následoval návrat zpátky do Letňan. Rozdíl mezi juniorskou extraligou a dospělým hokejem je samozřejmě znát. 

"V juniorce je to hodně lítavé," srovnává Fabiánek. "Ve II. lize možná máte o trochu víc času, ale zase si musíte dávat větší pozor, protože je to silovější hokej a u mantinelu vás může srazit i stokilový chlap."

Sobotní utkání ve Dvoře Králové začíná od 17.00. Na domácí premiéru si Letci musejí počkat ještě týden, kdy 22. 9. přivítají Kolín. Atmosféra v mužstvu je podle Fabiánka výborná, byť se tým skládal postupně.

"Hodně z nás, kteří jsme tu hrávali za dorost, se vrátilo a zase jsme pospolu. A dobře zapadli i kluci ze Sparty a Slavie, protože jsme tak nějak o sobě všichni v minulosti věděli," popisuje. "Z mužstva cítím chuť do hokeje. A máme super partu. Tak snad z toho budeme těžit," přeje si.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka