Celostátní projekt opět zavítal do Ice Areny
čtvrtek 20. září 2018

Letci počtvrté pořádali Týden hokeje. A opět bavili děti

Znovu rozzářené oči, znovu usměvavé tváře, znovu zážitek, na který budou vzpomínat. Středeční odpoledne v Letňanech patřilo už počtvrté náborové akci Týden hokeje, který se v rámci projektu Pojď hrát hokej, zaštiťovaného Českým svazem ledního hokeje, koná po celé republice. Do Ice Areny tentokrát zavítalo 13 dětí, které si užily dovádění na ledě. A odcházely domů jako malí hokejisté.

Pravda, co se týče účasti, bývá září slabší než leden. To ovšem nemění nic na tom, že trenéři Letňan mohli malým dětem dokázat, jaká je hokej zábava, a vysvětlit rodičům, že tento sport není nedostupný.

"Byl to tréninkový model podobný tomu, jak pracujeme s dětmi na pravidelném kurzu bruslení, který u nás probíhá třikrát týdně," vysvětluje Ladislav Kadaně, jeden z trenérů, kteří se na akci Týden hokeje tradičně podílí. "Rodiče tak mohou dostat konkrétní představu a zjistit, jestli jejich děti může hokej bavit. Snažíme se pro ně vždycky vytvořit zábavný trénink."

To tedy ano. Stejně jako v lednu nebo loni v září došlo i ve středu na základní prvky pohybových cvičení, proložené s hrami a dováděním s trenéry. V Letňanech se snaží, aby vše bylo co nejméně formální.

"Byli jsme se tady podívat už v lednu a moc se nám to líbilo," přiznala Barbora Šalová, jež na akci přivedla svého malého synka Honzíka. "Takže jsme se rozhodli, že dáme kluka v Letňanech na hokej, a od nové sezony s ním chodíme na kurz bruslení."

Klub je zapojen do celorepublikového náboru dětí s cílem oslovit veřejnost a ukázat jí hokej jako dostupný sport pro každého. Také proto došlo po oficiální registraci všech návštěvníků zhruba ke 20minutové prezentaci letňanského (a českého) hokeje. 

Zatímco Ladislav Kadaně s Martinem Rouskem na začátku středeční akce přednášeli rodičům, Michal Pařík s Jakubem Kučerou se starali o děti v tělocvičně fitness centra, kde proběhla rozcvička před ledem formou herních prvků.

Na ledě se pak přidalo několik dalších trenérů. Včetně těch ze třetí třídy, kteří v prostoru jedné třetiny vedli vlastní tým, aby tak novým rodičům ukázali, kde mohou být jejich ratolesti za pár let.

"Nejvíc mě bavilo, jak to klouže. Máš papání?" povídal tříletý Péťa personálu letňanského klubu, když uřícený slezl z ledu. "Zpočátku to vypadalo, že odejdeme dřív, protože když vlezl na led, začal brečet. Ale obdivuju vaše trenéry, jak s dětmi umí pracovat, protože ho to rychle začalo bavit. Jsme rádi, že jsme se takové akce mohli zúčastnit," říkal jeho tatínek Petr Damborský.

Podobný výraz spokojenosti měli takřka všichni rodiče. Ostatně jak celá akce probíhala, se můžete podívat v naší FOTOGALERII.

I tentokrát si děti na památku odnesly hokejový dres v barvách české reprezentace, s nímž už mohly trénovat přímo na ledě. Vedle dalších drobných dárků byl ale tím největším darem samotný zážitek. 

Už v lednu Týden hokeje bude pokračovat svým pátým dílem. A Letci jim v Ice Areně opět nachystají show.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka