Hodnocení sezony u letňanských žáků
čtvrtek 02. května 2019

ZA SEZONOU: Jízda sedmáků gradovala do úplného finiše

Poctivá práce, vzestupná tendence a vrchol na úplném konci. Přesně takovou sezonu prožili letňanští sedmáci pod vedením Marka Čurilly. V žákovské lize se společně s pětkou neprobojovali do nadstavby mezi lepší týmy, ale všechno si vynahradili dubnovým vystoupením na mezinárodním turnaji v Rakousku. "To byl pro mě obrovský zážitek. Byl jsem na kluky pyšný," svěřil se trenér Letců.

Ale pokud se máme ohlédnout za uplynulým ročníkem, začněme pěkně od začátku...

Vše se rodilo už loni během letní přípravy, která vygradovala soustředěním v Poděbradech. "Zaměřovali jsme se na stabilitu a především výbušnost, protože rychlost je dnes alfou a omegou v hokeji," popisuje kouč Marek Čurilla. "Celkově jsme do sezony zapojili spoustu nových věcí. A v zápasech se ukázalo, že se kluci zlepšují rychlostně i silově."

Jak už bylo zmíněno, tým nepostoupil - stejně jako pětka, s níž se sedmákům sčítaly body - do ligové nadstavby a ve druhé polovině sezony se tak Letci měřili s výkonnostně slabšími týmy. Ovšem ne tak docela.

Většina těchto soupeřů totiž nasazovala proti Letcům velkou část kádru s o rok staršími hráči. A tak se sedmáci mohli porovnávat v silovějším hokeji. 

"Když jsme nepostoupili do nadstavby, byl jsem z toho dva měsíce špatný. Ale nakonec nám díky tomu spousta zápasů hodně dala. Byly to vyrovnané boje," pokračoval trenér. "Snažili jsme se prezentovat agresivním hokejem, uplatňovali napadání oběma křídly a hru do těla, na čemž byla naše hra založená."

Mužstvo v žákovské lize zaznamenalo 14 vítězství, čtyři remízy a osm porážek. Sám Marek Čurilla nechce sezonu hodnotit jako úspěšnou či neúspěšnou. "Bylo to takové nahoru dolů, takže nebudu říkat, jestli se celkově povedla či nikoliv."

Obzvlášť radost mu ovšem udělala vystoupení na turnajích. Už kolem Vánoc v Mostě Letci předvedli nebojácný výkon v soupeření s kvalitními týmy a později už vozili i medaile - nejprve stříbro z akce v Kolíně, kde porazili i domácí celek, celkového vítěze. Vrchol celé sezony pak přišel v dubnu na mezinárodním turnaji v rakouském Zell am See.

Tam totiž tým prokázal obrovskou bojovnost a v konkurenci 16 výběrů z devíti zemí přivezl stříbro s leskem zlata. V posledním utkání totiž remizoval 0:0. A celkové prvenství mu uniklo jen vinou o gól horšího skóre ve finálové skupině.

"To, co tady předvedli moji kluci, je neuvěřitelné. Jsem na ně strašně moc hrdý," rozplýval se tehdy trenér a nadšení z něj nevyprchalo dodnes. "Beru to jako obrovský úspěch a nádhernou tečku za sezonou."

Vůbec nejvíce si váží toho, že forma mužstva postupně gradovala a eskalovala v samotném závěru sezony. "Přiznám se, že to byl můj cíl, aby šla křivka vzestupnou tendencí. Kdo viděl naše poslední dva turnaje, dá mi za pravdu," chválil.

Přitom už loni v létě k mužstvu promlouval: "Chci, abyste byli nejtvrdší tým v lize a všichni se báli přijet do Letňan." Práce přinášela ovoce, sedmáci se pod Čurillovým vedením připravovali na fyzický hokej, sbírali jednu blokovanou střelu za druhou. A přivykli si hrát do těla. "Třeba to, jakým způsobem naši kluci dokázali blokovat střely, se vymykalo. Chtěl jsem tyhle prvky do nich dostat a těší mě, že se to povedlo."

U tohoto letňanského kádru Marek Čurilla zůstává i nadále. Ze sedmáků se stávají osmáci a už 13. května nastoupí do letní přípravy na novou sezonu. 

"Vydali jsme se dobrou cestou, nemá teď smysl něco měnit. Budeme do hry přidávat další prvky, včetně přesilovek a oslabení," uzavírá. "Něco si ale zatím nechám jen pro sebe. Chci kluky připravit na dorost."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka