Pět tříd Letců odehrálo celkem sedm zápasů
středa 23. října 2019

Žákovský víkend: kouče šestky rozčílil přístup Neratovic

Porci dohromady sedmi zápasů v pouhých dvou dnech absolvovalo o uplynulém víkendu pět žákovských tříd Letců. A čtyři z nich si do tabulky připisovaly body. Vůbec nejblíže v dosavadní sezoně jim byli i deváťáci, kteří prohráli o jediný gól. Zaváhání s Neratovicemi úspěšně napravovali i šesťáci a osmáci, přesto si trenér šestky David Pojkar neodpustil promluvit na adresu soupeře. Z jakého důvodu?

Pětka ukončila čekání na vítězství

Páťáci po třech porážkách opět bodovali, když vyloupili led pražské Kobry. O jejich vítězství 6:3 definitivně rozhodla závěrečná třetina a dvě gólové pojistky. 

"Ale bylo to takové všelijaké," neuměl přesně vystihnout výkon svého týmu trenér Ladislav Kadaně. "Nebyl ani výborný, ale ani zlý. Byl, dejme tomu, tak nějak slušný."

Vadila mu nízké produktivita, vždyť Letci jinak diktovali tempo hry. "Kdybychom proměňovali své šance, vyhráli jsme vyšším rozdílem, ale nestalo se tak. Naopak jsme soupeři po našich chybách nabízeli góly, takže to vypadalo jako vyrovnaný zápas," doplnil kouč.

Během zápasu i po něm výtky k mužstvu měl. "Ale herně jsme byli lepší než oni a v závěru jsme je k ničemu nepustili. Vyhráli jsme zaslouženě."

Kobra Praha - Letňany 3:6 (0:1, 3:3, 0:2)
Branky Letců: Šimáček 2, Koranda, Boháček, Skřídlovský, Adamec. Asistence: Šimáček 2, Adamec, Boháček.

Šestka vzdorovala starším obrům

Šesťáci poprvé v sezoně absolvovali dvojzápasový víkend a oba hrací dny byly výsledkově zcela odlišné. Zatímco v sobotu podlehli 1:10 Neratovicím, v neděli porazili 12:2 Nymburk.

V prvním případě se však tým střetl s kompletním týmem staršího ročníku, což vytočilo trenéra Davida Pojkara. "Asi neunesli, že jsme je předtím doma porazili, tak si museli vzít kompletní sedmou třídu," neodpustil si rýpnutí. "Bylo to jako vraždění neviňátek. Co máte dělat proti o dvě, tři hlavy větším hráčům?"

A pokračoval: "Mrzí mě, že tohle svaz vůbec umožní a nikoho to nezajímá. Pořád se tady naříká, jak je mládežnický hokej zkažený, tak začněme už od malých kluků: co vám takový zápas dá? Nedá to nic ani jedné straně. Jen se někdo zraní."

I v neděli se šestka střetla se soupeřem s namíchaným ročníkem, Nymburk ale přesvědčivě porazila. "Dali jsme góly, kluci hráli parádně, podobně jako s Neratovicemi, jenže ty nás přetlačily silově. Jsem rád, že jsme se tentokrát střelecky prosadili."

Neratovice - Letňany 10:1 (4:0, 4:0, 2:1)
Branka Letců: Šimek. Asistence: Lomoz.

Letňany - Nymburk 12:2 (4:1, 3:0, 5:1)
Branky Letců: Václavík 3, Blažek 2, Pojkar 2, Špaňo, Burda, Lomoz, Šimek, Hladký. Asistence: Burda 3, Bosák 2, Polka, Blažek, Václavík, Lomoz, Rybák.

Sedmička natáhla sérii na čtyři výhry

Sedmáci momentálně jednou na vítězné vlně a v Jindřichově Hradci natáhli sérii výher už na čtyři zápasy. Tentokrát po výsledku 4:1.

K úspěchu vykročili více než rázně, vždyť se ujali vedení už po osmi vteřinách. Takový start do utkání by si přál snad každý. "A to jsme do páté minuty mohli skóre ještě navýšit," vyprávěl trenér Martin Rousek. 

Pak se podle něj hra srovnala a domácí začali kousat. "Bylo to z mého pohledu vyrovnané utkání, soupeř nehrál vůbec špatně."

Definitivní dva údery zasadili Letci v závěrečné třetině, kdy odskočili o dvě branky a vítězství si už bezpečně pohlídali. "Rozhodlo asi to, že jsme měli jistějšího gólmana. A pak musím vyzdvihnout výkon Michala Merenuse, který se postaral o hattrick."

Jindřichův Hradec - Letńany 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky Letců:
Merenus 3, Novotný. Asistence: Topol, Surkov, Novotný.

Osmička odehrála výkony naruby

Osmáci byli stejně jako šestka úspěšní napůl. I oni podlehli Neratovicím, a to těsně 2:3. Stejně těsně ale den nato dokázali porazit 2:1 Nymburk. 

"V prvním zápase jsme hráli dobrý hokej," pochvaloval si trenér Marek Čurilla. "Nejprve jsme prohrávali 0:1, pak jsme vývoj otočili na 2:1 a celou dobu vedli. Měli jsme to pod kontrolou..." popisoval dění na ledě.

Co se tedy stalo? "Vítězství nás stály dvě hrubky, kdy stojíme u hráčů a nebráními jim v gólu. Dostali jsme dva rychlé z ničeho a prohráli si to sami, přitom hra z naší strany nebyla vůbec špatná."

Nedělní klání bylo paradoxně tak trochu opačné. Do Letňan přitom přijel papírově slabší soupeř. "Vyhráli jsme, ale nezaslouženě. Nezaslouženě proto, že se na to mužstvo vyfláklo," hodnotil kouč kysele. "Hráči se nesnažili, nehodlali pracovat. Nebyl to vůbec hezký hokej."

Neratovice - Letňany 3:2 (1:0, 0:2, 2:0)
Branky Letců: Vančura, Neuhausl. Asistence: Swietek, Kadlec.

Letňany - Nymburk 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky Letců: Vítek, Neuhausl. Asistence: Křenek, Vítek.

Devítce chyběl krůček k prvním bodům

Dosud deváťáci prohrávali vysokým rozdílem, ale o víkendu byli poprvé blízko prvním bodům v sezonu. Vyrovnanou partii však nedotáhli do konce a na ledě Jindřichova Hradce prohráli těsně 4:5. 

"Ze začátku jsme se zase dostali pod tlak, s přibývajícími minutami ale kluci zjistili, že můžou hrát vyrovnaný zápas," poznamenal trenér Martin Rousek. "Hrálo se nahoru dolů, i když nás soupeř přestřílel. Škoda, že když jsme snížili, dostali jsme zase gól."

Přesto se tým tentokrát pral o výsledek až do samotného konce. V závěru dokonce při snaze o vyrovnání nastřelil tyčku. "Konečně jsem viděl odmakat všechny tři třetiny," hledal pozitivum Rousek. 

Přesto jeho svěřenci nadále zůstávají bez bodu. "Jak kluky motivovat? Snažím se je přesvědčit, že se v sezoně mohou prát o dorost, protože to nedělají pro mě, ale pro sebe," uvažuje. "Musíme se soupeřům vyrovnat hlavně v bojovnosti a obětavosti."

Jindřichův Hradec - Letňany 5:4 (1:1, 2:4, 1:0)
Branky Letců: Tejkl, Isaev, Brytski, Merenus. Asistence: Horáček, Brytski, Merenus, Hrdinka.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka