Letňanští žáci sehráli další soutěžní kolo
úterý 05. listopadu 2019

Šestka s osmičkou si zajistily postup do další nadstavby

Aby měli jistotu, museli dohromady urvat alespoň tři body. Nakonec z dvojzápasu v Benátkách nad Jizerou vezou všechny čtyři. Letňanské třídy šesťáků a osmáků skvěle zvládly přímý souboj o všechno a postupují do vyšší nadstavby. Byly to také jediné dvě výhry, které žáci vybojovali. Sedmička vysoko prohrála se Spartou, devítka dokonce utrpěla těžký debakl. Neuspěla ani pětka na ledě Hvězdy.

Pětka nenavázala na turnaj

Do soutěžního procesu se po dvou týdnech vrátili páťáci, kteří chtěli navázat na předchozí vítězství. Proti Kobře se jim to ale nepovedlo a na domácím ledě prohráli 4:9.

"Byl to trochu nepovedený zápas, kde nás ještě srážely vlastní chyby a hloupé góly, dokonce i z vlastní přesilovky. Myslel jsem, že navážeme na sobotu, která se mi velmi líbila. Bohužel, nepovedlo se," vyprávěl trenér Ladislav Kadaně.

Ten totiž den předtím absolvoval s týmem přípravný miniturnaj v Litvínově - a byl nadmíru spokojen. "Tam jsme hráli opravdu moc hezky a podali parádní výkon."

O den později mu však chyběla větší koncentrace na mistrovský zápas. "Pořád ale beru na vědomí, že to jsou malé děti. Holt musíme dál pokračovat v nastavené práci," uzavřel Kadaně své hodnocení.

Hvězda Praha - Letňany 9:4 (2:1, 5:2, 2:1)
Branky Letců:
Kalcev, Šimáček, Andruščenko, Adamec. Asistence: Adamec, Bajer, Šimáček.  

Šestka nenechala nic náhodě

Postupová matematika sice velela šesťákům vyhrát utkání v Benátkách, Letci ale jako by si tlak vůbec nepřipouštěli a nedělní bitvu elegantně dotáhli do vítězného konce. Konečný ukazatel se zastavil na skóre 6:0.

"Byl to dobře zvládnutý zápas, kluci nebyli vůbec nervózní a utkání kontrolovali," měl jen slova chvály trenér David Pojkar. "Nejenže momentálně předvádíme dobrý hokej, ale taky se ukazuje, že jsme psychicky odolní, což mě moc těší."

Jeho mužstvo v zápase své vedení postupně navyšovalo každou třetinu. A pevná obrana s brankářem zároveň držela stav bez inkasované branky. "První třetinu jsme Benátky přejeli, ve druhé to gradovalo a tu třetí už jsem si pohlídali," popsal Pojkar. 

"Teď nás čekají mnohem kvalitnější zápasy a já se na to moc těším. Raději budu o gól prohrávat než vyhrávat o patnáct," uzavřel letňanský kouč.

Benátky n. J. - Letňany 0:6 (0:1, 0:2, 0:3)
Branky Letců: Pojkar 4, Václavík, Burda. Asistence: Blažek 2, Pojkar, Václavík, Burda.

Sedmička vydržela jen půlku

Těžko by někoho po první třetině napadlo, jak jednoznačně domácí zápas sedmáků se Spartou skončí. Skončil výhrou 10:3 pro hosty. Byť Letci vedli ještě ve 2. třetině 2:1.

"Nenapadlo by ani mě, že nakonec prohrajeme takovým rozdílem," přiznal trenér Martin Rousek. "Sehráli jsme skvělou první třetinu, byl to hokej nahoru dolů, vedli jsme a dobře jsme si počínali i v obranném pásmu. Soupeři jsme nenabídli vylouženou šanci."

Jenže Letci vedení bohužel neudrželi a papírové předpoklady se pomalu začaly naplňovat, byť první gól Sparty padl nejspíš z ofsajdu. Co se ale stalo, že došlo k takovému zvratu? "Nevím... Začali jsme nesmyslně lítat, dělali elementární chyby a kvalitní soupeř nás trestal," krčil rameny letňanský kouč.

Klíčová byla polovina utkání. V tomto čase Sparta odskočila do bezpečného vedení a začala na ledě dominovat. "Jsou to takové rozdíly... Oni jdou do kombinace, my ani nevíme, že jedeme tři na jednoho... Nevím no. V tomhle věku bychom už měli být trochu vyzrálejší." 

Letňany - Sparta Praha 3:10 (1:0, 2:7, 0:3)
Branky Letců: Vítek, Svoboda, Novotný. Asistence: Surkov, Švec, Topol.

Osmička zabrala v pravý čas

Osmáci byli v totožné situaci jako šestka - pokud chtěli pomýšlet na postup do nadstavby, museli budovat. A to se jim podařilo. V Benátkách zabrali v pravý čas a jasnou výhrou 5:1 potvrdili vzestup formy.

"Nechtěli jsme spoléhat na matematiku, šli jsme si odhodlaně za výhrou," těšilo trenéra Marka Čurillu. "Musím kluky pochválit, protože to byl určitě nejlepší výkony, jaký v sezoně dosud odvedli. Soupeř si přitom doplnil kádr, jak nejlépe mohl."

Pravda, Benátky nastoupily s pěti hráči, kteří už sbírají zkušenosti v dorostu, Letci využili dvě takové posily. "Ty nám nesmírně pomohly, ale i ostatní kluci podali vynikající bojovný výkon. Byl to luxusní zápas," pravil Čurilla.

Teď už tlak z mužstva opadl a všichni se těší na nové soupeře a ještě těžší utkání. "Navíc tady už bude většina týmů jednoročníková, takže se konečně uvidím, jak na tom doopravdy jsme. Těšíme se na to."

Benátky n. J. - Letnany 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Branky Letců: Brytski 2, Klíma, Neuhausl, Vančura. Asistence: Vančura 2, Neuhausl 2, Křenek, Swietek.

Devítka utrpěla krutý debakl

Měření s jedním z nejkvalitnějších soupeřů, jaký se deváťákům může postavit, nepřinášelo žádné optimistické prognózy a papírové předpoklady se začaly rychle naplňovat i na ledě. Letci podlehli Spartě 0:25.

Utrpěli tak nejtěžší debakl v dosavadní sezoně a nadále zůstávají bez jediného bodu. "Byli jsme odevzdaní," popsal trenér Martin Rousek.

I on sám byl do 13. minuty překvapený, jeho svěřenci totiž drželi bezbrankové skóre. Pak ale dala Sparta rychlé dva góly, letňanská defenziva se rozsypala a rudý brankostroj běžel naplno.

"Přehrávali nás, ale mě nejvíc štve, že je ani neřežeme v předbrankovém prostoru, kde by měla být bojovnost na stejné úrovni," lamentoval Rousek. "Nejsme schopni nebo nemáme chuť jim to překazit. A našeho gólmana necháme, ať se třeba zblázní," oddychl si kouč.

Letňany - Sparta Praha 0:25 (0:5, 0:12, 0:8)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka