Příběh bývalého hráče Letňan Jiřího Průžka
středa 27. listopadu 2019

Překonal rakovinu a už zase válí. Hokej se učil i u Letců

Možná jste ten příběh zaregistrovali, nedávno se o něm často psalo v médiích. Příběh mladého hokejisty, který se po diagnóze rakoviny varlat dokázal rychle vrátit zpátky na led. Jde o 21letého útočníka Jiřího Průžka, jenž momentálně válí za prvoligové Benátky nad Jizerou a už krátce v libereckém dresu nahlédl i do extraligy. Víte, že vyrůstal v Letňanech, kde ještě před pár lety působil?

Jiří Průžek mezi Letci vyrůstal a prošel mladším i starším dorostem, které v té době hrály extraligu. 

Tehdy v rozhovoru po letňanský web prohlásil: "Můj vzor je Cristiano Ronaldo, věřil, že dokáže být nejlepší na světě, pracoval na sobě. A že se občas rozčiluje? Neumí prohrávat, já jsem stejný." 

Letos se tahle nátura letňanskému odchovanci náramně vyplatila, protože vyhrál důležitý boj.

Pro odchod z Prahy do Liberce se rozhodl zkraje sezony 2015/2016. Přes liberecký dorost a juniorku se dostal až do prvoligových Benátek. Teď bojuje o šanci zahrát si nejvyšší soutěž za Bílé Tygry. Jenže na začátku srpna se dozvěděl šokující diagnózu: rakovina varlat.

"Když jsem nahmatal bulku, vyhledal jsem si to na Googlu a řekl si, že radši zajdu k doktorovi dřív, než bude pozdě. Bohužel se potvrdilo, že se jedná o zhoubný nádor, ale všechno se seběhlo tak strašně rychle, že člověk ani neměl čas moc o tom přemýšlet," vyprávěl forvard nedávno pro Český rozhlas.

Jeden den se dozvěděl o nemoci, další den už ležel na sále. 

Pak musel na čtyři týdny zapomenout na jakoukoliv námahu. Postupně se vracel do tréninkové zátěže a v polovině října už i do zápasového kolotoče. "Je to úžasné, člověk je zase v tom, co dělá od malička a co ho naplňuje," svěřil se Průžek novinářům. 

V Benátkách už je po veteránovi Radku Dudovi druhým nejproduktivnějším hráčem mužstva, když si drží průměr téměř jednoho kanadského bodu na utkání. Nedávno ho Bílí Tygři dokonce odměnili prvním startem za extraligový "A" tým.

Pro talentovaného hokejistu jsou dnes ale životní priority přece jen trochu jinde a jak sám tvrdí, na některé věci už se dívá jinak než dřív.

"Člověk se kolikrát nervuje kvůli zápasu, že mu to třeba na ledě nejde, ale je to pořád jen hokej, nejde o život. Každý den je hezký, když jste zdravý," říká v cestě za splněním svého hokejového snu.

Zdravý a zase plný energie.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka