Jediná pětka Letců měla soutěžní volno
středa 18. prosince 2019

Čtyři týmy, osm bitev. Letňanští žáci válčili o další body

Svaz by měl začít kontrolovat, kdo koho nasazuje do zápasů. To je apel trenéra Davida Pojkara, jenž vede šestou třídu Letců. Minulý víkend ho rozčílil soutěžní zápas s Kolínem, který odehráli proti dvěma lajnám staršího ročníku. Chuť si o den později spravili v bitvě se Slavií. Stejní soupeři čekali i osmáky. Sedmička a devítka se měřily s Třemošnou a Českými Budějovicemi. Pětka měla soutěžní volno.

Šestka hrála proti přesile

Šesťákům odstartovala dvouzápasová mise už v pátek, kdy na svém ledě přivítali Kolín. A po výsledku 2:8 utrpěli teprve druhou porážku v nadstavbě. Trenér David Pojkar byl však na soupeře naštvaný a emoce z něj nevychladly ani po pár dnech. 

Narážel na fakt, že Kolín proti letňanskému ročníku nasadil dvě lajny ročníku 2007. "Jejich trenér mi tvrdil, že mladší kluky má nemocné. Zajímavé je, že na Hvězdě druhý den ráno ročník 2008 nemocný neměl. Nevím, jestli si na nás léčí nějaké komplexy."

Znovu tak volá po tom, aby hokejový svaz začal nasazování ročníků do soutěžních utkání více kontrolovat. "Přesto naše kluky chválím, protože se snažili, i když to bylo předem prohrané. Nám ten zápas dal alespoň to, že se kluci proti starším otrkají. Kolínu to nemohlo dát vůbec nic."

Ani po sobotní remíze 5:5 nebyl Pojkar ke svému týmu kritický. "To byl férový mač z obou stran, kompletní ročník 2008," narážel. "Napínavý až do konce. Jen mě trochu mrzelo, že druhé a třetí lajně to méně sedlo a nepodpořily víc první," uzavřel kouč.

Letňany - Kolín 2:8 (0:3, 0:2, 2:3)
Branka Letců: Václavík, Blažek. Asistence: Pojkar, Václavík.

Letňany - Slavia Praha 5:5 (2:0, 1:3, 2:2)
Branka Letců: Burda 2, Pojkar, Blažek, Šimek. Asistence: Pojkar, Burda, Verbeščuk, Pavlík.

Sedmička naplno bodovala

Sedmáci se po sérii pěti porážek v řadě konečně dočkali vítězství, a to rovnou dvakrát. Nejdřív doma porazili Třemošnou v poměru 11:4, v pondělí pak uspěli 9:2 v Českých Budějovicích. 

Letci si šli v prvním utkání za body už od samého úvodu: do 10. minuty vedli 3:0 a jen první třetinu ovládli pěti góly. "Konečně jsme zažili dobrý začátek. Pak už jsme skóre postupně navyšovali," líbilo se trenérovi Martinu Rouskovi. "Byl to vcelku kvalitní zápas."

Do Českých Budějovic si navíc vypůjčil i hráče svého ročníku, kteří pravidelně nastupují za osmou třídu. K dispozici tak měl po dlouhé době nejsilnější možnou sestavu.

"Od začátku jsme byli lepším celkem, mohli jsme vyhrát i větším rozdílem a herně to vypadalo opravdu dobře," popisoval Rousek. "Všechny tři lajny hrály na vysoké úrovni. V závěru jsme sice trošičku polevili, ale za víkend musím být s týmem spokojený."

Letňany - Třemošná 11:4 (5:1, 2:1, 4:2)
Branky Letců: Maršík 2, Topol 2, Novotný 2, Walter, Svoboda, Novák, Voňka, Špaček. Asistence: Merenus 2, Špaček, Svoboda, Maršík, Voňka, Čermák, Surkov, Novák, Walter.

České Budějovice - Letňany 2:9 (0:3, 0:4, 2:2)
Branky Letců:
Novotný 2, Merenus 2, Vítek 2, Svoboda, Topol. Asistence: Novotný 3, Švec 2, Merenus 2, Vítek.

Osmička nepálila ostrými 

Osmáci měli na programu dva těžké soupeře a co na tom, že v obou případech v domácí Ice Areně. V pátek utrpěli vysokou porážku 1:6 od Kolína, v sobotu 1:8 od pražské Slavie. 

"S Kolínem to byl rychlý zápas na úrovni, ale oni mají vynikající tým, takže ukázali svoji převahu," hodnotil trenér Marek Čurilla. "Ani naši kluci nehráli špatně, jen to nebylo odbojované na sto procent. Zase jsme měli dvě vyložené šance, které jsme neproměnili - je to pořád dokola to samé."

Slavia o den později byla ještě tužší oříšek. Sešívaní na ledě kontrolovali hru, což přiznává i letňanský kouč. "I tak si myslím, že výsledek je pro nás až moc krutý, byť je soupeř herně někde jinde," povzdechl si.

Ve srovnání s pátkem hráči tentokrát nechali na ledě všechno, a to i přesto, že se skóre neustále navyšovalo. Ještě po první třetině ale bylo skóre jen 0:1. "Druhý gól jsme dostali z nájezdu, který neměl být. Drželi jsme se Slavií dlouho krok, ale síly postupně ubývaly," viděl Čurilla. 

Letňany - Kolín 1:6 (0:2, 0:3, 1:1)
Branka Letců:
Hájek.

Letňany - Slavia Praha 1:8 (0:1, 1:3, 0:4)
Branka Letců: Hájek.

Devítka prohrála důstojně

Deváťáci zakončí letošní rok bez jediné výhry, ale poslední soutěžní kola je mohla dobít alespoň částečným optimismem. Třebaže nejprve podlehli 4:9 Třemošné a poté prohráli i 2:6 v Českých Budějovicích.

V prvním případě zažili jednu ze svých nejlepších úvodních třetin, s favorizovanou Třemošnou drželi krok 1:1. "První třetina byla z naší strany opravdu výborná. Po ní jsem věřil, že by výsledek nemusel být tak vysoký," přiznal trenér Martin Rousek. "Soupeř pak ale zabral a my byli na můj vkus až příliš laxní v obranném pásmu. Tam se mi naše hra moc nelíbila."

Do Českých Budějovic si kouč vzal čtyři hráče z osmé třídy a jejich nasazení ho mile překvapilo. "Odehráli výborný zápas, byli důrazní, zhostili se toho dobře," chválil. 

Pak ale jeho svěřenci několikrát inkasovali. "Ale mužstvo musím pochválit. Oproti prvnímu zápasu, kdy jsme dostali patnáct gólů, jsme teď sehráli mnohem vyrovnanější partii," uzavřel kouč.

Letňany - Třemošná 4:9 (1:1, 1:4, 2:4)
Branky Letců: Hrdinka, Janouch, Bejček, Brytski. Asistence: Svoboda 3, Janouch, Isaev, Merenus.

České Budějovice - Letňany 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)
Branky Letců:
Hrdinka, Janouch.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka