Obránce 6. třídy patří k velkým talentům
pondělí 16. března 2020

DOTAZNÍK Adama Burdy: Štve ho ségra, rád dědův řízek

V uplynulé sezoně válel za šestou třídu Letců. Obránce a odchovanec Adam Burda na sobě poctivě pracuje a sní nejen o NHL. Na svých 11 let je mimořádně vyspělý po fyzické i psychické stránce a následuje svůj největší vzor. Kdo je jeho vzorem? Co se mu v hokeji nejvíc vrylo do paměti? Kterého nešvaru by se rád zbavil? Na čem mu záleží? A kde by chtěl žít? Čtěte 1. díl nové rubriky Dotazník.

HOKEJOVÉ ZAČÁTKY
Letňany, přípravka. Vozili mě táta s mámou, občas taky děda. Hned na prvním tréninku už chtěli, abych bruslil bez hrazdičky, což mě naštvalo. Ani nevím proč. (směje se) Začínal jsem ve čtyř a půl letech.

OBLÍBENÍ TRENÉŘI
Každý trenér je jiný a každý má také jiný styl trénování. Zatím jsem potkal kouče, kteří byli dobří. Kdybych měl říct konkrétní, tak bych vybral pana Nikla a Davida Pojkara. Myslím si, že tito trenéři nás opravdu něco naučí, oba navíc mají za sebou profesionální kariéru, takže vědí, jak a co trénovat.

NEJHEZČÍ HOKEJOVÝ ZÁŽITEK
Když jsme s letňanským ročníkem 2008 vyhráli loni v létě mezinárodní turnaj PEEWEE 2008 v Brně. A když jsme s výběrem vyhráli 1. místo na turnaji v Rize, kde hrálo 32 týmů. Strašně hezký zážitek mám také z toho, když jsem se letěl podívat do Švédska a navštívil klub Luleå. Viděl jsem dva zápasy a zázemí týmu, kde hrál můj táta.

Z ČEHO MÁM NEJVĚTŠÍ STRACH
Abych byl upřímný, vůbec nemám rád horory. A aby se už nikdy nestalo nic zlého mým blízkým.

CO MĚ DOKÁŽE NAŠTVAT 
Dost často mě naštve moje ségra, ale to je vzájemné. (směje se) A z mých vlastností… Asi když něco odložím a pak to dělám na poslední chvíli.

OBLÍBENÝ FILM A KNIHA 
Asi nejoblíbenější film a knížku nemám, ale z filmu mám rád spíše ty podle skutečnosti, a taky komedie. Když čtu, tak nejčastěji Davida Walliamse.

OBLÍBENÁ HUDBA 
Stejně jako u filmu a knih nemám nejoblíbenějšího interpreta, ale rád poslouchám písničky, které mají rychlejší tempo. V poslední době si hraju nejčastěji písničku Suicidal.

OBLÍBENÁ BARVA
Červená.

OBLÍBENÉ ZVÍŘE
Pes.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ PŘEDMĚTY VE ŠKOLE
Matematika, angličtina a tělocvik.

POSLEDNÍ VYSVĚDČENÍ
Samé jedničky.

PŘEDSTAVA O IDEÁLNÍ DOVOLENÉ
Když si představuji dovolenou, je tam moře, pohoda a sport. Takže moje dovolená by měla být spojená s mořem, příjemným hotelem, abych se mohl také vyspat, ale zároveň i s nějakým sportem. Nejdůležitější je tam pro mě mít partu.

CO MI CHUTNÁ
Mám rád kuřecí řízek s kaší od dědy. Jsem spíš masový typ, hodně mi chutná dobře udělaný hovězí steak.

HOKEJOVÝ VZOR
Jednoznačně táta a Erik Karlsson ze San Jose Sharks.

OBLÍBENÝ HOKEJOVÝ KLUB
V Česku Sparta a v NHL Edmonton Oilers.

NEJLEPŠÍ SPORTOVEC NA SVĚTĚ
Strašně obdivuji Martinu Sáblíkovou, protože její výkony jsou konzistentní a už několik let má vynikající výsledky… A také hokejovou legendu Wayna Gretzkyho.

CO NEJČASTĚJI SLEDUJI NA INTERNETU
Instagram a YouTube, občas hraju také hry nebo volám s kámoši.

JSEM POVĚRČIVÝ?
Úplně pověrčivý nejsem, ale občas si zaklepu na zuby, aby bylo vše OK.

MIMOHOKEJOVÉ ZÁLIBY
V létě rád chodím s kámoši ven a někdy si taky na mobilu voláme. Už jako malý jsem rád vařil, takže občas pomáhám mámě v kuchyni.

HOKEJOVÉ CÍLE
Určitě bych se strašně rád dostal do NHL, což asi každý, ale je potřeba udělat strašný kus práce. I kdybych se tam nakonec nedostal, chtěl bych být alespoň trošku úspěšný v hokeji.

PŘIHRÁVKA, NEBO GÓL?
Asi spíš nahrávka, ale gól rozhodně nezamrzí. Nejdůležitější je pro mě však týmový úspěch.

MOJE ZVLÁŠTNOST V PŘEDZÁPASOVÉ PŘÍPRAVĚ
Předzápasový rituál nemám, ale v tašce si nosím věc, která je spojena s tátou a pohání mě dopředu.

CO NEMÁM RÁD V TRÉNINKU
V tréninku mě baví vše, ale méně mám rád bruslení. Nebo když si má každý vzít do třetiny puk a na písknutí musíme zrychlit.

NEŠVAR, KTERÉHO BYCH SE RÁD ZBAVIL
Prokrastinace.

IDEÁLNÍ MÍSTO PRO ŽIVOT
Luxusní vila s bazénem a sportovními hřišti (hokejová hala, fotbalové hřiště, tenisový kurt). Místo, kde bych měl blízko svoji rodinu a kamarády.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka