V pondělí 4. května startuje letní příprava
čtvrtek 30. dubna 2020

Doba odpočinku skončila. Letci už se chystají trénovat

Od předčasného ukončení hokejové sezony uplynuly téměř dva měsíce a nuceného času na odpočinek měli Letci dostatek. Po částečném uvolňování vládních opatření se proto už těší na letní přípravu. Ta začíná v pondělí 4. května a týká se téměř všech věkových kategorií kromě kurzu bruslení a budoucí 1. třídy. V něčem budou tréninky na suchu jiné než dřív: budou jen na určitých místech a po skupinkách.

Letňanská Ice Arena je s výjimkou provozu svého fitness centra nadále uzavřena. Letci bývali zvyklí čerpat ze svého zázemí, které poskytovalo celoroční provoz dvou ledových ploch, jenže to v době nouzového stavu způsobeného pandemií aktuálně není možné. 

"Ale můžeme se na to dívat tak, že to nakonec bude k něčemu užitečné," uvažuje Jiří Černoch, trenér brankářů. "Někteří kluci mají problémy s obratností a teď je prostor se na tyhle věci zaměřit. Navíc si myslím, že čím déle budou hráči bez ledu, o to víc budou po hokeji hladoví."

Od 4. května začíná Letcům suchá příprava, musí se však nadále držet vládních opatření. Trénovat se proto bude na venkovních hřištích a v nedalekém lesoparku. Každý tým má být rozdělen do oddělených skupin s maximálním počtem 10 osob. 

"Proto každý trénink bude vyžadovat dohled minimálně dvou trenérů," vysvětluje jeden z šéftrenérů Martin Rousek. "U malých kategorií do páté třídy bude trenérů ještě víc, protože tam jsou velké počty dětí. Rozdělíme je do více malých skupinek."

Trenérský tým měl tento týden poradu. Neprojednával jen zahájení přípravy, ale také způsob, jak ji uchopit. 

Mužstva do 9. třídy se během května zaměří na rychlost a obratnost proložené míčovými hrami, vyšší kategorie přidají zaměření na rozvoj síly. Alespoň jednu výhodu uzavření škol má: "Dá se víc operovat s časy tréninků, i když dopoledne se toho moc neodtrénuje, protože někteří mají online školu," připomíná Rousek. 

Pondělní start se týká všech týmů vyjma šesté a osmé třídy. Ty se do tréninku připojí od úterka. 

Skupinu brankářů si pod svůj dozor vezme dvakrát až třikrát týdně Jiří Černoch, pár tréninků budou gólmani absolvovat i se svými spoluhráči. "Zaměříme se na postřeh a rychlost," chystá kouč.

Odhad přesunu na ledové plochy je zatím předběžný. 

"Ale doufáme, že by to mohlo být od června, možná už koncem května," věří Rousek.

V současnosti je pořád lepší něco než nic...

Čtěte také

Podcast hokej zblízka