První ročník výběrového kempu se blíží
pátek 03. července 2020

I druhý kemp má plnou kapacitu, přijde mentální kouč

Letce v předsezonním období nečeká jen NHL kemp patřící prvňákům s druháky, připravili si zároveň speciální soustředění pro hokejisty od sedmé do deváté třídy. Právě tento věk je totiž pro rozvoj hokejové kariéry velmi důležitý, což přibližuje perspektivní trenér Marco Vrba. "Chceme řešit vztah trenér - hráč, ale i kontakt hráče s okolím," předesílá na adresu programu třetího týdne v červenci.

Důvod k uspořádání kempu pro hokejisty sedmé až deváté třídy byl stejně jako u dětí první a druhé třídy jednoduchý. Jde o důležité roky v procesu vývoje kariéry. Zatímco u nejmenších hraje roli, aby se na tréninku všichni účastníci především bavili, v deváté třídě už dochází k první konkurenční vlně.

"U spousty hráčů se sice ještě nerozhodne o kariéře, ale třeba o tom, jestli budou hrát dorosteneckou extraligu. Věk okolo osmé deváté třídy je náročný. Kluci se srovnávají fyzicky, není v týmu jeden vyspělý a jedno úplně dítě. Jde určitě o důležitou část kariéry," vypráví Marco Vrba, který kemp zrealizoval.

Sám přitom v Letňanech vede první třídu, jako asistent působí kromě šesté právě u osmé sportovní třídy. Výkonnost na ledě jde nejen podle něj ruku v ruce s reprezentativním chováním, které k hokeji jednoznačně patří. I v tom by trenéři rádi děti posunuli. 

"Chceme řešit role hráčů v týmu, důležitost vztahu trenér - hráč a hráč - okolí. Cílem je naučit účastníky, že hokej je i o tom, jak člověk vystupuje na veřejnosti. Když se skaut ptá na hráče, což samo o sobě dokazuje, že je kvalitní, klade důraz na chování mimo led. Je to všechno dohromady."

Mentalita je důležitá a v pozdějším věku by potenciálně mohla rozhodovat o osudu hráče. Rozebírat se ale budou na videu také situace z tréninku. "Proto, aby každý věděl v čem dělá chybu," vysvětloval Vrba s dovětkem, že jeden den by měl na kemp dorazit i mentální kouč české florbalové reprezentace. "Řeší právě otázky role týmu, důležitosti vztahu mezi hráčem a trenérem..."

Obecně nejde jen o trend v souvislosti s kempem, na podobný cíl se chce zaměřit i klub. Trenéři by rádi posouvali hráče nejen v hokejových kvalitách, ale i v mentálním vývoji - v hokejové kultuře. Například Marco Vrba s Markem Čurillou, jenž z klubu po sezoně odešel, aplikovali podobné prvky už minulou sezonu.

"Myslím, že jde o správnou cestu. Člověka netvoří jen výkon na ledě, ale i výkon mimo něj: jestli se umí slušně chovat, jestli přijde a podá člověku ruku. To jsou detaily, které z hráče dělají top hráče."

Informace pro účastníky

Termín: 13. - 18. července 2020
Počet hráčů: 20 + 4 brankáři
Tréninky: dvakrát denně na ledě a dvakrát na suchu + taktická příprava a rozbor osobního rozvoje
Co s sebou: kompletní hokejovou výstroj, oblečení na tréninky na suchu, dvě sady funkčního prádla pod výstroj, hokejovou lahev, karimatku, švihadlo, florbalku, plavky

Čtěte také

Podcast hokej zblízka