Kde skončili vítězové populární ankety?
pondělí 20. července 2020

Jak se vede Letcům sezony? Zámoří i posun v Letňanech

Už sedm talentovaných hokejistů obdrželo trofej za první místo v anketě Letec sezony. Putovní cena, na jejíž podstavec jsou vyryta jména všech vítězů, se uděluje od roku 2014. Zatímco Mikuláš Wajtr v klubu pokračuje, někteří jeho předchůdci zamířili v hokejové kariéře o kus dál - třeba do zámoří. Jelikož byl zároveň oznámen vznik motivační ceny Letec měsíce, bilance předchozích oceněných se vybízí.

Rok 2020: Mikuláš Wajtr
Začneme chronologicky od posledního ročníku. Brankář Mikuláš Wajtr patří k velkým talentům letňanského hokeje, v barvách Letců se rozhodl pokračovat, i nadále se tak bude rozvíjet s trenérem gólmanů Jiřím Černochem. Jedním z jeho hokejových vzorů je přitom jeden z předchozích vítězů ankety brankář Lukáš Pařík, což Mikuláš prozradil v rubrice Rozhovor měsíce. Přečíst si, stále aktuální, interview můžete zde.

Rok 2019: Štěpán Kubeš
I vítěz roku 2019 dál brousí letňanský led. Štěpán Kubeš si připsal jedno zajímavé prvenství, stal se totiž premiérovým vítězem ankety ještě během žákovském věku. V minulé sezoně útočník osmé třídy dál tvrdě maká, při předávání ceny dokonce pobavil přítomné upřímně myšlenou větou: “Budu hrát hokej, dokud neumřu." Nejen v nadcházejících ročnících se tak máme rozhodně na co těšit! 

Rok 2018: Ivan Lytvynov
Ivan Lytvynov byl vyhlášen Letcem sezony jako vůbec první obránce, zanedlouho dokázal, že šlo o správné rozhodnutí. Poté, co v Letňanech zažil povedený vstup do seniorského hokeje, zamířil před sezonou 2018/19 do Finska. Kromě juniorské soutěže si zahrál i v tamní druhé nejvyšší lize, načež ho oslovily ambiciózní České Budějovice. Aktuálně 20letý zadák šanci chytl a s Motorem vybojoval postup do extraligy, když ve 46 zápasech nastřílel pět gólů a na dalších 19 asistoval.

Rok 2017: Lukáš Rousek
Hned tři hráči z výčtu se dotýkají NHL a Lukáš Rousek patří mezi ně. Šikovný útočník hrající extraligu v dresu pražské Sparty ovládl v sezoně 2016/17 bodování i tabulky střelců a nahrávačů extraligy staršího dorostu, cenu obdržel po mimořádné shodě 19 trenérů. Netrvalo dlouho a kvalitu syn trenéra Martina Rouska prokázal i v nejvyšší české soutěži. Během minulého ročníku nastřádal 29 bodů a byl pátým nejproduktivnějším hráčem Sparty, v roce 2019 ho zároveň v šestém kole draftovalo Buffalo, příští rok by měl však ještě strávit v Česku.

Rok 2016: Lukáš Pařík
A přichází čas na druhého draftovaného hráče z výčtu - Lukáše Paříka. I on slyšel během roku 2019 své jméno mezi největšími světovými talenty, z celkové 87. pozice si ho vybrali Los Angeles Kings. Teprve 19letý brankář strávil minulou sezonu ve Western Hockey League (WHL), kde předváděl za Spokane Chiefs vyrovnané výkony. V zápase s Kamloops Blazers (3:0) dokonce vychytal nulu a vstřelil gól zároveň! Podepsanou smlouvu v NHL talentovaný brankář ještě nemá, v Kalifornii si od něj ale hodně slibují.

Rok 2015: Matěj Chalupa
Také Matěj Chalupa vyhlíží šanci v NHL, i když velmi čerstvě. Brzy 22letý útočník si zahrál v minulé sezoně s Hradcem Králové finále Ligy mistrů a díky povedeným výkonům (v semifinále mezinárodní soutěže dokonce vstřelil švédskému Djurgårdens dvě branky) neunikl pozornosti zámoří. Chicago s ním podepsalo dvouletou nováčkovskou dvoucestnou smlouvu, která však vejde v platnost až po dohrání pozastavené sezony. Anketu ovládl poté, co mu bývalý letňanský kouč Milan Antoš dal kapitánské céčko na dres ve starším dorostu.

Rok 2014: Václav Burda
Prvním historicky oceněným hráčem byl v roce 2014 útočník Václav Burda. Další kroky výborného bruslaře vedly do Liberce, v jehož organizaci si vyzkoušel rovněž mužský v Chance lize za Benátky nad Jizerou. Bývalý mládežnický reprezentant se během minulé sezony vydal cestou vzdělání, aktuálně hraje Univerzitní ligu za Engineers Prague, na jehož soupisce mohou působit studenti ČVUT, ČZU A VŠE.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka