Ze žáků bodovali o víkendu jen šesťáci
úterý 13. října 2020

Psycholog pro sedmičku, šestka další výhrou pookřála

Přílišný strach ze soupeře i ztráta koncentrace za vysokého vedení. Žáci zažili, před minimálně dvoutýdenním přerušením všech sportovních soutěží, náročný ligový víkend, výhrou ho okořenila pouze šestá třída nad Slaným. Deváťáci se sedmáky shodně padli v duelech proti královehradeckému Mountfieldu, pětka zase těsně nestačila na Slavii a na osmičku připadl v její soutěži volný los.

Pětka bojovala až do konce

Pátá třída přivítala pražskou Slavii, se kterou odehrála opravdu atraktivní souboj. Ačkoliv po druhé třetině svítil stav 1:4 pro hosty, Letci se nevzdávali a přitlačili. Výsledek dopadl těsně 4:5, ale trenér Martin Hušpauer nebyl z výkonu vůbec zklamán. „Hra byla velmi dobrá, podpořena naším gólmanem, výborným bruslením a přístupem celého týmu. S předvedenou hrou jsme spokojeni, i přestože jsme prohráli,“ chválil své svěřence.

Kouč zároveň vypíchl fakt, že na ledě měli páťáci více gólových příležitostí a větší kontrolu nad hrou. „V utkání jsme byli více na kotouči a měli tím pádem více šancí v útoku. Hodně jsme soupeře napadali. Bohužel jsme ale nevytěžili tolik branek a Slavia naše osobní chyby trestala,“ konstatoval Hušpauer.

Slavia rozhodně nepatří ke slabším týmům. Hlavní trenér si byl tudíž vědom síly individuálních hráčů, které však Letci často zvládli ubránit. „Hráli jsme v pětici aktivně a kompaktně, takže jsme jim větší akce nedovolili. Musím vyzdvihnout náš dobrý důraz do branky, který jsme hodně trénovali. I díky tomu jsme několikrát skórovali,“ zakončil.

Letňany - Slavia Praha 4:5 (0:1, 1:3, 3:1)
Góly Letců: Freiberg, Konečný, Kostenko, Wieden. Asistence: Bosák, Kostenko, Přibyl, P. Martínek.

Šestka má cenný skalp s vykřičníkem

Kvalitní zápas, výborný výsledek, jenže s velkým ale... Šestá třída skolila celek ze Slaného drtivou první třetinou i jistým výkonem ve druhé pokračující části, třetímu celku tabulky pak však zbytečně přenechala iniciativu.

„Kluky jsme nabádali, aby nezapomněli hrát týmově. Koncentraci se nám bohužel nepodařilo přidržet, začali jsme tahat puky, chodili do plných a soupeř ukázal, v čem je silný. Šikovností dokázal chyby trestat," komentoval Martin Dufek. Tým ale nakonec přece jen pochválil.

Plusy negativa převážily. „Dvě třetiny jsme byli rychlí, dobře kombinovali a produkovali hokej, který po klucích budeme chtít v následujících sezonách. Hru v pěti dopředu i dozadu," pokračoval hlavní kouč. Vidět byl v utkání hlavně druhý útok, který se podílel na pěti brankách. Michael Bláha nastřílel hattrick a přidal i tři nahrávky, tým zároveň podržel ve druhé části brankář Oliver Vítek, jenž likvidoval v rozhodující fázi duelu jednu šanci soupeře za druhou.

Letňany – Slaný 8:4 (5:0, 2:0, 1:4)
Góly Letců: Šimáček 3, Bláha 3, Hilburgerová, Boháček. Asistence: Bláha 3, Kalčev, Šimáček, Andrushchenko.

Sedmička prohrála kvůli strachu

Za děsivou první a druhou třetinou sedmé třídy proti Hradci Králové stojí hlavně strach ze soupeře. Přehnaný respekt se významně projevil ve skóre, Letci dostali za 40 minut hned sedm branek. „Byli jsme připosr..., líp to říct nejde, bylo to hrozné... Celý týden všichni mluví o tom, jak je Hradec dobrý, přitom to pravda tak úplně nebyla," štvalo Davida Pojkara.

Tým postupem času zjistil, že může s Mountfieldem sehrát vyrovnanou bitvu, už však bylo pozdě. Poslední dějství sedmička vyhrála 4:2, i tak zůstala bez bodu. „Možná bychom na to potřebovali psychologa," pokračoval s trpkým úsměvem hlavní kouč. „Nemůžeme chodit do zápasu s tím, že prohrajeme. Je to hloupost, která se nedělá v žádném sportu."

Sedmáci budou na opatrných vstupech do duelů pracovat. „Je to má chyba, musím klukům vysvětlit, jak se věcí mají. Hrát se dá totiž úplně s každým," měl jasno Pojkar. Soupeř měl podle něj převahu pouze v tom, že přijel se třemi vyrovnanými lajnami, což u většiny mančaftů neplatí. „Jinak to ale nebyli žádní výjimeční nazdárci, kluci nakonec také zjistili, že s nimi můžou hrát."

Letňany – Hradec Králové 4:9 (0:1, 0:6, 4:2)
Góly Letců: Václavík 2, Blažek, Špaňo. Asistence: Šimek, Lomoz, Rybák.

Devítka stále nenachází vítězný recept

Devátá třída se v sobotu utkala s Hradcem Králové a bohužel neskórovala ani jednou. Hradec proměnil sedm gólů v prvních dvou třetinách, na což Letci už nedokázali zareagovat ani ve vyrovnanější poslední dvacetiminutovce. „Proti takovým soupeřům, které jsme zatím měli, výsledky tolik neřešíme. Hlavně chceme, aby kluci hráli pořád naplno a splňovali to, co mají,“ řekl asistent trenéra Jakub Kučera.

Mezi dlouhodobější cíle trenérů patří hlavně větší důraz na obranu, kde jsou stále menší mezery. „Chyby pramení hlavně ze situace, kdy jsme v našem pásmu uzavření na delší dobu. Pak se tam kluci lehce rozlítají a nedodržují pozice,“ vysvětlil.

Devítka sice prožívá třetí porážku v řadě, ale dobrá nálada ani motivace v kabině nevymizely. Podle asistenta se hráči na defenzivní prvky ve hře začali více soustředit a zapamatovali si mnoho užitečných věcí. „Důležitost obrany jsme zmiňovali i těsně před zápasem. Musím však říci, že ač to nevypadá, zlepšení se dostavilo,“ uzavřel Kučera.

Letňany – Hradec Králové 0:7 (0:3, 0:4, 0:0)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka