Jak se přizpůsobit vládním nařízením
neděle 18. října 2020

Letci makají i během opatření: koridory, rotace a hry

Nelehká výzva. K vymýšlení tréninkového plánu ve venkovních prostorách, který splňuje všechna vládní opatření, zasedli všichni trenéři Letců. Jaké si dali hlavní cíle? Maximální bezpečnost a zároveň minimální ztrátu kondice hráčů. „Často rozhoduje počasí, které nás omezuje. Ale snažíme se přizpůsobovat, hráči musí dodržovat řadu pravidel," komentuje šéftrenér základny Ladislav Kadaně.

Aktuální soubor vládních nařízení dovoluje sportovcům trénovat pouze venku. Další komplikací v celém procesu se stalo omezení počtu lidí, kteří se mohou setkat, pospolu totiž může cvičit s trenérem maximálně jen pět hráčů. Koordinace vyžaduje dobře promyšlený plán, který nesmí z důvodu bezpečnosti selhat. Trenéři Letců tak hlavně proto absolvovali poradu, na níž si stanovili jasné podmínky.

„Domluvili jsme se na suché přípravě stejně jako v létě a rozdělili jsme děti podle věku. Například první třída nepotřebuje trénovat každý den, ale starší kluci mají na programu okolo čtyř tréninků týdně, přiblížil trenér šesté třídy Martin Dufek. Velký vliv má počasí, které na rozdíl od léta nevytváří ideální podmínky. „Pečlivě sledujeme předpověď a případně plány včas rušíme, aby se stihli všichni zařídit,“ vysvětloval Ladislav Kadaně. Právě spolupráce s rodiči je kvůli omezeným počtům klíčová, trenérům musí dát včas vědět, jestli hráč přijde na trénink, aby se mohly bezchybně rozdělit skupiny.

Letci mají naštěstí k dispozici více míst, které budou v rámci přípravy využívat. Navštívit mohou sportoviště Fryčovická, kde se například v červnu uskutečnila Letňanská olympiáda, nebo podobné hřiště v ulici Tupolevova. U haly je zároveň k dispozici provizorní střelnice a další aktivity se dají vymyslet také na přilehlém parkovišti. 

Návrhy jednotlivých cvičení jsou logicky uzpůsobené kategoriím. „Pro ty nejmenší trénink pojmeme spíš herní formou: basketbal, fotbal, házená, ragby nebo štafetové závody,“ vyjmenovává Kadaně. Náročnost však podle šéftrenéra základny menší není. „I v těchto případech se děti zaměřují na rychlost, sílu a vytrvalost. Při fotbale si v takovém počtu ani nestihnou odpočinout."

A jak trénink v malých skupinách vůbec funguje? V první řadě mají hokejisté přísný režim, takže pěti nebo šestičlenný oddíl musí cvičit kompletně samostatně. Na sportoviště přichází ve vyhrazených koridorech a následně rotuje na hřišti podle předem stanovených tras. Letci jsou ve své skupině po celou dobu uzavření a platí tak naprostý zákaz kontaktu s jinou partou. Opatření se však musí dodržovat i uvnitř oddílu, takže mají všichni hráči povinnost dodržovat rozestupy. Trenéři nezapomínají ani na lahve s vodou, které nesmí stát příliš blízko u sebe.

Zatímco základna zahajuje přípravu až v pondělí, žáci si už venkovní aktivity vyzkoušeli v uplynulém týdnu. Absolvovali silovou přípravu včetně zpevnění středu těla. Kouč sedmičky David Pojkar se chce soustředit hlavně na kondici, hry už se jeho kategorie tolik netýkají. „Bohužel nemůžeme na led, což vnímám jako velký deficit. Ve svém věku nemůžou kluci jenom hrát, budeme pracovat především na síle a rychlosti. I v takovém počtu se dá skvěle připravit.“

Opomíjet Letci nebudou ani dynamiku, která obvykle bývá zlepšována právě v průběhu rozjeté sezony na ledě. „Trénink máme maximálně hodinu a půl. Chceme v něm naplánovat věci do rychlosti a hry na malém prostoru. Hráči zkrátka nesmí ztratit výbušnost,“ líčil asistent devítky Jakub Kučera. 

Kouč dorostu Martin Uldrich zároveň ví, že nutnou změnou prostředí by se neměla snižovat kvalita a obtížnost jednotlivých cvičení. „Zaměříme se především na rozvoj odrazové síly, v plánu máme různé běhy včetně sprintů. Chceme, aby trénink odpovídal zatížení, co mají kluci obvykle při zápasech.“

V pondělí se všichni trenéři znovu sejdou, aby se vykročilo do nového týdnu suché přípravy správnou nohou. „Nutností je dozor u každé skupiny. Abychom fungovali, musíme být všichni zodpovědní a dodržovat stanovená pravidla. Věřím, že to zvládneme,“ uzavřel Kadaně.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka