Odchovanci
úterý 26. ledna 2021

Z 3. ligy juniorů až k profíkům

V ročníku 2018/19 ještě nastupoval za Letce v Regionální lize juniorů, teď podepsal svoji první profesionální smlouvu. Jana Zedka si vyhlédla Jihlava, když loni působil v mládežnickém kádru Kralup nad Vltavou. Co vyšlapalo talentovanému bekovi cestu k lídrovi Chance ligy? Hlavně pracovitost a poctivost, 19letý zadák si navíc hned v premiérovém startu zapsal asistenci. Jak na něj vzpomínají letňanští trenéři?

Zadák juniorů možná ještě před rokem netušil, co ho čeká. Po úspěšných letech strávených v Letňanech prožil náramně podařenou sezonu také v Kralupech nad Vltavou, kde se zařadil mezi nejproduktivnější beky. Ostatním klubům o sobě dal rychle vědět, v REDSTONE Extralize juniorů totiž zaznamenal během 41 zápasů slušných 21 nahrávek a 5 branek.

V září minulého roku ještě stihl skórovat za druholigový Žďár nad Sázavou a krátce působit v juniorském týmu Jihlavy. Teď ale konečně přišla daleko větší odměna – start v Chance lize. Bývalý Letec minulý týden podepsal vůbec svoji první profesionální smlouvu a do světa vrcholového hokeje vstoupil už v sobotu proti Šumperku.

„Byl jsem hrozně nervózní už ve čtvrtek, kdy jsem se dozvěděl, že dostanu v sobotu šanci. Ale kluci mi pomohli a snažil jsem si to nepřipouštět. Přece jen je to jen hokej, a nakonec jsem byl rád, že to takhle dopadlo,“ svěřil se Jan Zedek pro web Dukly. Obránce se nicméně v dresu A-týmu mohl objevit už dříve, ale koronavirová opatření a nedokončená smlouva mu sen překazily.

A jak utkání dopadlo? Pro mladého nováčka parádně!

Při svém debutu si připsal asistenci, když nahrál na čtvrtý gól. „Zápas jsem si suprově užil. Jsem strašně rád, že jsem dostal od trenérů důvěru a mohl jsem být členem základní sestavy,“ povídal vděčně a následně vyslovil přání: „Doufám, že jsem nezklamal, že to půjde dál a že ještě šanci dostanu.“

Kariéru letňanského odchovance samozřejmě pozorně sledují i trenéři, kterým prošel pod rukama. „Zedyho jsem měl do páté třídy, už tehdy měl celkem šikovné ruce, ale byl pomalejší pohybem. Bruslil sice kvalitně, ale trochu mu chyběla dynamika," popisoval Martin Uldrich, jenž talentovaného beka vedl na začátku kariéry.

Aktuální trenér deváté třídy a juniorky Martin Rousek ví přesně, kde přišel zlom. Strašně mile mě překvapilo, kam až se dostal. Do osmé třídy byl ‚pohodovej‘, hokej ho bavil, ale tvrdě na sobě začal pracovat až v tehdejším mladším dorostu. Právě díky pracovitosti se dostal do Jihlavy. Moc mě zpráva potěšila, když jsem si ji přečetl."

„Tehdy v osmé třídě bych řekl, že hokej ani tak dlouho hrát nebude, ale pak jsem viděl, jak ho to baví. Smlouva je pro něj zadostiučinění. Na stadionu v Letňanech jsem ho každý den viděl v posilovně, individuálně si přidával," pokyvoval bývalý Janův trenér s jasným dovětkem. „U málokoho jsem viděl, že by na sobě pracoval jako on od 15 let."

Příběh Jana Zedka zahřeje a může být velmi inspirativní. V jeho případě se totiž nejedná o hráče, který by celý život sbíral zkušenosti pouze v těch nejvyšších mládežnických soutěžích. Stal se důkazem, že i z regionální úrovně lze v hokeji něco velkého dokázat. Stačí chtít a poctivě makat.

Svou roli si musel vybojovat v Letňanech i Kralupech nad Vltavou, kde působil v juniorské kategorii. „Člověku dá podobná cesta hodně. Říkám, že i je lepší, než jít brzy do velkého klubu. V papírově slabším mančaftu hraje první a druhá lajna každý zápas proti nejlepším, což kluky nutí se vyrovnat soupeři a zlepšovat se. Poslední dobou se prosazují spíš hráči ze slabších klubů, každý zápas totiž hrají naplno," uzavřel Rousek.

Není nereálné, že se podobného příběhu dočká v Letňanech někdo další.

Jan Zedek v dresu Jihlavy

Čtěte také

Podcast hokej zblízka