Odchovanci
pondělí 01. února 2021

Kolik Letců hrálo za repre U20?

Dotáhnout svůj dětský sen až do konce. Vysněný cíl si v minulosti splnilo hned několik Letců, jenž se díky celoživotní vášni, dřině a motivaci dostali v hokeji pořádně daleko. Za první velký milník profesionální kariéry bývá pokládána juniorská reprezentace a právě na tu se tentokrát zaměříme. Kteří z hráčů oblékajících během předchozích let letňanský dres se probojovali do národního týmu U20?

Na letošní mistrovství světa juniorů v kanadském Edmontonu odletěla, už podruhé za sebou, pořádná letka letňanských odchovanců. V dresu národního mužstva do dvaceti let se tentokrát představili hned čtyři Letci, rozhodně však nejde o ojedinělé ročníky šampionátu s účastí hráčů, kteří vyrůstali na ledě Ice Areny. Pojďme si proto společně připomenout, kteří hráči klubem prošli a podívali se až do juniorské reprezentace.

Jakub Vrána (ročník 1996)

Ve výčtu je nejstarším odchovancem letňanského hokeje. Talentovaný útočník působil v reprezentačních výběrech všech věkových kategorií, dres Letců oblékal od první třídy až do mladšího dorostu. Poté se přemístil do Švédska, kde hrál čtyři roky v dorostenecké a juniorské lize. Právě ve Skandinávii získal další cenné zkušenosti a po přesvědčivých výkonech se mu otevřely dveře do zámoří.

V roce 2014 si Vránu už jako 13. v pořadí vybral Washington Capitals, ovšem stejně jako většina příchozích talentů zamířil nejdřív na farmu. V AHL se mu dařilo, díky čemuž brzy přišla první pozvánka do hlavního týmu. Nyní za Washington odchovanec Letců nastupuje již pátou sezonu, přičemž ta minulá byla bodově (25+27) vůbec jeho nejúspěšnější. Zdá se však, že ani během aktuálního ročníku nezůstane 24letý útočník pozadu, dosud nasbíral tři góly a tři nahrávky za devět startů.

MS U20 2013: 6 zápasů (0+1), MS U20 2014: 5 zápasů (1+1), MS U20 2015: 5 zápasů (2+1)

Václav Karabáček (ročník 1996)

Forvard, jenž má na svůj věk rozmanité zkušenosti. Václav Karabáček zažíval první hokejové krůčky v Letňanech, přičemž v klubu zůstal až do dorosteneckého věku. Pak Prahu opustil a zamířil do prestižní akademie rakouského Salcburku. Tam uchvátil nadprůměrnými výkony, které mu vynesly angažmá v mládežnických zámořských soutěžích. Během sezony 2013/14 se zároveň zúčastnil mistrovství světa do osmnácti let, kde Češi vybojovali stříbro.

Místo v reprezentačních výběrech měl až do kategorie juniorů jisté, před šampionátem dvacítek v roce 2015 však smolně zaspal týmovou poradu a na turnaj do Toronta a Montrealu nakonec vůbec neodletěl. Karabáček i tak dál sbíral zkušenosti v zámořské juniorské QMJHL, které mu umožnily později nastoupit ve farmářských ligách AHL a ECHL. Už při draftu 2014 po něm sáhlo ve druhém kole Buffalo, nakonec se ale vrátil do Čech. Aktuálně válí v Českých Budějovicích, kde působí už třetím rokem.

MS U20 2015: nominován

Matěj Chalupa (ročník 1998)

Další šikovný forvard s bohatou reprezentační minulostí. Matěj Chalupa hrál za Letňany v mladším a starším dorostu, dres národního týmu nosil v kategoriích od 17 do 20 let. Po odchodu z Letců zamířil do Plzně, skrze jejíž mládež i A-tým se dostal do Hradce Králové. Právě tam si zkusil první celosezonní extraligovou příležitost. A chytnul ji parádně!

Ačkoliv neprošel draftem, produktivními výkony v české nejvyšší soutěži na sebe upoutal pozornost. Nakonec si ho vyhlédlo Chicago Blackhawks, s jehož zástupci vloni podepsal smlouvu na dva roky. Po kempu v tamějším tréninkovém táboře zamířil na startu roku 2021 do farmářského Rockford u a zabojuje o šanci v NHL. Na webu si můžete přečíst nedávný rozhovor rozhovor nejen o zámoří.

Sezona 2017/18 U20: 3 zápasy (0+0)

Matěj Chalupa na kempu NHL


František Hrdinka (ročník 1998)

Obránce obouchaný extraligovými zkušenostmi hrál v Letňanech současně s Matějem Chalupou, u mládežnických reprezentacích vystřídal postupně všechny kategorie. Už v 18 letech nahlédl do nejvyšší české soutěže v barvách Mladé Boleslavi, za kterou pravidelně nastupoval až do minulé sezony. Během kariéry si vyzkoušel také kvalitu švédského hokejového systému, když působil Frölundě a Linköpingu.

Po hostováních v Ústí nad Labem nebo Slavii se přemístil do Prostějova. Mezi Jestřáby, kteří bojují o play off Chance ligy, zatím stihl za 21 utkání hned 13 bodů. Kariéru svého sourozence by bezpochyby rád napodobil také mladší bratr Jan, jenž aktuálně pracuje v Letňanech pod vedením trenérského dua Martin Uldrich – David Pojkar.

MS U20 2017: 5 zápasů (0+0), MS U20 2018: 4 zápasy (0+0)

Lukáš Rousek (ročník 1999)

O synovi Martina Rouska, trenéra deváté třídy a juniorů, je také hodně slyšet. Ve starším letňanském dorostu bodoval průměrně dvakrát za zápas, díky čemuž se brzy přesunul do extraligové Sparty, kde později dostal stabilní místo v A-týmu. Mimo pražský kádr se stal i chvilkovou posilou pro druholigové Litoměřice.

Rok 2019 byl pro Lukáše Rouska zlomový, draftovalo ho totiž Buffalo. Doposud zůstal 21letý forvard po domluvě se Sabres v nejvyšší české soutěži. Během minulé sezony vybojoval za Spartu 29 kanadských bodů a letos mu to pálí ještě víc, vstřelil už dvanáct branek a na třináct nahrál. Reprezentační dres obléká od šestnácti let a důvěru od trenérů dostal dokonce i v seniorském výběru.

MS U20 2019: 3 zápasy (1+1)

Michael Gaspar (ročník 1999)

Teprve 21letý obránce začínal u letňanské první třídy, v mladším dorostu se ale stěhoval na východ Čech, když dostal příležitost v Hradci Králové. Spolehlivé výkony mu zajistily starty v reprezentaci U16 a v barvách České republiky hrával doposud až do juniorské kategorie.

Mimo áčka hradeckého Mountfieldu se mihl také na soupisce Litoměřic a v tomto ročníku je rovněž součástí obrany pražské Slavie, kde má vyřízené střídavé starty. V Chance lize tuto sezonu prozatím posbíral sedm asistencí a dvě trefy, na první extraligový bod čeká.

MS U20 2019: 4 zápasy (0+0)

Ivan Lytvynov (ročník 2000)

Nadějný bek s ukrajinskými kořeny hrával za Letce v mladším dorostu a vyšplhal se až do A-týmu. Minulý rok se probojoval do elitního hokeje, když poprvé okusil Chance ligu za České Budějovice. Na jihu Čech se mu parádně dařilo, jako zadák si připsal 24 bodů za 46 zápasů!

Motoru tak výrazně pomohl do nejvyšší soutěže, svými výkony na ledě si navíc vysloužil pozvánku do juniorské reprezentace, v níž odehrál čtyři utkání a zapsal jednu asistenci. Ofenzivní zadák stále působí na extraligovém ledě a současně vypomáhá prvoligovému Havířovu.

Sezona 2019/20 U20: 4 zápasy (0+1)

Lukáš Pařík (ročník 2001)

Vycházející česká brankářská hvězda se rozvíjela u Letců pod taktovkou trenéra Jiřího Černocha. Gólman z Neratovic se během ročníku 2017/18 přemístil do Liberce, kde se stal důležitým článkem v juniorském kádru. Minulý rok Pařík zamířil přes oceán do kanadské WHL, za Spokane Chiefs odchytal celkem 32 zápasů.

V Čechách se talentovaný gólman během pozastavených zámořských soutěží objevil v dresu Benátek nad Jizerou a zároveň nevynechal jedinou reprezentační akci. Na prosincovém mistrovství světa do 20 let v Edmontonu vychytal překvapivou výhru 2:0 nad Ruskem, minulý rok zase dotáhl národní výběr ke klíčovému bodu se Spojenými státy americkými. Odměnou mu byl také start v seniorské reprezentaci pod vedením Filipa Pešána proti omlazené Sborné.

MS U20 2020: 2 zápasy (84,6% úspěšnost zákroků), MS U20 2021: 2 zápasy (88,3% úspěšnost zákroků)

Letci ilustrační žáci střela na brána

Michael Krutil (ročník 2001)

Šikovný zadák hrával za Letňany už od první třídy a stadion opustil teprve nedávno – po sezoně 2017/18. Zbytek mládežnické kariéry strávil v barvách Sparty, starty zapsal také v prvoligových Litoměřicích.

Už v září obdržel Michael Krutil skvělou zprávu, mladý bek totiž zaujal Chicago. Po světovém šampionátu v Kanadě tak vzápětí odcestoval právě mezi hvězdy NHL. U Blackhawks absolvoval kemp i se starším parťákem Matějem Chalupou, nakonec se ale mezi nejlepší hokejisty neprobojoval. Na webu nedávno vyšel s odchovancem Letců rozhovor, kde popsal své pocity z amerického velkoměsta a zavzpomínal na časy v Ice Areně.

MS U20 2021: 4 zápasy (0+0)

Karel Klikorka (ročník 2001)

Další bek, kterého Letňany vychovaly pro velký hokej, zamířil ve starším dorostu do Mladé Boleslavi. Starty sbíral, stejně jako kolega stejného ročníku – Michael Krutil – za Litoměřice a navíc ještě v Ústí nad Labem.

Už druhým rokem ale působí rovněž u A-týmu Bruslařů, v druhé lize ještě stíhá hostovat za ústecký celek, kde si za 11 utkání připsal skvělých 10 bodů! Obránce reprezentuje Českou republiku od útlého věku a v prosinci doplnil letňanské kvarteto na mistrovství světa do dvaceti let v Edmontonu.

MS U20 2021: 4 zápasy (0+0)

Martin Hugo Haš (ročník 2001)

Posledním Letcem, jenž během zimě bojoval proti světové juniorské špičce, je Martin Hugo Haš. 19letý bek, který působil v Letňanech od první do sedmé třídy, odcestoval za hokejem až na sever Evropy. Ve finské Tappaře hrával za tamější mládežnické celky, v sezoně 2018/19 posbíral v kategorii U20 hned 16 bodů.

Minulý ročník už si Haš dokonce zahrál v nejvyšší finské soutěži a následně zamířil do kanadské OHL. V reprezentačním dresu dvacetiletých bruslil dva roky po sobě a v aktuální sezoně se mihl během koronavirové pauzy také na ledě Benátek nad Jizerou.

MS U20 2021: 5 zápasů (0+1)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka