Novinka
sobota 13. února 2021

Vrba jde trénovat do Ústí

Těžké loučení. Trenér první třídy a asistent šestky s osmičkou Marco Vrba v Letňanech na konci března skončí. Příležitost dostane u extraligového juniorského celku rodného Ústí nad Labem, v novém působišti se přitom chopí role hlavního kouče. Vzniklé mezery ve složení realizačních štábů zacelí Letci z vlastních zdrojů, druháky povede během příštího ročníku 2021/22 šéftrenér základny Ladislav Kadaně.

Vrba působil v Letňanech čtyři roky a během aktuálního, koronavirem předčasně ukončeného ročníku vedl první třídu a po boku kolegy Martina Dufka jako asistent také šestku s osmičkou. Na začátku roku 2021 obdržel nabídku od Ústí nad Labem, kde bude nově působit v pozici hlavního kouče juniorů hrajících ve své kategorii druhou nejvyšší soutěž.

„Loučení je pro mě těžké, na Letňany mám jen ty nejhezčí vzpomínky. Chtěl bych poděkovat jak hráčům, kolegům, tak vedení, které mi vyšlo vstříc. První třída mi přirostla k srdíčku, i když sezona neprobíhala standardně. Mám vymyšlenou oficiální rozlučku, až bude epidemiologicky možná," komentoval 26letý trenér.

Vracet se bude do rodného města, z Ústí nad Labem totiž pochází. „V klubu chtějí, aby trénovali ústečtí kluci a i to byl jeden z důvodů, proč mě oslovili. Šlo o hrozně těžké rozhodnutí, ale jde o postup do role hlavního trenéra extraligy juniorů. Takový je hokejový život, půjdu vyzkoušet, jestli na to mám. Věřím, že ano."

Vděčný je Vrba také za šanci, kterou mu Letňany daly. V organizaci začínal jako pomocný kouč, trenérské prostředí se mu natolik zalíbilo, že se mu definitivně rozhodl věnovat i ve zbytku života. „Mám husí kůži, když si představím, že v Letňanech končím. Parta dětí i trenérů je tu neskutečná, Letci mi opravdu přirostli k srdci. Dospěl jsem ovšem k názoru, že nabídka, kterou jsem dostal, se neodmítá. Ale nikde není psané, že se ještě neshledáme," dodal.

Beze změny budou realizační týmy pokračovat až do 31. března, kdy oficiálně končí aktuální – Českým hokejem už zastavená – sezona. Následně Letci nahradí odchozího trenéra z vlastních zdrojů, což však nevylučuje potenciální příchod posily realizačních týmů.

„Zamýšleli jsme se nad situací a rozhodli jsme se, že Marcovu pozici nahradíme jedním z našich nejlepších trenérů Láďou Kadaněm," prozradil šéftrenér klubu Jaroslav Nedvěd. „V rolích asistentů žáků chceme dát šanci mladším klukům, které hokej baví a vědí, že se mu nebudou věnovat profesionálně."

Klub nechce nahrazovat nově uvolněnou pozici jen proto, aby se zacelila. „Nebudeme nahrazovat dobrého trenéra jen tak. Pokud nám do hledáčku přijde někdo, kdo má kvalitu a posune oddíl dál, rozpočet na takovou variantu máme. Teď se však budeme snažit napnout síly a situaci řešit po vlastní ose," vysvětloval šéftrenér dál.

„Marcovi přejeme hodně štěstí v dalším působišti, nechceme nikomu bránit ve štěstí. Je to pro nás v tuto chvíli ztráta, ale jsme ji schopni nahradit," uzavřel Nedvěd.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka