Stalo se
pondělí 15. března 2021

Jak psal mladší dorost historii

Radost a příliv štěstí. Ačkoliv se zprvu o vysokých ambicích na postup do play-off nedalo mluvit, letňanské dílo dokonaly poslední dva klíčové duely. Příběh o týmovém odhodlání se psal v březnu 2016. Mladší dorost v závěru nadstavby předvedl nefalšovanou parádu a jako první tým v historii klubu postoupil v extralize do vyřazovacích bojů. Výjimečný úspěch oprášil známé hokejové pravidlo: Vítězí bojovnost!

V sezoně 2015/16 se odehrávalo pořádné drama. „Pamatuji si, že jsme byli považovaní za outsidera. Nikdo nám moc nevěřil, ale my se nevzdali," ohlíží se za ročníkem trenér Tomáš Blažek.

O poslední vstupenku do play off extraligy mladších dorostenců usiloval kromě Letců i Vsetín a každý bod do tabulky měl tehdy cenu zlata. Jelikož Letci v únoru nevyužili zaváhání moravského celku, stále byli pozadu. Pouze o jeden klíčový bod.

Nezbývalo tedy nic jiného, než všechnu naději vsadit na poslední dvě utkání a zároveň doufat, že soupeř ztratí. Hned první důležitá mise se povedla!

V zápase s Litvínovem si Letci utvořili náskok už v první třetině, který lehce nervózním, ale bojovným výkonem udrželi až do konce. Na ledě hostů letňanská parta oslavila mimořádně cenné vítězství 6:2 a naplnění snu se hráčům přiblížilo. Do karet totiž silně hrál neúspěch Moravanů v Olomouci.

K vysněnému momentu tak už zbýval jen krůček.

V Ice Areně nastoupilo PZ Kladno a cíl byl jasný: rvát se seč síly stačí. Vstupenka zajišťující postup byla pořád ve hře. Tlak a nervozita však udělaly své, v úvodní části sice Letci otevřeli skóre jako první, hned nato ale dvě branky inkasovali. K větším komplikacím nicméně nedošlo, mladší dorost ztrátu rychle dohnal a ve třetí třetině přišla už jen zasloužená euforie.

I trenér byl dojatý. Po takovém vítězství prostě musíte mít radost. Rodiče dokonce přichystali po zápase v kabině nějaké pohoštění," vybavuje si. Přestože Vsetín v posledním kole také zvítězil, na hokejisty z Letňan už neměl šanci bodově dosáhnout. Mezi nejlepšími šestnácti týmy se tak objevili Letci.

Poprvé v historii celého klubu.

„Kluci všem dokázali svojí pílí a pracovitostí, že si zaslouží respekt," vzpomíná Blažek na podařenou sestavu. V osmifinále jeho celek bohužel narazil na favorita, který nakonec cestu letňanského kádru po dvou pokusech ukončil.

Kouč však o svém týmu i přes krátkou účast nepochyboval. „Zlín byl nad naše síly, na něj jsme už nestačili. Dodnes ale na vše vzpomínám velmi pozitivně, hráči na sobě pracovali s neskutečným zápalem."

Premiéra v play-off se tehdy stala pro spoustu Letců životním zážitkem. Své o tom ví i současný reprezentant do 20 let Lukáš Pařík.

„Spoustě klukům před námi se to nepovedlo. Já jsem vděčný, že jsme si to mohli zkusit na vlastní kůži. Už jen to, že jsme postoupili na poslední chvíli, byla jízda," usmíval se tehdy brankář, kterého v roce 2019 draftovalo Los Angeles.

Ten příběh ukázal, jak důležitá je víra a odhodlanost. Byť jste na začátku cesty mnohými podceňováni.

CO SE TEHDY STALO

Litvínov - HC Letci 2:6 (1:3, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 8. Stehlík (Berka, Bartoš), 42. Myšák (Bártek) - 2. Pinkas (Sklenář), 6. Sklenář (Šíba), 11. Sklenář (Pinkas), 31. Šíba (Klikorka, Štěbeták), 46. Vlček (Sklenář, Klikorka), 50. Pinkas (Klikorka, Vlček). Rozhodčí: Petružálek - Šulo, Kokrment. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 101. Střely na branku: 28:41.

HC Letci - PZ Kladno 5:2 (1:2, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Sklenář (Hlinka), 27. Klikorka (Sklenář), 39. Kalina (Sklenář), 47. Šíba (Jelínek, Lytvynov), 56. Pinkas (Sklenář) - 11. Pejchal (Stůj), 12. Jelínek (Beneš, Čermák). Rozhodčí: Matúška - Laczko, Müller. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 138. Střely na branku: 35:33.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka