Český hokej
sobota 27. března 2021

Devítka vyčleněna, změny až za rok

Reorganizace pokračuje. Český hokej avizoval změny ve strukturách mládeže, juniorské a dorostenecké soutěže čeká výrazné zúžení a dojde rovněž k úpravám programu sportovních tříd. Devítka se nově vyčlení a nebude spadat mezi starší žáky, rozhodnutí platí kvůli dopadům koronavirové krize až od ročníku 2022/23, naopak boj o udržení v nejstarších kategoriích začne už nadcházející sezonu.

Mládežnické soutěže čekají další úpravy. Zatímco změny v juniorských a dorosteneckých extraligách prošly schvalovacím procesem už před několika měsíci, novinky mezi žáky byly odtajněny až v březnu. Co se chystá? Devátá třída se v rámci druhého stupně vymezí a nebude spadat mezi starší žáky, jako tomu bylo doposud.

Rozhodnutí výkonného výboru začne platit od sezony 2022/23, označení „starší žáci“ má nově patřit osmičce se sedmičkou, „mladší“ pak šesté a páté třídě. Kluby budou moct do soutěží podle počtu registrovaných hráčů přihlásit i nadále dvouročníková družstva, nebo týmy složené z hokejistů stejného ročníku.

S již schváleným návrhem souhlasily dvě třetiny organizací, které se zabývají výchovou mládeže. Většina by navíc nový systém nejraději zavedla už od nadcházející sezony, v níž se ovšem nakonec bude bojovat kvůli důsledkům koronavirové krize ještě dle stávajícího modelu.

Ten nazývá staršími žáky devátou a osmou třídu, mladšími zase sedmou se šestou. O republikový titul bojuje pouze královská kategorie U15, naposledy se stali mistři hokejisté Litvínova, předtím čtyřikrát z pěti let uspěla pražská Sparta.

Již dřív došlo na základě velkého počtu jednoznačných výsledků k úpravám hracího modelu pro sedmáky s deváťáky, jejichž soutěže se měly na podzim překlenout do nadstaveb a skupin o umístění. Vzhledem k vládním opatřením ale byly neprofesionální soutěže podruhé za sebou ukončeny bez dohrání sezony.

V předepsaných soupiskách a nadstavbových částech dojde před začátkem nového ročníku k dílčím úpravám. Junioři (pět sestupujících) s dorostenci (šest sestupujících) budou bojovat o udržení už v sezoně 2021/22.

Letci se vrací po opatřeních na led


Čtěte také

Podcast hokej zblízka